SASE:Dionice telekoma padaju, Bosnalijek i dalje raste
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Berza

Dionice telekoma padaju, Bosnalijek i dalje raste

Dionice telekoma padaju, Bosnalijek i dalje raste

Investitore na Sarajevskoj berzi, koji su se ponadali da je nakon septembarskog rasta cijena dionica konačno na pomolu oporavak, već u oktobru dočekao je hladan tuš. U prosjeku, cijene dionica na mjesečnom nivou ponovo su pale, za 2,2 posto, koliko je iznosio pad indeksa SASX-10, koji čini deset najlikvidnijih dionica na SASE.

U poređenju sa početkom godine, cijene dionica na SASE na kraju oktobra bile su niže za 9,5 posto, što znači da je većina investitora i dalje u gubitku.

Dioničari Energoinvesta, HT Mostar i mostarske Elektroprivrede HZ HB sigurno bi bili prezadovoljni i sa prosječnim gubitkom, pošto je u slučaju ovih dionica desetomjesečni saldo, puno lošiji od prosjeka tržišta.

Na vrhu liste gubitnika u oktobru našla se dionica Energoinvesta, čija je vrijednost tokom mjesec dana potonula za dodatnih 5,8 posto, dok je na kraju oktobra njena vrijednost bila za 33,4 posto manja nego na početku godine.

Pokazalo se da je iznenadni skok ove dionice u septembru od 11,9 posto predstavljao samo kratkotrajan bljesak, nakon čega je ova dionica ponovo nastavila svoj višemjesečni pad.

Dioničari HT Mostar ponovo u minusu

Uz dionicu Energoinvesta u oktobru se našla i dionica HT Mostar, sa mjesečnim padom od pet posto, čime je praktično anuliran septembarski rast ove dionice koja je tada porasla za pet posto. Najveći dio ove godine dionica HT Mostar bilježila je pad pa je tako njena cijena na kraju oktobra bila za 34,7 posto niža od cijene na početku godine.

U oktobru su na gubitku bili i dioničari sarajevske Elektroprivrede BiH, jer je ova dionica mjesec završila sa padom cijene od 3,52 posto. Ipak, zahvaljujući ekstremnom septembarskom skoku od 20,6 posto, dioničari EP BiH su u puno boljoj situaciji od većine ostalih investitora na SASE, jer je cijena ovih dionica na kraju oktobra i dalje bila veća nego na početku godine, za pristojnih 9,6 posto. Ipak dioničarima EP BiH je još uvijek prerano za slavlje, jer zarada od desetak posto u ovoj godini, vrlo lako se može pretvoriti u gubitak do kraja decembra, što i ne bi bilo preveliko iznenađenje imajući u vidu situaciju na tržištu.

Oktobar su u minusu završile i dionice BH Telecoma, sa padom od 0,6 posto, nakon tri mjeseca kontinuiranog rasta. U odnosu na cijenu na početku godine, na kraju oktobra njihova cijena bila je veća za skromnih 3,3 posto, tako da je još uvijek neizvjesno hoće li dioničari BH Telecoma ovu godinu završiti, sa makar i smboličnom, zaradom ili gubitkom.

Za razliku od većine dionica na SASE koje oktobar završile u minusu, izuzeci koji potvrđuju pravilo su dionice Bosnalijeka, Sarajevo osiguranja i mostarske Eletroprivrede HZ HB, čija je tržišna vrijednost tokom

oktobra porasla.

Dionica Bosnalijeka donijela zaradu od 71 posto

Nastavak “sapunice” u sarajevskom Bosnalijeku, u kojoj glavne uloge imaju Vlada FBiH i aktuelni menadžment, koji se međusobno bore za prevlast nad kompanijom sa neizvjesnim konačnim ishodom, pokazao se kao jako dobar generator rasta tržišne cijene ove dionice.

Nakon septembarskog rasta od 3,4 posto, dionica Bosnalijeka i u oktobru je nastavila sa rastom, za dodatnih 7,6 posto. Time investitori koji su na početku godine uložili novac u ovu dionicu, sada su među rijetkim investitorima na SASE koji mogu zadovoljno trljati ruke blaženo se smješkajući, jer je u odnosu na početak godine tržišna cijena ovih dionica na kraju oktobra bila za 71 posto veća nego na početku godine.

Godišnja zarada od 70 posto je impresivno dostignuće i u doba sveopšte euforije i procvata tržišta, a u sadašnjim uslovima na tržištu graniči se sa čudom. Dioničari Bosnalijeka u svakom slučaju mogu biti zadovoljni i računati da će im njihovo ulaganja u ovoj godini donijeti sigurnu u impresivnu zaradu, koja na kraju decembra možda bude i nešto manja od 70 posto, ali sigurnoi godinu neće završiti u minusu popt većine ostalih investitora.

Rast je u oktobru nastavila i dionica Sarajevo osiguranja, koja je nakon septembarskog skoka od 13,5 posto i u oktobru porasla, za 7,8 posto. Ipak zbog snažnog pada cijene ovih dionica tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, investitori su još uvijek u minusu, pošto je na kraju oktobra tržišna cijena ovih dionica bila za 2,8 posto niža u odnosu na početak godine, što je ipak bolji rezultat od prosjeka tržišta.

Dioničari Sarajevo osiguranja sada se nadaju da je rast tokom poslednja dva mjeseca rezultat promjene trenda, te da će se rast nastaviti do kraja godine, čime bi i oni iz kategorije gubitnika prešli u kategoriju dobitnika, u kojoj ove godine i neće biti baš previše investitora.

{fusionchart id="112" SASE 1012}

Najveći gubitak na dionicama Elektroprivrede HZ HB

Puno manje razloga za optimizam imaju dioničari mostarske Elektroprivrede HZ HB. Za njih je dobra vijest da je ova dionica tokom oktobra također zabilježila rast, od 3,7 posto, što je prvi pozitivni mjesečni saldo nakon četiri mjeseca kontinuiranog pada.

Loša vijest za dioničare Elektroprivrede HZ HB je da su i pored skromnog oktobarskog rasta i dalje u debelom minusu, pošto je u odnosu na početak godine, cijena njihovih dionica na kraju oktobra bila za 37,5 posto manja, što ih svrstava na vrh liste gubitnika, U najboljem slučaju, dioničari Elektroprivrede HZ HB mogu se nadati da bi uz priželjkivanu promjenu trenda i natsavak rasta ovih dionica tokom novembra i decembra, do kraju godine barem smanjili gubitak na godišnjem nivou. Sudeći po iskustvu iz prethodnih mjeseci, šanse da se rast ovih dionica nastavi nakon oktobra, nisu baš velike. Po pravilu, nakon jednomjesečnog rasta ponovo je slijedio višemjesečni pad koji bi cijenu ovih dionica potisnuo još niže.

(zurnal.info)