Pravda sutkinje Adise Zahiragić:Ekspertica za oslobađanje porodice Delimustafić

Istražujemo

Pravda sutkinje Adise Zahiragić: Ekspertica za oslobađanje porodice Delimustafić

Pored braće Delimustafić, sutkinja Zahiragić ima još sličnih slučajeva oslobađanja. Njena je odgovornost što je odbjegla bivša sutkinja Lejla Fazlagić na slobodi, kriva je za bjekstvo Faruka Balijagića kao i za činjenicu da su trenutno na slobodi gospodari "Bosnalijeka", otac i sin Arslanagić

Ekspertica za oslobađanje porodice Delimustafić

Prvo Enver, pa sada i Alija. Nije bitno kako vam je ime. Bitno je da se prezivate Delimustafić i bit ćete na slobodi. No, svaki put u dnu oslobađajućeg rješenja ili oslobađajuće presude pisat će – Adisa Zahiragić, sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu.

Pored braće Delimustafić, sutkinja Zahiragić ima još sličnih slučajeva oslobađanja. Njena je odgovornost što je odbjegla bivša sutkinja Lejla Fazlagić na slobodi, kriva je za bjekstvo Faruka Balijagića kao i za činjenicu da su trenutno na slobodi gospodari "Bosnalijeka", otac i sin Arslanagić.

ODMOR NAKON TEŠKE ODLUKE

Kantonalna sutkinja Adisa Zahiragić predsjedavala je Vijećem pred kojim je prije desetak dana održano ročište za produženje pritvora Aliji Delimustafiću i ostalim uhapšenim u akaciji Pravda. Tada su kantonalni tužioci prezentirali i Službene zabilješke Federalne uprave policije, a koje se odnose na prisluškivanje telefona Delimustafića i ostalih.

U njima su jasno navedeni dijelovi transkripata telefonskih razgovora između Lejle Fazlagić, Alije Delimustafića i ostalih osumnjičenih u predmetu Pravda iz kojih je vidljivo da su svi oni planirali bjekstvo zbog istrage koja se vodi protiv njih.

Prezentirani su dokazi da je Alija Delimustafić uhapšen u pokušaju bjekstva, prezentirani su dokazi da je osumnjičena sutkinja Lejla Fazlagić  u bjekstvu, priloženi su brojni dokazi iz kojih je vidljivo da je Alija Delimustafić rukovodio kriminalnom grupom koja je godinama tuđe stanove prodavala i uknjižavala na sebe.

No, sve je to bilo uzaludno. Sutkinja Zahiragić je odlučila da „zbog proceduralnih razloga“ donese i potpiše rješenje kojim odbija prijedlog Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, te osumnjičene Aliju Delimustafića i Jusu Škrijelja pušta na slobodu. Bez ikakvih mjera zabrane. I dok se odlučivalo po žalbi na rješenje sutkinje Zahiragić, Delimustafić i Škrijelj su napustili BiH. Legalno ili ilegalno sada je nebitno. Novo rješenje kojim se osumnjičenom dvojcu produžava protvor za još dva mjeseca ne može se provesti. Škrijelj i Delimustafić ostaju na slobodi. A sutkinja Adisa Zahiragić nakon svega otišla je na odmor. 

Ista sutkinja sudila je i u predmetu Cenex. Optuženik je bio Enver Delimustafić, brat Alijin. Dva puta u ovom predmetu sutkinja Adisa Zahiragić  izricala je oslobađajuće presude. Dva puta njene presude su ukidane. Suđenje u ovom predmetu je u toku.

Sutkinja Adisa Zahiragić, objavljivali smo i ranije, akter je i u predmetu Faruk Balijagić i drugi. Tuzlanski advokat, optužen da je pripremao ubistvo jednog sarajevskog kriminalca, u vrijeme istrage obaviješten je da mu policija prisluškuje telefon.  U razgovoru je kazao da mu je sve to kazala Adisa. Sumnjalo se na Balijagićevu prijateljicu iz pravosuđa- Adisu Zahiragić. Bilo kako bilo, on je trenutno u bjekstvu. 

U avgustu 2015. godine održano je ročište za produženje pritvora Edinu i Amaru Arslanagiću, osumnjičenim za višemilionski kriminal u predmetu Bosnalijek. Kantonalni tužilac Sead Kreštalica upozorava da je zbog „neažurnosti suda“, odnosno zbog kašnjenja blokade, sa bankovnih računa porodice Arslanagić skinuto 220 hiljada marka. Tužilac, potom, dobija upozorenje od predsjedavajuće Vijeća – Adise Zahiragić. Nakon ukora Tužilaštvu, sutkinja Zahirahić donosi rješenje – Arslanagići izlaze na slobodu. Tužilaštvo ulaže  žalbu, ali je sutkinja Zahiragić danima zadržava u svojoj ladici. Sve poslije bilo je prekasno.

VEZA SA SDA

Inače, godinama sutkinju Zahiragić dovode u vezu sa SDA. Njen suprug Jusuf Zahiragić bio je ministar pravde Kantona Sarajevo, a sa pozicije ga je smijenio OHR. Jusuf Zahiragić je bio i direktor Gradskog sekretarijata za stambene poslove. On je nezakonito dodijelo stan bivšem premijeru Nedžadu Bankoviću a prijavljivan je i da je nezakonito dodijelio desetine napuštenih stanova. Dvadeset godina kasnije, zbog sličnih sumnjivih stambenih poslova uhapšen je i Alija Delimustafić. Supruga Jusufa Zahiragića pustila ga je na slobodu.

(zurnal.info)