BOSANSKOHERCEGOVAČKA POVORKA PONOSA:Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Reportaža

BOSANSKOHERCEGOVAČKA POVORKA PONOSA: Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača!

Bosanskohercegovačkih političara na “Povorci ponosa” nije bilo u mjeri u kojoj bi trebali dokazati principe demokratije u koju se inače deklarativno zaklinju, ali na konkretnim pitanjima, poput odnosa prema LGBTI osobama potpuno “padaju”.

Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača!
Povorka ponosa, Sarajevo

 

Sarajevo je ponovo bilo u duginim bojama. Nekoliko stotina pripadnika LGBTQI+ populacije, aktivista, prijatelja, simpatizera, održalo je šetnju ulicama Sarajeva pod sloganom “Porodično okupljanje”.

 

 

“Porodica u kojoj odrastamo, bila ona biološka ili posvojiteljska, je mjesto naših prvih društvenih kontakata i susreta. U najboljim slučajevima, u takvom porodičnom okruženju dobijamo podršku, motivaciju i ohrabrenje, te se osjećamo sigurno pričati o sebi, dijeliti svoja razmišljanja i iskustva kroz koja prolazimo, bez straha od osude i odbacivanja. Ono što nas raduje, jeste da u Bosni i Hercegovini postoje roditelji koji bezuslovno vole svoju LGBTIQ+ djecu, te priznaju njihovu autonomiju, ohrabruju njihovo istraživanje autentičnosti, te ih tako oslobađaju i puštaju u život, pritom ne zatvarajući im vrata i ne uskraćujući im mogućnost vraćanja”, naveli su organizatori Povorke.

 

 

Kao i sve održane, bilo kada i bilo kuda, i ovogodišnja povorka u Sarajevu dijelila je poruke za zaustavljanje diskiriminacije nad LGBTI osobama, eliminaciju homofobije i nasilja te generalno ozakonjenje brojnih trans pitanja, od legalizacije braka, usvajanja djece ili posebnog vida zdravstvene zaštite u različitim rodnim identitetima.

“Hvala vam što ste bili uz nas i kad smo se suočavali sa institucionalnom homofobijom.  Evo nas ispred vas van naša četiri zida. Pokazujemo da život nije i ne može da se svede na ta četiri zida. Tu smo i ne idemo nikuda. Svi kordoni policije, betonske ograde znače četiri zida. Otvorite povorku ka našim komšijama i komšinicama. Pokažite da ste za slobodu i poštivanje svih ljudskih prava. Prestanimo okretati glavu od nasilja svakog oblika. Ne nasilju, apsolutno da prihvatanju i zajedništvu. Želimo graditi sigurno budućnost za sve LGBTIQ+ osobe”, poručila je sa bine kod Historijskog muzeja učesnicima Povorke i gostima Dina Bajraktarević.

 

 

“Kada znate da se prava uzimaju kao švedski sto, kada znate da sve ulice nisu podjednako slobodne za sve, zato ističemo zahtjeve.  Zakoni su diskriminatorni i restriktivni. Nisu usklađeni sa evropskim vrijednostima. To nije sloboda, to je ograničavanje slobode. Postoji strepnja da će se donijeti strožiji zakon. Zahtijevamo da se hitno donese Zakon o javnim okupljanjima u skladu sa pozitivnim vrijednostima. Zahtijevamo da se donese Zakon o istospolnim partnerstvima. Zahtijevamo donošenje Zakona o rodnom identitetu”, poručila je jedna od organizatorica Povorke Anisa Pračić-Šehić.

Povorci su prisustvovale i diplomate u našoj zemlji poput ambasadorica Njemačke i Austrije, ambasadora Nizozemske.

“Položaj LGBTQI+ osoba je jedno od ključnih pitanja ljudskih prava u savremenom društvu. Ove zajednice nastavljaju živjeti sa nedopustivim nasiljem i diskriminacijom, kako u BiH tako i u ostatku svijeta. Posebno je težak položaj onih koji rade na promociji i zaštiti prava LGBTQI+ zajednica. Ambasada SAD čestita organizatorima treće Povorke ponosa na odlično urađenom poslu dok se Deborah Mennuti, naša otpravnica poslova, danas pridružila Paradi da podrži učesnike u njihovoj borbi za jednakost”, saopšteno je iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

 

 

Bosanskohercegovačkih političara nije bilo u mjeri u kojoj bi trebali dokazati principe demokratije u koju se inače deklarativno zaklinju, ali na konkretnim pitanjima, poput odnosa prema LGBTI potpuno “padaju”. Pogotovo im ne bi odgovarale pjesme koje su se čule tokom povorke, naročito antifašističke "O bella ciao" te stihove pjesme "Aj Carmela" - Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista...

 

 

Primjetni su bili uglavnom predstavnici “”Naše stranke”, od njihovog predsjednika i premijera sarajevskog kantona Edina Forte do državnog parlamentarca Damira Arnauta. Podršku je dao i potpredsjednik SBB-a Admir Čavka.

 

 

Njihovi koalicioni partneri u vladi sarajevskog kantona, manje ili više otvoreno, su redom iskazivali protivljenje održavanju Povorke ponosa. To je stav i predsjednika “Naroda i pravde” Elmedina Konakovića, dok je ministar privrede KS Adnan Delić svoje privatne stavove predočavao na službenoj stranici ministarstva!

I kadra SDA Harisa Zahiragića “zasljepljuju” dugine boje pa je očekivano komentarisao Povorku, najavljujući da će tražiti odštetu za privrednike koji su ostali bez prihoda zbog blokade ulica u satima održavanja Povorke, pod mjerama brojnih pripadnika policije.

 

 

Naravno, Zahiragić svjesno prešućuje činjenicu da su te mjere još uvijek neophodne upravo zbog stavova takvih političkih istomišljenika, koji ne žele zakonima eliminisati dikriminaciju prema drugima i drugačijima, a koji se eto ne uklapaju u njihove svjetonazore.

 

 

Grupica takvih je nešto ranije održala kontramiiting Povorci ponosa. U gotovo zanemarivom broju.

 

(zurnal.info)