Gašenje Imperija farme:DUG OD 33 MILIONA EURA: Bankrotirao strateški partner "Bosnalijeka" u Rusiji!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DUG OD 33 MILIONA EURA: Bankrotirao strateški partner "Bosnalijeka" u Rusiji!

U izvještaju dostupnom na stranici Sarajevske berze kratkoročna potraživanja iz inostranstva na kraju prvog kvartala su iznosila više od 45 miliona maraka

DUG OD 33 MILIONA EURA: Bankrotirao strateški partner "Bosnalijeka" u Rusiji!
Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka; FOTO: bosnalijek.ba

Strateški partner Bosnalijeka u Rusiji Imperija farma je bankrotirala, prenosi vodeći poslovni dnevnik u Sankt Peterburgu Delovoy Peterburg. Jedan od najvećih ruskih distributera lijekova i kompanija povezana sa kompanijom Haden SA, najvećim pojedinačnim dioničarom Bosnalijeka, Imperija farma u procesu je likvidacije na sudu, prenosi dnevnik DP u svom online izdanju.

Dnevnik piše kako je kompanija promijenila ime u Farmacija u decembru 2013. godine i da se nalazi u sudskoj likvidaciji tokom koje će morati izmiriti nagomilane dugove. Stranica kompanije više nije dostupna.


Različite etape poslovanja

Gašenje kompanije za distribuciju lijekova Imperija farma potvrdio je i direktor pravnih poslova holdinga Imperija farma u čijem je sastavu radila istoimena kompanija, Konstantin Zevlov, ujedno predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka.

“Likvidacija Farmacije ustvari znači naše povlačenje iz maloprodaje”, prenosi DP Zevlovu izjavu iz juna ove godine u kojoj kaže kako kompanija ima imovinu kojom će isplatiti dugove.

“Ne vidimo budućnost u maloprodajnom farmaceutskom tržištu u narednih deset godina: male marže i visoki troškovi logistike ne donose zaradu”.

Rusko maloprodajno tržište lijekova ono je na što je Bosnalijekov direktor Nedim Uzunović računao kada je najavljivao saradnju sa Imperija farmom u novembru 2013. godine.

“Zahvaljujući poziciji Imperia-Pharme, kao najbrže rastuće farmaceutske kompanije u Rusiji u prethodnih deset godina, Bosnalijeku se pruža prilika ekskluzivnog pristupa maloprodaji, te po prvi put prilika plasmana naših proizvoda na esencijalne liste ovog rastućeg i zahtjevnog tržišta”, izjavio je Uzunović.

DP navodi kako je dug kompanije narastao na 2,5 milijardi ruskih rubalja odnosno oko 33 miliona eura. Malo više od milijardu rubalja je dug prema Sberbank a među dugovima je i onaj prema jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu Novartisu.

Iz Bosnalijeka smo na pitanja o tome da li je kompanija upoznata sa bankrotom ruskog distributera i da li su podnijeli zahtjev za izmirenjem dugova dobili odgovor kako kompanija “posluje sa velikim brojem poslovnih partnera širom svijeta”.

“Svi oni, kao i naša kompanija, prolaze kroz različite etape poslovanja. Karakteristika Bosnalijekovog odnosa sa svim poslovnim partnerima zasnovana je na trajnoj zaštiti naših poslovnih interesa. Kada je riječ o konkretnom upitu možemo vas informirati da je cjelokupno potraživanje Bosnalijeka obezbjeđeno validnim bankarskim garancijama, te da s toga ni na koji način nije ugroženo”, rečeno nam je iz Bosnalijeka.


Potraživanja rastu

Ruski dnevnik povezuje Imperija farmu sa Sergejom Matvienkom, sinom bivše guvernerke Sankt Peterburga Valentine Matvienko. DP navodi kako holding kompanija negira njihovo vlasništvo ali ne želi da otkrije imena povjerilaca off shore kompanije koja upravlja Imperija farmom.

DP piše kako je protiv kompanije pokrenuto više od stotinu sudskih sporova za izmirenje nagomilanog duga. Imperija farma je sa godišnjim prometom od 14,6 milijardi rubalja bila među 15 najjačih distributera lijekova u Rusiji. Tokom 2012. godine kompanija je sklopila 3.104 ugovora sa državom vrijednih 4,4 milijarde rubalja.

DP vjeruje da su se dugovi počeli gomilati nedugo nakon što je Valentina Matvienko podnijela ostavku na mjesto guvernera. Uprkos brojmim ugovorima sa državom, DP navodi kako je kompanija morala uzeti kredit od pet milijardi rubalja.

Imperija farma je osnovana 1996. godine. U 2005. godini kompanija je dobila unosne poslove u Rusiji a 2008. godine je pobijedila na tenderu za dostavljanje lijekova i medicinskih potrepština svim bolnicama i klinikama u nadležnosti Komiteta zdravstva u Sankt Peterburgu.

Likvidacioni proces kompanije trebao bi se završiti do 15. decembra 2015. godine, navodi ruski dnevnik i prenosi izjavu stečajnog upravnika koji je najavio kako će sud razmatrati njegov izvještaj 7. decembra. On je dodao kako su sredstva kompanije nedovoljna da se isplate svi dugovi.

Zevlov je za DP potvrdio kako se dugovi još uvijek računaju i da se pravi registar zahtjeva za isplatom dugovanja. On je najavio kako će nastaviti sa poslovanjem ali u drugim oblastima za šta će biti osnovana nova kompanija. Imperija farma je 55 posto svojih aktivnosti zasnivala u farmaciji.

Bosnalijek je u posljednjih nekoliko godina povećavao izvoz u Rusiju i najviše se fokusirao na ovo strano tržište. Na internet stranici je uz engleski dodan i ruski jezik. Do podataka o poslovanju i prodaji lijekova Bosnalijeka u Rusiji je teško doći. Posljednji godišnji izvještaj o poslovanju objavljen na internet stranici je za 2011.

Kratki kvartalni izvještaj pokazuje da se promet Bosnalijeka u prva tri mjeseca 2015. godine smanjio u odnosu na isti period 2014. godine a troškovi poslovanja su porasli pa je dobit sa više od tri miliona u prva tri mjeseca 2014. godine pala na ispod milion maraka u istom periodu godinu dana poslije.

Od ukupnih prihoda od 123,5 miliona maraka tokom 2014. godine 66 miliona je dolazilo iz Rusije, 44,5 iz BiH te 13 iz Jugoistočne Evrope dok tržište Srednjeg Istoka i Afrike nije donijelo gotovo nikakav prihod.

U revizorskom izvještaju za 2014. godinu se navodi kako je Bosnalijek ruskoj kompaniji obračunao zateznu kamatu od 856.000 maraka zbog kašnjenja u plaćanju iz prethodne godine koja su iznosila više od 12 miliona maraka. Dug za 2013. godinu je naplaćen 14. novembra u iznosu od 6,5 miliona eura.

U istom izvještaju za navodi se kako je dug Imperija farme prema Bosnalijeku iznosio 40 miliona maraka na kraju 2014. godine.

U izvještaju dostupnom na stranici Sarajevske berze kratkoročna potraživanja iz inostranstva na kraju prvog kvartala su iznosila više od 45 miliona maraka.

(zurnal.ba)