Propao još jedan pokušaj Vlade da “spasi” Bosnalijek:Dioničarima zabranjen ulazak na Skupštinu

Istražujemo

Dioničarima zabranjen ulazak na Skupštinu

Mali dioničari se nadaju da će se uskoro oglasiti i nadležne institucije, prije svega Komisija za vrijednosne papire koja trenutno razmatra nekoliko pritužbi na regularnosti održanih sjednica

Dioničarima zabranjen ulazak na Skupštinu

Skupština dioničara Bosnalijeka, čiji je nastavak jučer najavila Vlada Federacije, nije održana danas jer dioničari i predstavnici Vlade nisu mogli ući u krug kompanije. Uprava kompanije smatra da je posljednja Skupština dioničara održana do kraja pa je nema potrebe nastavljati tako da nisu izdali odobrenje za ulazak u krug kompanije vlasnicima dionica Bosnalijeka.
DSC_0238- Ovo je cirkus - rekao je Mirsad Škaljić, predstavnik grupe malih dioničara koji polako gube strpljenje i sve otvorenije Vladu smatraju za najvećeg krivca u aferi oko smjene uprave kompanije koja traje mjesecima: Vlada ima najveću odgovornost. Oni konačno moraju pokazati da su vlast. Mi smo vlasnici kompanije a ne možemo ući u kompaniju.

 

Nasilje Vlade

Predstavnici Vlade odnosno Ministarstva energije, rudarstva i industrije nisu mogli dati komentar novinarima nakon što su ostali stajati ispred kapije Bosnalijeka. Oni su jučer objavili poziv dioničarima za nastavak Skupštine od 7. jula za koju smatraju da je prekinuta i da se nije mogla nastaviti. Nekoliko malih dioničara je tada sa njima napustilo Skupštinu i smatralo je prekinutom ali su ostali dioničari nastavili zasjedanje na livadi u krugu kompanije nakon što je dojavljeno da je u krug najvećeg domaćeg proizvođača lijekova postavljena bomba. Sve predviđene tačke dnevnog reda su tada izglasane pa uprava kompanije smatra tu Skupštinu završenom, objašnjava Zinaida Babović, glasnogovornica kompanije.
DSC_0246- Ta je sjednica imala kvorum i sve su odluke donesene sa više od 90 posto glasova dioničara – kazala je Babović koja subotnji pokušaj održavanja Skupštine smatra “nastavkom pravnog nasilja Vlade nad Bosnalijekom”: Smatrali smo da se ova Skupština ne može nastaviti jer nije prekinuta.

Na Skupštini početkom jula propao je još jedan pokušaj Vlade da smijeni upravu kompanije pa su na kraju ostali i bez svog predstavnika u Nadzornom odboru. Novi su članovi Odbora brzo održali prvu sjednicu i produžili mandat rukovodstvu kompanije na 90 dana. Na spornog Skupštini je doneseno i nekoliko odluka o kojima je Žurnal ranije pisao poput osnivanja kompanije u Rusiji kojom će upravljati Bojan Kebe i Amar Arslanagić ali i povećanje bonusa članovima Nadzornog odbora.

 

Totalna zabuna

DSC_0225

Od kada je federalni premijer Nermin Nikšić u februaru optužio upravu Bosnalijeka za sumnjivo poslovanje i najavio njihovu smjenu dioničari do sada nisu imali koristi. Cijena dionice od 11,7 maraka je i dalje, smatraju dioničari, daleko ispod stvarne tržišne vrijednosti koja se procjenjuje na preko 20 maraka po dionici. Nekoliko Skupština dioničara na kojima je Vlada odmjeravala snage sa upravom i direktorom Edinom Arslanagićem nisu doprinijele povećanju cijena dionica.
- Ovo nas male dioničare dovodi u totalnu zabunu – kaže Škaljić, umoran od redovnih subotnjih dolazaka na Skupštine sa kojih predstavnici Vlade odlaze podvijenog repa: Ne znam kako i kada će se završiti ova farsa.

Mali dioničari se nadaju da će se uskoro oglasiti i nadležne institucije, prije svega Komisija za vrijednosne papire koja trenutno razmatra nekoliko pritužbi na regularnosti održanih sjednica.

(zurnal.info)