Tribina u Sarajevu:DRAGAN ČOVIĆ: Federaciju BiH treba ukinuti, duboko sam uvjeren

Interview

DRAGAN ČOVIĆ: Federaciju BiH treba ukinuti, duboko sam uvjeren

U iznenađujućem naletu iskrenosti Dragan Čović je priznao da on i njegove kolege političari ne rade gotovo ništa za što primaju ogromne plate, da je on krivac za dogovore u kafani a ne Parlamentu i da su svi članovi HDZ-a istinske patriote. Studenti su ga nagradili aplauzom

DRAGAN ČOVIĆ: Federaciju BiH treba ukinuti, duboko sam uvjeren
Čović sa studentima u Sarajevu; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Ugasite Federaciju, šta će nam, izjavio je Dragan Čović na tribini u Sarajevu govoreći o ustavnim promjenama u entitetu opterećenom brojnom administracijom i nivoima vlasti. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini govorio je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu tokom tribine “Ustavne reforme i nacionalno pitanje u BiH”.

 

Jel' to nekome krivo? 

Studentima, profesorima i novinarima Čović je u uvodu objasnio kako mnogi ne vjeruju u njegov patirotizam.

- Ja ću vam govoriti sa pozicije onoga koji vrlo javno i sve naglašenije pričam o tome, jer imam osjećaj da se često ne vjeruje u te riječi, da govorim o svojoj domovini Bosni i Hercegovini – rekao je na početku Čović dodajući kako upravo zbog toga postoji problem odnosa u državi:

Pokušajte u proteklih devet godina koliko sam ja predsjednik naći jednog političara iz HDZ-a koji ne zagovara BiH kao svoju domovinu. Jel' to nekome krivo? Jel to problem?

Čović je dodao kako ima dvojno državljanstvo ali da zbog toga nikada ne bi napustio Mostar.

- Ali ako neko meni pokušava ponuditi bogatstvo EU da napustim Mostar u svojoj 57. godini, to neće ići – rekao je Čović i iskoristio priliku da objasni svoje stavove o Mostaru kao stolnom hrvatskom gradu:

Ja za Mostar volim reći da je to stolni grad hrvatskog naroda jer hrvatski narod nigdje nema brojnost kakvu ima u Mostaru. Ako želimo biti konstitutivan narod morate negdje imati takav osjećaj. Sa druge strane, vrlo jasno, to nije grad hvatskog naroda. To je grad i svakog Srbina koji dolje živi, to je grad i svakog Bošnjaka muslimana koji dolje živi. 

Počinjući gotovo svaku svoju rečenicu riječima “duboko sam uvjeren”, Čović je odmah priznao da ne želi razgovarati o socijalnim ili ekonomskim problemima nego samo o društvenim, poput problema identiteta nacionalnih zajednica. On vjeruje da je hrvatsko nacionalno pitanje ključ rješavanja svih ostalih problema u državi.

- Duboko vjerujem sa ove razine svog životnog iskustva da onaj ko uspije pronaći taj model, ravnotežu između kolektivnog i građanskog, uspjet će naći i dugoročne prilike da BiH može funkcionirati kao normalna država – izjavio je Čović ali i objasnio studentima opasnosti građanske države:

Ne vjerujem u građansku BiH i ne vjerujem da BiH danas može biti uređena kao građansko društvo jer bi takvo uređenje nosilo sa sobom mnogo više opasnosti nego što imamo danas. Možda nisam u pravu ali nemojte da nasjednete na mogućnost da BiH može funkcionirati, danas, na način kako funkcionira neka uređena na zapadu, bez obzira o kojoj zemlji govorimo.

A kako bi država mogla funkcionisati Čović je govorio analizirajući prijedloge za reformu Federacije.

- Duboko vjerujem da se BiH danas treba organizirati na tri nivoa vlasti – BiH, srednja razina vlasti, možemo je zvati raznim imenima, za mene je to najmanje bitno, federalna jedinica, kanton, entitet, zajednica nečega, nebitno, ali vjerujem da mora imati izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast, i naravno treća razina, lokalna razina – smatra Čović koji je dodao da bi na ovaj način država mogla finansirati svoje institucije bez rasipništva.

On nije želio jasno reći da li on i HDZ podržavaju ustavne promjene i reformu Federacije koju su snažno podržali iz američke ambasade u Sarajevu.

- Ima puno toga što razumijemo i što osobno držim kao prihvatljivo i dobar put ali i puno toga što je jednostavno sučeljeno između sebe u određenim mišljenjima. Drugo je pitanje da li mi trebamo razgovarati o Federaciji i o njenom preustroju a zadržati drugi dio države u sličnoj organizacijskoj formi.

Govoreći detaljnije o prijedlozima za reformu Federacije Čović je pitao zašto se HDZ-u osporava priča o teritorijalizaciji kada je prekrajanje kantona jedan od prijedloga koji je napravila stručna grupa.

 

Malo ću vas iritirati

Predsjednik stranke sa najbrojnijim članstvom među strankama sa hrvatskim predznakom iskoristio je priliku da istakne svoje principijelnost. Smatra da iskrenost može riješiti probleme.

- Ja sam uvjeren da danas živim ono što govorim. Volio bih da to pokušamo svi. Ako već ne možemo živjeti ono što razmišljamo – rekao je Čović i priznao ispraznost politike koju vodi zajedno sa ostalim predsjednicima stranaka:

Često vodimo alibi politiku. Mi u ovih zadnjih 15-ak godina ne radimo ništa drugo nego vodimo alibi politiku. Kad nam zapne onda se pozovemo na OHR.

On je preuzeo krivicu za još jedan društveni proces za koji je kritikovan tokom tribine u Sarajevu – dogovaranje predsjednika stranaka umjesto rasprave u Parlamentu.

- Ja sam zagovarao razgovore predsjednika stranaka – rekao je Čović objašnjavajući da je tada mislio da je to bolji i brži put za dogovore ali je obećao da će se ta greška ispraviti:

Vratit će se to u parlament iz kafana.

Studente je zanimalo koliko Čović zarađuje i da li je svom narodu pomogao odričući se plate.

- Ja živim vrlo dobro, to će vas možda malo iritirati – rekao je Čović uz objašnjenje da zarađuje više od 6.000 maraka mjesečno.

Čović je govorio na prvoj od niza planiranih tribina kojima Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu želi dati svoj doprinos razjašnjenju aktuelnih političkih prilika u BiH. 

Učesnici tribina će biti lideri najznačajnijih bosanskohercegovačkih parlamentarnih političkih stranaka i održavale bi se svakih petnaest dana. Nakon predsjednika Dragana Čovića, gost naredne tribine trebao bi biti predsjednik SDA Sulejman Tihić


Osuda presude u Haagu

Dok je Čović govorio u Sarajevu, HDZ Srednjobosanskog kantona je osudio nedavnu presudu u Haagu.

Na 35. sjednici Predsjedništvo Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB, između ostalih točaka dnevnog reda, očitovalo se o presudi šestorici Hrvata u Haagu; Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću

Predsjedništvo ŽO HDZ BiH presudu je ocijenilo neprihvatljivom, nepravednom i ciničnom iz više razloga. Ovih dana Hrvati Središnje Bosne s tugom obilježavaju 20. obljetnicu stradavanja Hrvata diljem cijele Središnje Bosne, pa nas istinski boli da netko obranu vlastitih domova i obitelji naziva udruženim zločinačkim poduhvatom. 

Agresorima se ne mogu nazvati oni koji su mjesecima bili u okruženju od daleko nadmoćnije Armije BiH, stav je članova Predsjedništva ŽO HDZ BiH. Ubojstva, progoni, torture u logorima Armije BiH koje su prošli mnogi Hrvati Središnje Bosne, a koji nisu ni do danas procesuirani, nepobitne su činjenice koje na rat u BiH i središnjoj Bosni bacaju sasvim drugo svjetlo u odnosu na ono što je pročitano prilikom izricanja presude Prliću i ostalima, naglasilo je Predsjedništvo ŽO HDZ BiH ŽSB. 

Članovi ovog stranačkog tijela u potpunosti smatraju nepravednom presudu Haškog suda o postojanju udruženog zločinačkog pothvata te su izrazili nadu da će nepravda učinjena ovakvom presudom ne samo haaškoj „šestorci“ već i cjelokupnom hrvatskom narodu, biti ispravljena u žalbenom postupku koji slijedi. 

(zurnal.info/Fena)