INSTITUCIONALNA PREPUCAVANJA:Da li je Mittal utajio 49 miliona KM kroz transferne cijene?

Istražujemo

INSTITUCIONALNA PREPUCAVANJA: Da li je Mittal utajio 49 miliona KM kroz transferne cijene?

Iako su poreznici utvrdili da je prijedorski “Arcelor Mittal”, kroz transferne cijene, utajio 49 miliona KM, u resoru Zorana Tegeltije tvrde da nije riječ o utaji, već o “neplaćenim poreskim obavezama”

Da li je Mittal utajio 49 miliona KM kroz transferne cijene?

Prepucavanja na relaciji Poreska uprava Republike Srpske i Ministarstvo finansija RS ne prestaju. Iako su poreznici utvrdili da je prijedorski “Arcelor Mittal”, kroz transferne cijene, utajio 49 miliona KM, u resoru Zorana Tegeltije tvrde da nije riječ o utaji, već o “neplaćenim poreskim obavezama”. O žalbi “Mittala” vijećaju i navode da im je na raspolaganju još zakonskih 30 dana. 

Rješenje poreznika tako nije pravosnažno, ali direktorica PU RS Zora Vidović još početkom maja je istakla da milionski teška utaja definitivno postoji. Tegeltiji Zakon o upravnom postupku daje ukupno 60 dana da odluči. 

“Predmet po žalbi poreskog obveznika ‘Arcelor Mittal’ Prijedor zaprimljen je u Ministarstvu finansija Republike Srpske 10. maja 2018. godine i još je u postupku rješavanja. Zakon o upravnom postupku nalaže rok od 60 dana za rješavanje. Radi se o podnesenoj žalbi na rješenje Poreske uprave kojim se nalaže plaćanje poreza. Utaja predstavlja krivično djelo, a plaćanje poreza je zakonska obaveza na koju se poreski obveznik žalio”, navode u Ministarstvu u odgovoru za Žurnal. 

PROCEDURALNE MANJKAVOSTI

U ponovljenoj prošlogodišnjoj kontroli poreznika period kontrolisanja nije bio proširen, ali je ranije rješenje PU RS poništio sud, jer je utvrdio “proceduralne manjkavosti”.

“Utvrđeno je da agencija ‘CRU Consulting’ iz Londona nije ovlaštena da radi kontrolu transfernih cijena. Naravno da nije ovlaštena, jer to rade samo poreske uprave, ali njihova analiza apsolutno je validna i zasniva se na činjenicama i kretanjima tih cijena u svijetu i kretanjima cijena baš te rude koja se nalazi u Prijedoru “, istakla je tada Vidovićeva.

Da je riječ o utaji, odnosno krivičnom djelu, saglasni su i ekonomisti. Zoran Pavlović za Žurnal je rekao da transferne cijene nisu realne te da je prodajom robe po nižoj cijeni zarada prebačena na firmu koja je robu i kupila. 

“To je obično majka-firma, što je slučaj i između zeničke Željezare i prijedorskog ‘Mittala’”, istakao je Pavlović.

Direktor “Arcelor Mittala” Mladen Jelača danas nije odgovarao na pozive naše redakcije, ali je poznat njegov stav da ovo preduzeće ne priznaje nalaze do kojih su došli poreznici. 

“Sud je već dao mišljenje i preporuke o ovom slučaju, poništio prethodno rješenje Poreske uprave u septembru 2016. godine, nakon dostavljanja čvrstih dokaza međunarodnih eksperata u oblasti transfernih cijena. Ništa se nije promijenilo od dana kada je donesena presuda i ne vjerujemo da Poreska uprava ima osnova za ovakvo novo rješenje”, saopšteno je ranije iz “Mittala”.

Inspektori PU RS još u junu prošle godine utvrdili su efekte transfernih cijena, ali su odugovlačili sa objavom zvaničnog izvještaja. S druge strane, u „Mittalu“ su tvrdili da niko od kontrolora nije dolazio pune dvije godine.

PU RS je pretprošle godine utvrdila da „Mittal“ svojoj željezari u Zenici prodaje rudu po nižim cijenama od tržišnih i na taj način, osim utaje poreza, umanjuje i dobit zajedničkog preduzeća od čega polovina pripada Rudniku željezne rude “Ljubija”.

TRŽIŠNA REALNOST

U „Mittalu“ su navodili da cijena koju su nadležni organi koristili u svojoj procjeni poreskog dugovanja ne oslikava tržišnu realnost i komercijalno je neprihvatljiva, kako za Zenicu, tako i za bilo kojeg drugog kupca. Predstavnici Mittala su ranije istakli da su nezavisni eksperti potvrdili da je pozicija kompanije „ArcelorMittal“ iz Prijedora o ovom pitanju ispravna.

Prošle godine prijedorski “Mittal” prikazao je dobit tešku 6,2 miliona KM, što je u odnosu na 2016. godinu više za oko pola miliona KM. RŽR „Ljubija“ zatražio je podjelu dobiti te da će ona, prema najavama iz “Mittala”, biti podijeljena u narednih mjesec dana.

(zurnal.info)