Dan tradicionalne porodice:Demonstracija moći privilegirane većine

Novosti

Dan tradicionalne porodice: Demonstracija moći privilegirane većine

Ogromna je razlika između dvije sarajevske šetnje. Povorka je borba za ljudska prava a Dan tradicionalne porodice je bezobrazna demonstracija moći privilegirane većine

Demonstracija moći privilegirane većine
FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)
 
 

U Sarajevu je održana šetnja nazvana Danom tradicionalne porodice. Jedan od organizatora Ahmed Kulanić objasnio je da je glavni razlog šetnje “zapravo momentum da se pošalje dostojanstvena poruka o važnosti davanja pažnje porodici”.

Pojam “momentuma” Kulanić je dodatno pojasnio novinarima:

"To je brak zasnovan na konceptu poimanja muškarca i žene, a porodica je stub društva".

U odbrani braka između muškarca i žene šetači su hrabro nosili transparente sa prigodnim “dostojanstvenim” porukama, poput “Zna se šta je ključ, a šta brava” čije autorstvo su pripisali Mladenu Mariću, uposleniku Javnog servisa. Bila je tu i poruka “Zašto se ne poštuje volja većine” s kojom su demonstrirali osjetljivost za manjinska prava, nošen je i transparent kojim su zloupotrijebili stradanje djece tokom opsade Sarajeva “Dosta je, u ovom gradu je već ubijeno 1600 djece”, a zanimljiva je i poruka u kojoj se brak povezuje sa regrutacijom: “Bez porodice i braka nema Bosne ni novih junaka”.

 

Današnji skup je, naravno, protekao bez incidenata. Zbog vremenskih uskova program je skraćen, a većina nije uspjela izvesti na ulice više od par stotina građana. Ipak, brak između muškarca i žene je uspješno odbranjen.

Najviše kontroverzi izazvaće, sudeći po prvim reakcijama, govor Saudina Sivre, predsjednika Saveza sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS,

„Mi odgajamo mlade koji trebaju ostati i raditi za zemlju, i da će ostati svijest o važnosti porodice. Nećemo dopustiti da se ugrozi ono što je stub društva“, obrazložio je na ovaj način svoje neslaganje sa Paradom ponosa.

Neposredno nakon okončanja skupa, grupa roditelja školske djece iz Sarajeva pokrenula je online peticiju za Sivrinu smjenu.

„Mi koji svoju djecu vaspitavamo da sve ljude cijene i poštuju podjednako, tražimo da se na njegovo mjesto postavi osoba visokih moralnih načela, koja neće širiti mržnju i netrpeljivost prema neistomišljenicima i nezaštićenim manjinama,“ dio je obrazloženja peticije.

 

Bez obzira na izjave organizatora, svim okupljenim na Danu tradicionalne porodice sasvim je jasno da su se na ulici našli kako bi protestirali protiv sutrašnje Povorke ponosa. Ogromna je razlika između dvije sarajevske šetnje. Povorka je borba za ljudska prava a Dan tradicionalne porodice je bezobrazna demonstracija moći privilegirane većine.

(zurnal.info)