Tužilaštvo ne želi platiti troškove:EKSHUMACIJA U BUĆA POTOKU: Tokom potrage za srpskim žrtvama pronađeno tijelo Bošnjaka

Istražujemo

EKSHUMACIJA U BUĆA POTOKU: Tokom potrage za srpskim žrtvama pronađeno tijelo Bošnjaka

Ovo je prvi put i presedan od početka probnih kopanja u BiH da gospodin Salihović neće da plati probna kopanja - kaže Milan Mandić iz Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije

EKSHUMACIJA U BUĆA POTOKU: Tokom potrage za srpskim žrtvama pronađeno tijelo Bošnjaka
FOTO: Oslobođenje

Još uvijek se ne zna kada će biti nastavljena ekshumacija na deponiji u Buća Potoku u Sarajevu, gdje bi se, pretpostavlja se, mogli pronaći i posmrtni ostaci nestalih sarajevskih Srba.

Prije nekoliko dana lokaciju su obišli i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, direktorica Međunarodne komisije za nestale Ketrin Bomberger i delegacija diplomata akreditovanih u BiH. Poručili su kako ekshumacije moraju biti nastavljene jer se patnje porodica žrtava ne smiju produbljivati na ovaj način.

Poznato je da je ekshumacija obustavljena nakon što izvođaču radova nisu isplaćena sredstva za probno kopanje. No, kada u Tužilaštvu zatražite zvaničnu informaciju o tome zašto su ekshumacije obustavljene, ko je odgovoran za isplatu novca te da li je Tužilaštvo nadležno za plaćanje probnog kopanja iz press ureda Tužilaštva stiže odgovor:

- Proces ekshumacije se nastavlja, on nije prekinut i takvu odluku može donijeti samo postupajući tužitelj. Ostale navode ne možemo komentirati.

Mandić: Presedan je da Tužilaštvo ne želi platiti troškove probnog kopanja


Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko–romanijske regije, za Žurnal kaže kako je Tužilaštvo bilo nadležno za plaćanje kopanja:

- Ovo je prvi put i presedan od početka probnih kopanja u BiH da gospodin Salihović neće da plati probna kopanja, jer radi se, podsjećam, o sudsko-istražnoj radnji. Naručilac poslova jeste Sud BiH ali je do sada uvijek ove radove plaćalo Tužilaštvo. Zašto Goran Salihović i tužilac Behaija Krnić tvrde drugačije i zašto lažu javnost? Mislim da se radi o opstrukciji srpskih žrtava te da Salihović sluša svoje mentore koje štiti odgovornosti za ratne zločine.

Činjenicu da su kosti prve žrtve iskopane na deponiji identifikovane kao ostaci Šefika Pecikoze, koji je umro u bolnici na Sokocu, Mandić naziva “minusom”:

- Ko je bacio čovjeka koji je umro prirodnom smrću, kada i zbog čega? Zbog svega što se dešava poslao sam pismo ambasadorima u BiH u kojem navodim kako se radi o čistoj diskriminaciji srpskih žrtava i njihovih porodica.

U Institutu za nestale osobe BiH potvrđuju kako se još uvijek ne zna kada će ekshumacija biti nastavljena. Trajala je četiri mjeseca, otpad je prekopavan mašinski i ručno na 35 metara dubine. Pretražen je teren dužine 80 metara, širine 55, dakle pretraženo je 132.000 kubika smeća, kaže Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta:

- Smatramo da bi se deponija trebala kompletno istražiti kako bismo znali šta se tu nalazi. Postojale su informacije da se tu nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava ali nisu bile provjerene. Dakle, sama činjenica da su tu tražene posmrtni ostaci nestalih Srba a pronađen Bošnjak je vrlo čudna – kako su ti ostaci tu dospjeli?

Ostaci o kojima Čengić govori pripadaju, pokazala je DNK analiza, Šefiku Pecikozi, koji je u decembru 1994. godine umro prirodnom smrću u bolnici na Sokocu.

(zurnal.info)