Kino Žurnal:Ghost Army: Gumeni tenkovi koji su porazili Hitlera

Kino Žurnal

Ghost Army: Gumeni tenkovi koji su porazili Hitlera

Ekipa od oko 1.100 vojnika pravila je tenkove, avione i kamione od gume i drveta, emitirala razne zvukove koji su trebali imitirati kretanje velikog broja vozila i širila laži o broju vojnika i tenkova na ratištu

6g1H3GJqBkc

Toliko godina nakon Drugog svjetskog rata, bezbroj dokumentaraca i knjiga još uvijek nisu otkrile sve tajne najvećeg zabilježenog ljudskog sukoba. Rick Beyer napravio je dokumentarac Ghost Army koji govori o tajnim akcijama Saveznika, za koje se zvanično saznalo tek 1996. godine nakon što je sa dokumenata uklonjena oznaka tajnosti. 

Ovaj filmaš donosi priču o specijalnoj jedinici koju su sačinjavali slikari, glumci, muzičari i drugi umjetnici. Zvali su ih "vojnicima duhovima", ali njihov zadatak nije bio da se bore. Oni su trebali zavarati protivnike i samog Adolfa Hitlera. Ekipa od oko 1.100 vojnika pravila je tenkove, avione i kamione od gume i drveta, emitirala razne zvukove koji su trebali imitirati kretanje velikog broja vozila i širila laži o broju vojnika i tenkova na ratištu.

Ekipa je tokom 1944. i 1945. godine napravila oko 20 lažnih ratišta. Jedno takvo polje gumenih tenkova napravili su u Normandiji, dvije sedmice nakon iskrcavanja Saveznika. Njihove "iluzije" često su bile nekoliko stotina metara od pravih linija.

Film je prije nekoliko dana emitovan u SAD-u. 

(zurnal.info)