Iz petog pokušaja pročitana optužnica:Dodik davao instrukcije pristalicama u sudnici

Aktuelno

Iz petog pokušaja pročitana optužnica: Dodik davao instrukcije pristalicama u sudnici

Sudiju Mirsada Striku zamijenila je sutkinja Sena Uzunović koja je, bez obzira na zahtjev za njenim izuzećem od odbrane, ustvrdila da se nečitanjem optužnice narušava pravo na odbranu optuženog, te je postupajućim tužiteljima naredila da pročitaju optužnicu protiv Milorada Dodika za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH

Dodik davao instrukcije pristalicama u sudnici
Milorad Dodik

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, optuženom za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, danas je konačno pročitana optužnica u Sudu BiH.

Dodikova odbrana je pokušala dobiti još jednu odgodu tražeći izuzeće sutkinje Sene Uzunović, kojoj je prije nekoliko dana presigniran ovaj predmet, što ona nije dozvolila uz obrazloženje da se “nečitanjem optužnice narušava pravo na odbranu optuženog”.

Sutkinja Uzunović je podsjetila da se optuženi o krivici izjasnio 16. oktobra 2023. i da su od tada održana četiri ročišta na kojima optužnica nije pročitana.

Milorad Dodik vulgarno vrijeđa sudiju Mirsada Striku!Nekažnjeni primitivizam u Sudu BiHMilorad Dodik vulgarno vrijeđa sudiju Mirsada Striku!

“Do danas optuženi nije obaviješten o prirodi i razlozima njegovog optuženja čime se krše njegova prava i pravo na odbranu”, naglasila je Uzunović. Prethodno je napomenula da će zahtjev odbrane za njenim izuzećem biti upućen v.d. predsjednici Suda BiH i da će taj prijedlog biti razmatran na općoj sjednici.

Odgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policijuPRIMITIVIZAM U SUDNICI I IZVAN NJEOdgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policiju

Dok je tužiteljica Gordana Bosiljčić čitala optužnicu, Dodikove pristalice koje su sjedile u publici počele su da dobacuju i negoduju, nakon čega je sutkinja Uzunović naredila da se izvedu iz sudnice. Konstatovala je da optuženi Dodik daje upute publici kako će se ponašati te je istovremeno naredila da se spusti zastor koji odvaja sudnicu od publike kako se ne bi ometalo suđenje.

Ovu optužnicu, inače, zastupa četvero tužitelja.

Milorad Dodik je, kao i prethodnih puta, kazao da se radi o političkom procesu. Ponovio je da je jedino Parlamentarna skupština BiH nadležna da donosi zakone.

Advokat Goran Bubić na današnjem ročištu iznio je koncept odbrane navodeći da će se on svesti na dokazivanje suverenosti BiH.

“Ovom optužnicom se to negira jer se priznaje nešto što ruši tu suverenost”, kazao je advokat, te dodao da je čitav ovaj postupak usmjeren protiv ustavnih organa Republike Srpske.

Podsjetimo, ovaj predmet ranije je vodio sudija Mirsad Strika, ali je čitanje optužnice svaki put odlagano zbog različitih zahtjeva odbrane. U međuvremenu, sudija Strika zatražio je da se predmet presignira na nekog drugog sudiju jer on ubrzo odlazi u penziju.

Dodikova odbrana nastavlja sa pravnim igrama kako bi odgodila suđenjeČitanje optužnice odgođeno četvrti putDodikova odbrana nastavlja sa pravnim igrama kako bi odgodila suđenje

Na prošlom ročištu, koje je također odgođeno, sudija Strika je donio zahtjev za razdvajanje postupka u odnosu na Miloša Lučića, ali je njegova odbrana prošle sedmice podnijela zahtjev za ponovno spajanje postupka o čemu će odluka biti donesena naknadno.

Suđenje će biti nastavljeno 21. februara za kada je planirano saslušanje četiri službenika SIPA-e.

(zurnal.info)