Dossier TV Žurnala:EPILOG AFERE BOSNALIJEK (VIDEO): Zbog organiziranog kriminala uhapšen Amar Arslanagić, otac Edin u bjekstvu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

EPILOG AFERE BOSNALIJEK (VIDEO): Zbog organiziranog kriminala uhapšen Amar Arslanagić, otac Edin u bjekstvu

Tužilaštvo je u saopštenju navelo kako se uhapšeni sumnjiče da su kao “organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela”

EPILOG AFERE BOSNALIJEK (VIDEO): Zbog organiziranog kriminala uhapšen Amar Arslanagić, otac Edin u bjekstvu

Amar Arslanagić i još četiri osobe uhapšene su danas u Sarajevu, potvrdilo je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Pripradnici Državne agencija za istrage i zaštitu SIPA po nalogu ovog Tužilaštva uhapsili su Šefika Handžića, Amara Arslanagića, Aidu Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepu.

U zvaničnom saopštenju se navodi kako se za ostalim osumnjičenim traga ali njihova imena nisu objavljena. Žurnal nezvanično saznaje da se radi o Edinu Arslanagiću, bivšem direktoru Bosnalijeka i ocu Amara Arslanagića te Hasanu Šepi, vlasniku kompanije Brštanica i ocu Jasmina Šepe. Njih dvojica su, nezvanično saznajemo, napustili Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo kako se uhapšeni sumnjiče da su kao “organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela”, među kojima se nabrajaju zloupotreba položaja, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i drugi te kao uposlenici Bosnalijeka, Brštanice čiji je vlasnik Hasan Šepo i Carpe Diem čiji je vlasnik Jasmin Šepo, oštetili Bosnalijek, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo “za milionske iznose u novcu”.

Amar Arslanagić je u januaru nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog pronevjere u službi. Presuda još uvijek nije pravosnažna i na nju postoji mogućnost žalbe. O detaljima iz ove presude možete čitati na ovom linku.

O Aferi Bosnalijek Žurnal je pisao prije četiri godine. Na ovom linku možete pogledati naše priče u serijalu Afera Bosnalijek.

Na koji način su sarađivali članovi porodica Arslanagić i Šepo te kakvu je ulogu u aferi imao Šefik Handžić možete pogledati u našem dokumentarnom filmu o Bosnalijeku.

TV Žurnal je istraživao načine za izvlačenje novca iz ove farmaceutske kompanije, porijeklo enormnog bogatstva porodice Arslanagić kao i odnos vlasti prema Bosnalijeku. Pratili smo trag novca Bosnalijeka koji je završavao na tajanstvenim otocima i raznim emiratima, istraživali kolika je vrijednost nekretnina porodice Arslanagić, kako su izgrađeni apartmani ove kompanije na Bjelašnici, koliko je zaista pojedeno toplih obroka te zašto je vlast godinama zatvarala oči iako su imali jasne signale da se u kompaniji u kojoj su većinski vlasnici dešavaju čudne stvari!


(zurnal.info)