Tri pisma sa tri istine:Dobitnik, pobjednik & neodlučan
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Tri pisma sa tri istine: Dobitnik, pobjednik & neodlučan

Mladen Ivanić tvrdi da je dobitnik. Bakir Izetbegović tvrdi da je pobjednik. A Dragan Čović je ni gubitnik ni dobitnik

Dobitnik, pobjednik & neodlučan

Uspjeli su zbuniti i Međunarodni sud pravde. Šta tek rade narodu države koja sutra slavi Dan nezavisnosti. Njih su trojica. Jedan je za, drugi je protiv, treći ni za, ni protiv. Pa sad ni registar Međunarodnog suda pravde ne zna koji je službeni stav države kada je u pitanju revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Stoga im je poslao pismo, na engleskom jeziku, ali su tumačenja na bosanskom, hrvatskom i srpskom – različita. Mladen Ivanić tvrdi da je dobitnik. Bakir Izetbegović tvrdi da je pobjednik. A Dragan Čović je ni gubitnik ni dobitnik. Ivanić optužuje Izetbegovićeve kadrove da su otvorili njegovo pismo,  a dodatnu sumnju stvara SDA-ova dvadesetogodišnja tradicija otvaranja koverata različitih sadržaja. No, bilo ono otvoreno ili zapečaćeno, pismo iz Haga dokaz je da Sud poštuje Predsjedništvo BiH, za razliku od članova Predsjedništva BiH.     

„Dobio sam instrukciju da od Predsjedništva BiH zamolim pojašnjenje ovog pitanja (status agenta Sakiba Softića), u najskorije vrijeme, ne kasnije od četvrtka 2. marta 2017. godine u 18 sati“, piše registrar Međunarodnog suda pravde.

KO JE TAJ SOFTIĆ

Znači, Međunarodni sud pravde ne traži pojedinačni stav članova Predsjedništva BiH, već stav Predsjedništva BiH kao institucije. A pitanje je jednostavno - ko je taj i šta je Sakib Softić?

„Prvo, ja nisam zadovoljan kako ste me predstavili. Ja sam profesor doktor, profesor na Univerzitetu u Sarajevu, a bivši agent u sporu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore“, reći će Sakib Softić pred kamerama FTV 30. maja 2013. godine.

E, taj samoprozvani „bivši agent“ podnio je zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. I to na osnovu odluke saopćene u Vijećnici, a koju je donio samo jedan član Predsjedništva BiH – Bakir Izetbegović. Isti taj Bakir Izetbegović bojkotovao je sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj se trebalo razmatrati pitanje revizije u Hagu. Bošnjački član Predsjedništva tako je postao prvi probosanski kadar koji je bojkotovao institucije BiH.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva, koji Izetbegoviću opravdano spočitava da je ignorisao bh institucije, postupio je isto. I on je, bez ikakvog stava Predsjedništva BiH, slao pismo Međunarodnom sudu pravde kojim je osporavao agenta Softića.

Za to vrijeme, Dragan Čović je bio ni za, ni protiv.

Ivanić je, dakle, pokazao da su mu institucije BiH bitne samo onda kada mu to ide u prilog. Kao što je i Bakir Izetbegović pokazao da  su mu državne institucije nebitne onda kada pokušava prikupiti političkepoene u narodu kojem pripada. A Draganu Čoviću su državne institucije ni bitne ni nebitne.   

TEŠKO JE POVJEROVATI

I šta sad da pomisli registrar Međunarodnog suda pravde? U čijem Statutu, u članu 34. piše da „samo države mogu biti stranke pred Sudom“. Sakib Softić sam sebi ne vjeruje da je agent. Izetbegović odluku o reviziji donosi u Vijećnici, a ne u Predsjedništvu. Ivanić se poziva na Predsjedništvo, a Hagu piše bez stava Predsjedništva. A Čović, jasno, nije ni za, ni protiv.

Kada su uspjeli zbuniti Međunarodni sud pravde, samo pomislite koliko zbunjuju vlastiti narod. Godinama.

Zato je Bošnjacima teško povjerovati da Izetbegovićeva revizija nema nikakve šanse. A nema. Ne zato što Srbija nije odgovorna za genocid u BiH, već zato što nije ispoštovana procedura koju je Izetbegović sedam godina ignorisao.

Kao što je Srbima, zbog Dodika i Ivanića, teško dokazati da tužba u Hagu nije usmjerena protiv Republike Srpske, već protiv Srbije.

A Hrvati, naravno, nisu ni za, ni protiv.     
 
(zurnal.info)