Polugodište na SASE:Dioničari i dalje gube novac

Berza

Dioničari i dalje gube novac

Nada u oporavak dionica na Sarajevskoj berzi kratko je potrajala i na kraju prvog polugodišta investitori su ponovo u minusu, čime su dodatno povećani gubici iz prethodnih godina.U prosjeku, cijena dionica na SASE, na kraju juna bila je manja od njihove cijene na početku godine za simboličnih 0,03 posto, koliko je iznosio pad indeksa SASX-10 koji čini 10 najlikvidnijih dionica na SASE.

Dioničari i dalje gube novac

Nada u oporavak dionica na Sarajevskoj berzi kratko je potrajala i na kraju prvog polugodišta investitori su ponovo u minusu, čime su dodatno povećani gubici iz prethodnih godina.U prosjeku, cijena dionica na SASE, na kraju juna bila je manja od njihove cijene na početku godine za simboličnih 0,03 posto, koliko je iznosio pad indeksa SASX-10 koji čini 10 najlikvidnijih dionica na SASE.

Ipak u odnosu na rezultate u istom periodu prošle godine, kada je indeks SASX-10 zabilježio pad od 15 posto, ovogodišnji rezultat se može smatrati napretkom.
Iako je u prvih šest mjeseci ove godine u prosjeku pad dionica bio simboličan, gubitak koji su zabilježili dioničari Hidrogradnje, Bosnalijeka, Energoinvesta i niza drugih kompanija daleko je od simboličnog.

Hidrogradnja najveći gubitnik

Najveći gubitnik u prvom polugodištu bila je dionica sarajevske Hidrogradnje, čija je cijena za pola godine pala za 27,6 posto, iako je u prošloj godini ova dionica donijela zaradu investitorima od sedam posto.
Ništa bolje nisu prošli ni dioničari Bosnalijeka, jer je cijena ove dionice na SASE na  kraju juna bila  manja za 14,2 posto u odnosu na cijenu sa početka godine.

Šestomjesečni gubitak dioničara Bosnalijeka djelimično je ublažen rastom ove dionice u junu od 9,18 posto ali i to je bilo nedovoljno da se kompenzira aprilski pad, kada je tokom mjesec dana ova dionica izgubila četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Ipak, za dioničare Bosnalijeka još uvijek ima nade, jer kako se sapunica sa imenovanjem novog menadžmenta u ovoj farmaceutskoj kompaniji nastavlja sa dodatnim zapletima, svaki novi zaplet podiže cijenu dionice, a konačan rasplet još uvijek nije na vidiku.  

Zapaženo mjesto u klubu gubitnika zauzimaju i dioničari sarajevskog Energoinvesta koji su za šest mjeseci izgubili  dodatnih  10,7 posto, za koliko je pala tržišna cijena ove dionice. I u slučaju Energoinvesta kao i kod Hidrogradnje, ovo znači da je najveći gubitnik država jer je u obje kompanije država vlasnik 67 posto kapitala, čija se tržišna vrijednost kontinuirano topi. 

Značajan gubitak, 9,6 posto pretrpjeli su i dioničari sarajevskog Klasa, čija je dionica nastavila da tone, mada je trgovanje ovom dionicom izuzetno rijetko, što pokazuje da su investitori odavno digli ruke od nje.

BH Telecom – dividenda popravlja saldo

Novac su od početka ove godine izgubili i dioničari Sarajevo osiguranja jer je ova dionica tokom prvih šest mjeseci izgubila 5,6 posto svoje tržišne vrijednosti, što je iznad prosjeka tržišta.

Dioničari BH Telecoma, nominalno su takođe u gubitku, ako bi se gledala samo tržišna cijena dionice ove kompanije, koja je na kraju juna bila za 3,7 posto manja u odnosu na cijenu sa početka godine. Ali ako se u obzir uzme da su dioničari u međuvremenu ubrali godišnju dividendu, onda su u cjelini ipak zaradili i nemaju razloga da se žale.

U minusu su i dioničari sarajevske Elektroprivrede BiH, čija je dionica  tokom prvih šest mjeseci ove godine pala za 2,6 posto, iako je prema tvrdnjama menadžmenta, ova kompanija u istom periodu uknjižila dobit. Investitori očigledno nemaju previše povjerenja u EP BiH bez obzira na trenutne rezultate poslovanja.
Sve elektroprivrede nisu iste, jer su dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB dioničarima  donijele pristojnu zaradu od 12,4 posto čime su se našle su se na vrhu liste malobrojnih dobitnika u prvom polugodištu. Za dioničare ovo je samo djelimična kompenzacija s obzirom da su u prethodnoj godini dionice Elektroprivrede HZ HB doživjele drastičan pad od 33 posto.

Među dobitnicima nakon prvih šest mjeseci ove godine našli su se i dioničari HT Mostar pošto je cijena ove dionice na SASE zabilježila skroman rast od 4,6 posto. Zarada i nije naročito velika, ali u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 26 posto, svaki rast je odlična vijest za dioničare.Mali promet, niske cijene

Najbolji pokazatelj stanja na domaćem tržištu kapitala, na kojem ima robe ali nema kupaca, je ostvareni promet. U prvom polugodištu ove godine ukupan promet na SASE iznosio je  101,3 miliona maraka, što je samo polovica prometa ostvarenog u istom periodu prošle godine.
Uzrok ovog pada prometa je prvenstveno smanjeno zaduživanje FBiH kroz emisiju vrijednosnih papira plasiranih preko SASE, koji su u prošloj godini bili najzaslužniji za povećani promet na berzi, dok su investitori u dionice domaćih kompanija odavno svoja ulaganja sveli na minimum, te se obim prometa dionicama kompanija već godinama značajnije ne mijenja.
Dioničarima domaćih kompanija tako preostaje samo da i dalje stoički čekaju, jer su na kontinuirani pad tržišne vrijednosti njihovog kapitala, koji traje već nekoliko godine  navikli,  istovremeno se nadajući da su cijene već dotakle dno i da niže ne mogu ići.
Do sada, pesimisti koji uvijek vjeruju da može biti i gore, bili su bolji prognozeri, dok optimisti i dalje vjeruju da će prvi sledeći kratkotrajni rast biti “onaj pravi” i konačno označiti promjenu trenda i nagraditi najstrpljivije među investitorima. 
(zurnal.info)