Rudari ne prihvataju robovlasnički pravilnik (video):Federalna Vlada zatvara rudnike, dok kupuje ugalj od privatne firme
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

Rudari ne prihvataju robovlasnički pravilnik (video): Federalna Vlada zatvara rudnike, dok kupuje ugalj od privatne firme

Rudari sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH protestvuju ispred zgrade Vlade FBiH. Kući, a ni u jamu ne idu, kažu dok im ne ispune zahtjeve. U međuvremenu, u svim rudnicima Koncerna pokrenut je radnički neposluh i obustavljena je proizvodnja. Malo manje od mjesec dana prije protesta Elektroprivreda BiH pokrenula je proceduru nabavke 620 hiljada tona uglja vrijednosti preko 41 milion od EFT RiTE Stanari

Federalna Vlada zatvara rudnike, dok kupuje ugalj od privatne firme
protestrudara

 

Rudari više kopati neće. Ne za 570 maraka. Ovo je jasna poruka Vladi FBiH, Elektroprivredi BiH i nadležnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije koju je nekoliko hiljada rudara poslalo sa protesta ispred zgrade Vlade FBiH.

 

 

Pred rudare, na kratko, u pratnji specijalaca izašao je resorni ministar Nermin Džindić. Bez izgovorene riječi ministar se sa specijalcima vratio u zgradu Vlade.

 

 

-Ne treba mu policija, nismo mi došli ovdje nikoga biti, poručili su rudari navodeći da nema potrebe da se ministar plaši jer su oni pošteni ljudi koji samo traže svoja prava.

Kući, a ni u jamu, ne idu dok im ne ispune zahtjeve. A zahtjevi su, između ostalog, stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i svih direktora rudnika u sastavu Koncerna, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM.

 

 

Rudari ne prihvataju, kako kažu „fašistički pravilnik jer je robovlasnički, nek ga uvedu u Elektroprivredu“... U međuvremenu, u svim rudnicima Koncerna pokrenut je radnički neposluh i obustavljena je proizvodnja.

Obustava proizvodnje u svih sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede i masovni protesti rudara neće puno pogoditi nadležne u Elektroprivredi BiH.

Manje od mjesec dana prije protesta rudara, šestog novembra, Elektroprivreda BiH pokrenula je nabavku 620.000 tona uglja asortimana Lignit od EFT- Rudnik i Termoelektrana Stanari vrijednu 35.149.660 KM.  bez PDV-a. odnosno više od 41 miliona maraka sa PDV-om.  EFT RiTE ugalj će isporučivati sukcesivno do kraja naredne godine.

 

Od avgusta ove godine Elektroprivreda BiH nabavila je 300 hiljada tona uglja ukupne vrijednosti preko 17 miliona maraka od EFT RiTE Stanari. Iz Elektroprivrede ove nabavke pravdali su  padom proizvodnje u Kreki navodeći da je cijena uglja, ako se ne računa prijevoz, niža od cijene koja se za ovakvu vrstu uglja plaća rudnicima Koncerna.

Odnos prema rudarima najbolje su oslikavale više nego upitne odluke i zahtjevi ne samo uprave rudnika već i sindikata. Dok su od  rudara tražili da rade za 70 posto plate, bez toplog obroka i uz prijetnje sindikata da ako ne povuku tužbe ukinut će im sve naknade, paušale i privilegije, Uprava rudnika Kreka izvajala je milione za iznajmljivanje rudara od privatne firme.

Godinama unazad Uprava Rudnika Kreka imala je običaj da dok njihovi rudari štrajkuju, iznajmljuju radnike od privatne firme. Godinama je to jedna te ista firma- Rudar iz Tuzle. U više navrata pisali smo o tome.

 

 

Ta praksa se nastavila i ove godine. Dok je dvije hiljade rudara Rudnika Kreka u martu ove godine stupilo u generalni štrajk i obustavilo proizvodnju Uprava Rudnika Kreka u isto vrijeme trošila je milione za usluge privatnih firmi- od iznajmljivanja mašina do angažovanja zaštitarskih agencija. Desetine miliona maraka potrošene su za iznamljivanje radnih mašina od privatnih firmi čija usluga nekada nadmašuje cijenu nove mašine.

Ako im se ne ispune zahtjevi, rudari kažu da će ostati da noće ispred zgrade Vlade FBiH.

(zurnal.info)