UTRKA SA VREMENOM:Džakula želi kupiti 24 nova vozila prije novog Zakona o javnim nabavkama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

UTRKA SA VREMENOM: Džakula želi kupiti 24 nova vozila prije novog Zakona o javnim nabavkama

Cijena vozila igra ulogu 85 odsto, a rok isporuke čak 15 odsto. Mjesecima se čeka isporuka vozila pa se da naslutiti da je ovdje neko od ponuđača u povlaštenom položaju. Osim toga, cijena po vozilu u prosjeku je 25.000 KM, što je teško izvodljiva kupovina. Međutim, UIO može da se provuče i kroz zakonske rupe pa i da izdvoji više novca od procijenjene vrijednosti tendera. Već 10. decembra na snagu stupa novi ZJN po kojem će ponuda koja prelazi procijenjenu vrijednost biti – neprihvatljiva. Žurba je očigledna.

Džakula želi kupiti 24 nova vozila prije novog Zakona o javnim nabavkama
Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Kako je naumio, tako i radi. Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Miro Džakula ne odustaje od nabavke 24 vozila. Na septembarski tender niko mu se nije javio pa ga je poništio 2. novembra. Osam dana kasnije raspisao je novi, sa identičnim uslovima. Vrijednost flote – 601.000 KM sa uračunatim PDV-om, a na tender mu se, nacrtao je u dokumentaciji, mogu javiti ponuđači „VW Polo“, „Škoda Fabia“, „Renault Clio“ i „Dacia Duster“. Rok isporuke – što kraći.

Baš kao i u septembru, stručnjaci za oblast javnih nabavki tvrde da mu trenutno niko na tržištu ne može ponuditi vozila za, u prosjeku, oko 25.000 KM po komadu. Želju bi eventualno mogla da mu bude ispunjena kod „Dacie Duster“, jer ponuđači često dobiju dodatni popust od proizvođača.

Zapravo, ključni su kriterijumi u kojima se traži ekonomski najpovoljnija ponuda.

„Naime 85 odsto odnosi se na cijenu, a čak 15 odsto na rok isporuke. U trenutnim uslovima kakvi vladaju na tržištu, gdje se po više mjeseci čeka isporuka jednog vozila, dalo bi se naslutiti da je ovdje neko od ponuđača u povlaštenom položaju. Vjerovatno, prije objave tendera je dobio informacije o istom. Naravno, ne treba odbaciti ni opciju koluzije, odnosno dogovora ponuđača. Tačnije, ponuđač kojem je namijenjen tender sa ostalima dogovara da se ne miješaju“, navode za Žurnal stručnjaci iz oblasti javnih nabavki portala „Pratimo tendere“.

Inače, Džakula je 2. novembra poništio prethodni, identičan tender. Iako je 21 firma preuzela dokumentaciju, niko mu se nije javio.

„Kako nijedna ponuda nije pristigla u roku koji je određen za prijem ponuda, Komisija je preporučila direktoru UIO da se otvoreni postupak za prikupljanje ponuda za nabavku i isporuku službenih specijalizovanih motornih vozila za potrebe UIO okonča poništenjem“, navedeno je u obrazloženju Džakuline odluke, koju je tada objavio Capital.

Tada su najavili da će „uskoro raspisati novi, isti tender“, jer je „jedino tako moguće da se nabavka sprovede u skladu sa važećim propisima koje je donio Savjet ministara BiH kad je u pitanju nabavka službenih vozila“.

Zanimljivo, sada UIO može da se provuče kroz zakonske rupe pa i da izdvoji više novca od procijenjene vrijednosti tendera, u zavisnosti od Džakulinog tumačenja termina „znatno viša vrijednost ponude“. Ovo bi moglo da objasni i žurbu u raspisivanju novog tendera, jer već 10. decembra na snagu stupa novi Zakon o javnim nabavkama po kojem će ponuda koja prelazi procijenjenu vrijednost biti – neprihvatljiva.

REKORD MILICE MARKOVIĆ

Vlasnica rekorda kada je u pitanju određivanje roka za isporuku vozila zasad je Milica Marković, nekadašnja državna parlamentarka iz redova SNSD-a, danas direktorica Agencije za unaređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA). Po tenderskoj dokumentaciji, dogovorila je isporuku vozila „Škoda Octavia A8“, a očekuje je 10 dana od dana potpisivanja ugovora sa ponuđačem.

Tenderom, kojeg je procijenila na 49.999 KM sa uračunatim PDV-om zatražila je da vozilo bude proizvedeno ove godine te da bude dugačko 4.689 milimetara, široko 1.829 mm, visoko 1.470 mm. Markovićeva želi i benzinski motor, osam brzina, snagu motora od 110 kilovata ili 150 konjskih snaga, 2DW pogon, servotronic upravljač, pretince u prtiljažniku.

Vozilo neophodno mora imati i dva puta USB priključka naprijed, dva puta nazad te jedan USB u „osvrtnom ogledalu“, piše portal „Pratimo tendere“. Izmjerila je Markovićeva i međuosovinski razmak od 2.650 milimetara, a Škoda koju želi ima 2.686 mm.

Očekivana zapremina prtljažnika je minimalno 590 litara, „Škoda Octavia A8“ ima 600 litara, što je ujedno i najveća zapremina kad je riječ o modelima srednje klase vozila. 

„Samo ovim bi se mogla isključiti ostala konkurencija, što većina i čini kada želi model 'Octavia'“, komentar je monitora javnih nabavki. 

Ipak, FIPA je nadmašila sve dosadašnje modele tenderske dokumentacije, kada je riječ o nabavci vozila, a to je plaćanjem iz budžetske rezerve. 

„Ovo što su oni uradili ima elemenata krivičnog djela i zloupotrebe položaja“, upozorili su. 

Portal Fokus.ba 7. septembra upozorio je da je FIPA sačinila odluku o izdvajanju 50.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH za kupovinu limuzine, a potpis se čekao od predsjedavajućeg Vijeća ministara, SNSD-ovog Zorana Tegeltije. 

U odluci (koja je tada tek bila u proceduri) stajalo je kako su za njenu realizaciju zaduženi Agencija i Ministarstvo finansija i trezora BiH. 

„Prema članu 17. Zakona o finansiranju institucija BiH, sredstva tekuće rezerve mogu isključivo koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programe koji nisu uvršteni u budžet, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, finansiranje novih institucija BiH koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika, te grantove neprofitnim organizacijama. Međutim, ništa od nabrojanog članu 17. ovog zakona ne opravdava nabavku limuzine vrijedne čak 50.000 KM“, ukazivao je Fokus. 

Iz Savjeta ministara BiH sada navode da Tegeltija, odnosno Savjet ministara BiH pak nije donio odluku o odobravanju sredstava iz tekuće budžetske rezerve FIPA-i. Markovićeva ćuti i čeka vozilo, ne objašnjava odakle uzima novac. 

Ona je, inače, bila dugogodišnji poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Za vršioca dužnosti direktorice FIPA-e imenovana je u maju 2020. godine. U februaru 2021. godine od Vijeća ministara BiH dobila je puni mandat.

(zurnal.info)