Sud Bosne i Hercegovine:Dodik ne ustaje prilikom obraćanja, još jedno upozorenje njemu i advokatima

Aktuelno

Sud Bosne i Hercegovine: Dodik ne ustaje prilikom obraćanja, još jedno upozorenje njemu i advokatima

Optuženi predsjednik Republike Srpske opet je odbio da ustane u sudnici zbog čega je sutkinja Sena Uzunović konstatovala da ne poštuje sud. Dodikovi pravni savjetnici Ante Nobilo i Goran Petronijević upozoreni su da u svojim javnim istupima izbjegavaju komentarisanje odluka Suda BiH

Dodik ne ustaje prilikom obraćanja, još jedno upozorenje njemu i advokatima
Milorada Dodika ispred Suda BiH ponovo dočekale brojne pristalice

"Tu sam", odgovorio je optuženi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilikom utvrđivanja ko je sve od stranaka u postupku prisutan u sudnici. Pri tome je sjedio iako je svjestan činjenice da sve stranke moraju ustati prilikom obraćanja sudiji koji vodi postupak.

Izuzetaka nema. 

Ne ustajete prilikom obraćanja sudu“, pitala je sutkinja Sena Uzunović na šta je Dodik odgovorio sa „tu sam, gospođo“, nakon čega je u sudski spis konstatovano da optuženi ne poštuje sud.

Milorad Dodik vulgarno vrijeđa sudiju Mirsada Striku!Nekažnjeni primitivizam u Sudu BiHMilorad Dodik vulgarno vrijeđa sudiju Mirsada Striku!

Dodik je do sada zbog ovoga upozoren više puta, ali bez neke konkretne sankcije. 

KAO SUTKINJA DUŽNA ŠTITI LIČNI, ALI I DIGNITET SUDA BiH

Sutkinja Uzunović je danas, također, upozorila Dodikove pravne savjetnike Antu Nobila i Gorana Petronijevića da u svojim javnim istupa van Suda izbjegavaju da komentarišu odluke Suda. Istakla je da sud ne zabranjuje javne istupe advokatima, ali da nezavisnost advokata nije neograničena kada su u pitanju komentari vezani za predmet i sudije, pri tome se pozivajući na praksu Evropskog suda. 

Uzunović ističe da je kao sutkinja dužna štititi lični, ali i dignitet Suda. Dalje je navela da Sud smatra da u svom svojstvu advokati imaju koristi od ekskluzivnog prava na publiku, ali da njihovo ponašanje mora biti diskretno, časno i dostojanstveno.

Inače, na današnjem ročištu je odbrana drugooptuženog v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića u sudski spis priložila 36 materijalnih dokaza među kojima je i verbalna nota Ambasade SR Njemačke, a koja se odnosi na diplomatski status visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. septembra prošle godine. Dodik je optužen da je kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaze o proglašenju dva zakona koja je ranije poništio visoki predstavnik, dok je Lukić optužen da je kao tadašnji v.d. direktora Službenog glasnika RS omogućio objavu tih ukaza. Podsjetimo da su ti zakoni propisivali da se na području RS neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti da će se u entitetskom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Milorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioceSUĐENJE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRPSKEMilorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioce

Ove zakone je u junu 2023. izglasala Narodna skupština Republike Srpske, da bi ih visoki predstavnik poništio 1. jula 2023., dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala. Isti dan je Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

ADVOKAT NIJE ZAPRIMIO DOPISE JER U FAKSU NIJE BILO PAPIRA

U sudnici je pročitano i rješenje Krivičnog vijeća Suda BiH koje je odbacilo nedopušten zahtjev Dodikove odbrane za izuzećem sutkinje Uzunović. Podsjetimo, ovaj zahtjev je postavio na prošlom ročištu advokat Goran Bubić zbog rasprave koju je imao sa sutkinjom Uzunović. Advokat je tvrdio da nije dobio dopis o produženju roka za podnošenje prigovora za dokaze replike Tužilaštva BiH, na šta mu je sutkinja pročitala akte na kojima je vidljivo da je zaprimio.

Ukoliko nastave vrijeđati Sud BiH - bit će novčano kažnjeniUpozorenje odbrani Milorada Dodika Ukoliko nastave vrijeđati Sud BiH - bit će novčano kažnjeni

Sutkinja je danas naglasila da je utvrđeno da u faksu advokata nije bilo papira u momentu kada su dopisi Suda BiH proslijeđeni što sud ne cijeni kao relevantno opravdanje.

(zurnal.info)