Za sada mirno:DEMONSTRACIJE: U Sarajevu blokiran saobraćaj, SDP traži vanredne izbore, Davutoglu večeras dolazi u BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

DEMONSTRACIJE: U Sarajevu blokiran saobraćaj, SDP traži vanredne izbore, Davutoglu večeras dolazi u BiH

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu doputovat će večeras u posjetu BiH, potvrđeno je Feni iz izvora u institucijama BiH

DEMONSTRACIJE: U Sarajevu blokiran saobraćaj, SDP traži vanredne izbore, Davutoglu večeras dolazi u BiH
Arhiv; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu doputovat će večeras u posjetu BiH, potvrđeno je Feni iz izvora u institucijama BiH.

Prema programu, šef turske diplomatije sutra bi se u Sarajevu trebao sastati s članovima Predsjedništva BiH, svojim bh. kolegom Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom te reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održao je sjednicu na kojoj je Kolegij predsjednika klubova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zaključio je da se nastavak 26. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazan za 12. februara odgađa do daljnjeg.

Dogovoreno je da Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH uputi prijedlog Domu naroda Parlamenta Federacije BiH radi eventualnog hitnog sazivanja i održavanja zajednicke sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH, a vezano za trenutnu situaciju u Federaciji BiH, saopćeno je iz Kabineta potpredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Učesnicima demonstracija je ispred zgrade Vlade FBiH podijeljen poziv za učestvovanje na prvom sastanku Plenuma građana i građanki Sarajeva, koji će biti održan sutra u 17.30 sati u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

Pozivaju se svi građani osim članova političkih stranaka.

- Iza nas ne stoje nikakve stranke i organizacije. Mi najbolje znamo da iza nas stoji samo dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost i beznadežnost svih nas - navodi se u pozivu koji potpisuje Inicijativni odbor za organizaciju Plenuma građana i građanki Sarajeva.

U pozivu je navedeno nekoliko zahtjeva, među kojima je da  policija ne poduzima mjere kojim bi se ograničile mirne demonstracije građana te da osigura sigurnost svih učesnika protesta. Smatraju da se o formiranju nove Vlade mora odlučivati isključivo na temelju budućih zaključaka ovog plenuma. Također zahtijevaju momentalnu ostavku cijele Vlade Federacije BiH zajedno s premijerom Nerminom Nikšićem.

Apeluju na sve građane i građanke da smireno i dostojanstveno rade za zajedničko dobro, te pokažu onima koji godinama bezočno stvaraju, varaju da nisu nesposobni i da mogu sami odlučivati o tome kako žele živjeti.

Pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su ponovo održan protesti tokom kojih su se predstavnici građana sastali s predsjedavajućim Skupštine kantona Sretkom Radišićem i predali mu svoje zahtjeve. 

Prosvjednici zatijevaju da se aktuelna Vlada kantona u ostavci odmah zamijeni ekspertnim timom, a da se najdalje do 1. marta izabere nova kantonalna vanstranačka vlada. 

Kantonalni čelnici su prihvatili prijedlog o formiranju ove vlade te da prijedlog za mandatara da Plenum građana ZDK. 

Istovremeno je u četvrtak najavljeno održavanje Plenuma građana ZDK na kojem će se dogovoriti o daljnjim aktivnostima neformalnih grupa protestanata.

Ove grupe su do daljnjeg otkazale sva pojedinačna okupljanja, jer će kompletne aktivnosti koordinirati Plenum građana ZDK. 

Oko 15 sati učesnici današnjih protesta u Zenici su se mirno razišli. 
 

U Tuzli je trenutno 15-ak građana koji protestiraju ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, a u Lukavcu ih je 20-ak i već se razilaze - kazao je Agenciji Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Dodaje da je u Kalesiji ostalo još oko 60 građana koji demonstriraju i blokirali su magistralni put M-4 koji prolazi kroz grad.

U Živinicama ima oko 500 demonstranata i njihovi predstavnici su trenutno na pregovorima s predsjedavajućim Općinskog vijeća.

Šarić naglašava da je situacija trenutno mirna i da zasad nema nikakvih problema.

U Srebrenici se danas ispred zgrade Općine okupilo pedestak nezadovoljnih građana, kojima se obratio općinski načelnik Ćamil Duraković.
 
-Ja se ne krijem i izašao sam pred građane te ih pitao kakvi su njihovi zahtjevi - kazao je Feni načelnik Duraković, navodeći da postoje neki osnovani zahtjevi koji se mogu riješiti aktivnim dijalogom.

On je najavio da će slijedeći utorak biti održan sastanak s predstavnicima građana radi aktivnijeg rješavaja određenih problema u lokalnoj zajednici.

-Imamo ljude koji vrlo teško žive, nemaju šta da jedu i za to treba imati osjećaj. Zato sam izašao pred ljude i govorio civilizovanim jezikom, bez vrijeđanja i uvreda - rekao je Duraković.

Ovim mirnim okupljanjem, građani Srebrenice su željeli iskazati nezadovoljstvo zbog loše ekonomske situacije u tom gradu i cijeloj BiH.

Inače, današnji protesti nisu bili prijavljeni nadležnim službama. 

Oko tri stotine građana okupilo se u utorak na Španjolskom trgu u Mostaru, gdje su još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo aktualnom ekonomskom situacijom u zemlji te su pozvali na nastavak prosvjeda, ali i izbjegavanje svakog nasilja.

Muharem Hindić - Mušica, mostarski aktivista za ljudska prava, kazao je kako se "točak mladih pokrenuo i više ga nitko neće moći zaustaviti".

 - Danas je policija s nama i bilo tko tko misli da može napraviti bilo kakav incident bit će pritvoren - dodao je Hindić.

Okupljenima se obratilo više predstavnika neformalnih skupina građana. Oni su u svojim govorima iznosili razne zahtjeve, a osnovni zahtjev oko kojeg se svi slažu je micanje s vlasti aktualnih političara i ustupanje njihovih mjesta mladim i sposobnim ljudima.

 - U ovoj zemlji živi politička elita koja je za kratko vrijeme svoje vlasti opljačkala skoro sve što je vrijedilo. Danas u BiH 80 obitelji u svom vlasništvu ima devet milijardi maraka - kazala je aktivistica Frančeska Bojčić, napominjući kako je BiH danas najsiromašnija zemlja u Europi, a po korupciji je na prvome mjestu.

Bojčić je najavila kako će prosvjednici pismenim putem zatražiti ostavku Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Umirovljeni novinar Zdravko Puvača kazao je kako su ostavke političara nužne, ali neće biti dovoljne.

 - Ostavke nisu dovoljne. Mi ćemo prihvatiti njihove ostavke, ali trebaju vratiti i posljednji opljačkani pfening - kazao je Puvača.

Prosvjednici su naglasili kako će biti uporni te neće odustati od prosvjeda i prosvjednih okupljanja dok se nešto ne promjeni.

Na današnjim protestima u Bugojnu ponuđeni su prijedlozi za rješenje novonastale situacije, definirani na jutrošnjem sastanku Kolegija Općinskog vijeća, kojem su prisustvovali i načelnik Bugojna, kao i predstavnici demonstranata.

Prijedloge je pročitao predsjedavajući OV-a Vlatko Glavaš, međutim, oni nisu naišli na odobravanje okupljenih, koji i dalje zahtjevaju ostavke čelnih ljudi izvršne i zakonodavne vlasti i kompletnog sastava Općinskog vijeća.

Reforma općinske uprave kroz sistematizaciju radnih mjesta i donošenje pravilnika o plaćama uposlenih u općinskoj upravi, revizija poslovanja svih javnih ustanova i preduzeća od strane nezavisne revizorske kuće, pokretanje krivičnih prijava protiv svih za koje se utvrdi da su odgovorni za tešku situaciju u ovim preduzećima i imenovanje direktora i upravnih odbora u istima po kriterijima sposobnosti a ne po stranačkim ili rođačkim vezama, smanjenje paušala vijećnicima i naknada političkim strankama, kao i smanjenje materijalnih i ostalih troškova Općine i Općinskog vijeća i njihovo preusmjeravanje za isplate zaostalih stipendija i poticaje za poljoprivredu, neki su od ponuđenih prijedloga.

Oko hiljadu građana sudjeluje u protestima koji se peti dan zaredom održavaju pred zgradom Općine Bugojno.

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, kako je ranije najavljeno, pripremila je i u parlamentarnu proceduru uputila izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predloženim izmjenama i dopunama predviđeno je da u izuzetnim okolnostima u Bosni i Hercegovini, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

- Naime, opravdano nezadovoljstvo građani BiH su iskazali izlaskom na proteste koji su, nažalost, zloupotrijebljeni od manje grupe vandala pri čemu je pažnja sa zahtjeva obespravljenih radnika gurnuta u drugi plan. Smjene i ostavke premijera kantonalnih vlada i Vlade FBiH neće riješiti probleme radnika i ostalih građana naše zemlje. Jedino pravo i dugoročno rješenje za građane bi bilo raspisivanje vanrednih izbora, kako bi građani na demokratski način izabrali vlast kakvu žele. Obaveza države Bosne i Hercegovine je da osigura funkcioniranje institucija vlasti i na taj način građanima osigura pravnu sigurnost i izvjesnost - kaže se u saopćenju SDP-a BiH.
 
Ističe se da su protesti građana širom BiH ukazali na potrebu da Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine zakonom uredi izbor članova organa vlasti kako bi institucije sistema funkcionirale i izvršavale svoje ustavne nadležnosti.

- Ovom odlukom bili bi određeni nivoi vlasti za koje bi se provodili vanredni neposredni izbori, a održavali bi se 60 dana od dana donošenja odluke od strane Parlamentarne skupštine BiH. Mandat članova organa vlasti izabranih na ovim izborima trajao bi četiri godine.

Vanredne neposredne izbore provodila bi Centralna izborna komisija BiH na način i prema postupku predviđenom za provedbu redovnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija BiH bi, također, utvrdila rokove potrebne za provođenje odluke o održavanju vanrednih, neposrednih izbora.

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u članu I 2. Ustava Bosne i Hercegovine prema kojem je Parlamentarna skupština nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za vršenje funkcija Skupštine po Ustavu Bosne i Hercegovine - navodi se se u saopćenju iz Centra za informisanje SDP-a BiH.


Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržava „pravo građana na iskazivanje sopstvene volje, podržavamo pravo na slobodu izražavanja, mirnog okupljanja i manifestovanja i podvlačimo pravo zaštitnika ljudskih prava da se bore za prava pojedinaca“.

- Osuđujemo pokušaje da se diskredituju borci za ljudska prava, pozive na linč čiji su oni meta kao i ponovno izmišljanje „izdajnika“ ove ili one bosanskohercegovačke nacije.

Također očekujemo da će organi gonjenja znati razlikovati mirne demonstrante od onih koji to nisu i da neće služiti zastrašivanju građana i sputavanju osnovnih demokratskih sloboda - navodi se.

Helsinški komitet u saopćenju za javnost ističe da građani Bosne i Hercegovine već nekoliko dana protestuju iskazujući tako duboko nezadovoljstvo odnosom vlasti.

- Građani su nezadovoljni jer raste broj siromašnih, ne otvaraju se nova radna mjesta, kriminal cvjeta i ostaje nekažnjen, privatizacije su išle u korist malog broja pojedinaca, raširena je korupcija u kojoj prednjače političari koji već dvije decenije ne ispoljavaju ni volju ni sposobnost da rješavaju nagomilane probleme.
Političke partije i njihovi lideri drže pod kontrolom doslovno sve i njihov utjecaj na sve sfere života je neograničen i podveden njihovim ličnim interesima.

Osim toga, struktura vlasti je nefunkcionalna i skupa i ne odgovara potrebama i očekivanjima građana. No, uprkos svemu, vlast se sada okomila na jedan broj manifestanata koji su posegnuli za nasiljem nastojeći da kriminaliziraju opravdani narodni protest i da izbjegnu odgovornost pred onima koji su ih izabrali - navodi se u saopćenju koji potpisuje predsjednik Helsinškog komiteta u BiH Srđan Dizdarević.

(Fena)