Obavještajac u Vitezitu:Enver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu Federacije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Obavještajac u Vitezitu: Enver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu Federacije

Bez punomoći Vlade odnosno resornog ministarstva Enver Mujezinović od juna 2020. godine, pa i nakon penzionisanja učestvovao u radu i odlučivanju Odbora povjerilaca Vitezita u stečaju. Uporedo Zvonko Zubak i nakon što je po drugi put kupio Vitezit ne uplaćuje prodajnu cijenu.

Enver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu Federacije
Vitezit (zurnal.info)

 

Posljednja dešavanja u i oko Vitezita samo su nastavak niza nezakonitosti, kako prethodnih godina tako i u aktuelnom stečajnom postupku. Nakon godinu i po dana sudjelovanja u Odboru povjerilaca postavljeno je pitanje legalnosti Envera Mujezinovića kao člana ispred federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ministarstvo je od juna 2020. godine nekoliko puta tražilo da federalni pravobranilac zastupa Vladu FBiH u stečajnom postupku u kojem Federacija kao povjerilac učstvuje sa 16 miliona maraka. Unatoč tome, sve donedavno kao predstavnik Vlade odnosno ministarstva u Odboru poverilaca učestvovao je isključivo Enver Mujezinović. Pri tome Mujezinović od 3. januara 2021. nije više uposlenik ministarstva gdje je bio pomoćnik direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH zbog odlaska u penziju! Unatoč svemu Mujezinović učestvuje u radu Vijeća povjerilaca.

 

 

Pravobranilaštvo FBiH nije reagovalo i dopustilo je da osoba koja praktično nema saglasnost Vlade - Enver Mujezinović, je svo proteklo vrijeme neovlašteno predstavlja u  Odboru povjerilaca! Dokaz tome je dopis ministra Nermina Džindića stečajnom sudiji Ivi Žabiću upućeno 29.11.2021.

 

 

Nekoliko dana kasnije, Enver Mujezinović dostavlja stečajnom sudiji ostavku na članstvo u Vijeću povjerilaca!? Očito ovaj iskusni bivši djelatnik jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) ne može podnijeti da bude tek tako najuren nakon još jedne lažne uloge koju je odigrao, pa mora otići nezavršena posla za one kojima je obećao Vitezit u bescjenje. Pri tome nikada nije reagovao na navode kako je Vitezit pokraden i da su vrijedni pogoni i dokumentacija uglavnom ilegalno prodati Srbiji, odnosno tamošnjim fabrikama namjenske industrije, a dio opreme je potom završio u Iranu.

 

 

Hoće li i kakve posljedice imati ovaj, slučajni ili ne propust Federalnog pravobranitelja Jakova Dujića tek treba utvrditi narednih dana. Stečajni sudija je trenutno na bolovanju, no već je pristigla žalba jednog od vjerovnika u stečajnom postupku koja pored ostalog sadrži i prigovor na naovlašteno djelovanje Envera Mujezinovića u Vijeću povjerilaca i svih odluka za koje je on davao glas kao tobožnji predstavnik Vlade Federacije.

 

 

Uzgred, nema ni traga ni glasa Zvonku Zubaku, koji je u oktobru po drugi put ove godine kupio Vitezit. Prvu kupovinu Zubak je „kaparisao“ u februaru, a nakon toga 7 mjeseci nije uplatio ugovorenih 10,5 miliona maraka. Nakon druge prodaje ponovo je najuspješnijim kupcem proglašen Zubak i ponovo uplate – nema.

Posljednje informacije Žurnalovih izvora kazuju da stečajna upraviteljica ima ideju prodati Vitezit direktnom pogodbom i to za upola nižu cijenu - pet miliona maraka, navodno nekom fondu iz Češke. O tom mogućem fondu i konekciji sa Zubakom, Žurnal je pisao u aprilu ove godine.

Sistemska pljačka Vitezita, započeta i realizirana pod patronatom HDZ-ovih kadrova, uz šutnju SDA partnera, i dalje traje, toliko da iziskuje nastavak Žurnalovog filma „Prsten oko Vitezita“.

 

(zurnal.info)