Berza :SARAJEVSKA BERZA: Nekada uspješni Bosnalijek danas predvodi gubitnike

Berza

SARAJEVSKA BERZA: Nekada uspješni Bosnalijek danas predvodi gubitnike

Na Sarajevskoj berzi cijene dionica nastavljaju padati, pri čemu su u oktobru najgore prošli dioničari Bosnalijeka, Hidrogradnje i Energoinvesta a jedini mogu biti zadovoljni dioničari BH Telecoma.

SARAJEVSKA BERZA: Nekada uspješni Bosnalijek danas predvodi gubitnike

Dok na svjetskim berzama  dionica nastavljaju da rastu dostižući cijene nezabilježene u dosadašnjoj istoriji, većina investitora na Sarajevskoj berzi ima sve više razloga za zabrinutost, jer ionako niske cijene dionica nastavljaju da padaju. povećavajući dosadašnje gubitke za investitore.

U oktobru dioničari na Sarajevskoj berzi (SASE) su ponovo bili u minusu, jer je vrijednost indeksa SASX-10, koji čini deset najlikvidnijih dionica na SASE, opet  zabilježila pad, 0,17 posto u odnosu na prethodni mjesec, iako je još uvijek u odnosu na početak godine vrijednost ovog indeksa veća za 1,17 posto.

S obzirom na ostvareni promet u oktobru od  skromnih 9,9 miliona maraka, pad tržišta nije nikakvo iznenađenje već logična posljedica.

Oktobarsku listu gubitnika predvode dionice sarajevskoj Bosnalijeka čija je tržišna cijena pala za 6,09 posto, što je rezultat nastavka trakavice oko kontrole nad ovom kompanijom, čemu se još uvijek ne nazire kraj.

Bez obzira na velike mjesečne oscilacije u cijeni dionica Bosnalijeka koje su u toku mjeseca znale porasti za 12 posto, kao što je bio slučaj u julu, ali i pasti za četvrtinu, što im se desilo u aprilu, vlasnici dionica ove kompanije u ovoj godini su u minusu.


Njihova tržišna cijena na kraju oktobra bila je za 9,6 posto niža nego na početku godine, pa postoji realna opasnost da se ovaj minus do kraja godine i poveća.

Potop dionica Hidrogradnje i Energoinvesta

U oktobru gubitke su uknjižile i dionice mostarske Elektroprivrede HZ HB koje su pale za 3,3 posto, ali su dioničari još uvijek plusu s obzirom da je njihova cijena u odnosu na početak godine i dalje veća za 11,7 posto, što nakon 10 mjeseci ovu dionicu čini i najprofitabilnijom za investitore.

Za razliku od dioničara mostarske EP HZ HB, koji su u ovoj godini do sada ipak zaradili, dioničari sarajevske Elektroprivrede BiH su u gubitku. Tokom oktobra cijena ovih dionica također je pala, za 0,2 posto, dok je odnosu na početak godine njihova cijena manja za 2,8 posto.

Dioničari EP BiH ipak imaju šansu da ovu godinu završe u plusu, obzirom da je do podvlačenja crte na kraju godine ostalo još gotovo dva mjeseca trgovanja, tokom kojih bi se dosadašnji gubitak na ovim dionicama mogao pretvoriti  barem u simboličnu zaradu.    

I dok je oktobarski pad dionica kod mostarske Elektroprivrede HZ HB samo umanjio njihovu ovogodišnju zaradu, kod dionica Hidrogradnje i Energoinvesta, oktobarski pad samo je povećao dosadašnje gubitke za investitore.

Iako je dionica Hidrogradnje u oktobru zabilježila tek simboličan pad od 0,6 posto, od početka godine njihova tržišna vrijednost pala je za 36,1 posto, tako da je dioničarima jedina nepoznanica koliki će biti ukupan gubitak do kraja godine, jer se kompanija već nalazi u stanju kliničke smrti sa minimalnim šansama za oporavak.Najbolje prošli dioničari BH Telecoma

Tek malo bolje u ovoj godini su prošli dioničari nekadašnjeg privrednog giganta, sarajevskog Energoinvesta, čije su dionice u oktobru pale za 2,8 posto ali je u odnosu na početak godine njihova cijena na kraju oktobra bila manja za 20 posto.

Kako su u prethodnoj godini  dionice Energoinvesta već izgubile 27  posto svoje tržišne vrijednosti, izvjesno je da će se njihovo potonuće nastaviti i u ovoj godini.

Sunovrat tržišnih cijena dionica Energoinvesta i Hidrogradnje samo je odraz ukupnog finansijskog stanja u ovim većinskim državnim kompanijama , čiji vlasnik očigledno niti zna šta da uradi sa njima niti ga to naročito zanima.

U oktobru su ipak najbolje prošli dioničari BH Telecoma, pošto je vrijednost ove dionice porasla za 5,6 posto, dok je u odnosu na početak godine vrijednost dionica BH Telecoma bila veća za osam posto. Kada se ovoj zaradi na rastu tržišnih cijena dionica uračuna i isplaćena dividenda, dioničari BH Telecoma su među rijetkim koji mogu biti zadovoljni, utoliko prije što je zarada na SASE više rijedak izuzetak nego pravilo.

Nada umire poslednja

Većini  investitora na SASE koji već godinama samo nijemo gledaju kako se polako topi vrijednost njihove investicije, jedino preostaje da se tješe da bez obzira na pad tržišne vrijednosti njihovih dionica, ništa nisu izgubili, niti zaradili,  dok zaista ne prodaju svoje dionice, jer je u međuvremenu sve ionako samo “papirnati” gubitak ili dobitak.

Kako ozbiljnih kupaca na SASE već godinama nema ni na vidiku, time su i investitori pošteđeni razočarenja, koje ih neminovno čeka  kada uporede sumu novca koju su potrošili na kupovinu, sa sumom koju će dobiti nakon prodaje tih istih dionica.

U međuvremenu im preostaje samo nada da će se trend ipak u međuvremenu promijeniti, te da su cijene već dotakle dno i da niže ne mogu ići.

Jedini problem sa ovim tješenjem je da su optimisti istu nadu imali i prošle godine i godinu prije nje, ali ih je realnost svaki put demantovala dokazujući da cijene domaćih dionica ipak mogu pasti još niže.   
(zurnal.info)