Borderland Soundtrack:Sloboda se mora neprestano osvajati!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

Borderland Soundtrack: Sloboda se mora neprestano osvajati!

Zato je poruka serijala da se ne odustaje od osvajanja granica slobode i potrage za identitetom koja sebe traži u odnosu na one vrednosti koje smo u međuvremenu izgubili! Sloboda nije datost i zato se mora stalno osvajati i potvrđivati, kaže autorica dokumentarnog serijala Borderland Soundtrack Brankica Drašković

Sloboda se mora neprestano osvajati!

Na drugom programu Radio televizije Srbije počeo je da se emitira serijal dokumentarnih TV emisija „Borderland Soundtrack“ autorice Brankice Drašković, koji se bavi ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i traga za konturama takozvane „sedme republike“ na postjugoslovenskom prostoru.

U 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sjećanja, iskustava i stavova protagonista predstavljaju različiti primjeri angažovanosti muzičara koji nisu pristali na zatvaranje u nacionalne kulturne obrasce i nisu odustali od svojih malih ličnih borbi za bolji i pravedniji svijet. 


(Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića)

U serijalu se može čuti više od stotinu pjesama, uz pomoć kojih se gradi priča o "sedmoj republici" toj, kako tvrdi autorica serijala Brankica Drašković, blistavoj metafori ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru. 

Svaka od epizoda naslovljena je jednom od velikih pjesama koje su nastale na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru a koje u serijalu dobro opisuju tematske cjeline pojedinih epizoda - Kao da  je bilo nekad, Ledeno doba, Odjava programa, Buka u modi, Ja sjećam se, Sjajne niti, Nostalgična, Padaj silo i nepravdo, Demokratija, Rokenrol snovi...

- Serijal nema pretenzija da nameće bilo kakav okvir nostalgičnog putovanja kroz izgubljeni duh vremena, već kritički propituje sociološki aspekt povezanosti muzike sa političkim procesima, kao i njen emancipatorski potencijal u razvijanju kritičke svesti. U širem kontekstu govori o nepristajanju pojedinaca na nametnute identitete i uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi, sveopšti teror politike, populizam i spektakularizovana društvena stvarnost, kaže autorica Brankica Drašković.


(Brankica Drašković: Granice ne moraju da budu prepreke)

Prema njenim riječima, "Borderland Soundtrack" predstavlja i svojevrsno svjedočanstvo o antinacionalističkom diskursu muzičara, o razvoju društva na individualnoj, a ne kolektivnoj svijesti koja je podupirala konfliktnu prošlost i još uvijek je podgrijava kroz strah, kako od fizičkih granica, tako i onih nevidljivih, stvorenih u glavama ljudi. 

- Granice ne moraju da budu prepreke, već mogu da predstavljaju nadu da je izvan njih sve drugačije i ohrabrujuće. Zato je poruka serijala da se ne odustaje od osvajanja granica slobode i potrage za identitetom koja sebe traži u odnosu na one vrednosti koje smo u međuvremenu izgubili! Sloboda nije datost i zato se mora stalno osvajati i potvrđivati!

Serijal je sniman tokom 2016. i 2017. godine. Učestvovalo je više od 70 muzičara, teoretičara, pisaca, novinara iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Pule, Rijeke, Splita, Zadra, Sarajeva, Zenice, Ljubljane, Maribora, Kopra, Skoplja, Berlina… 
Među njima su: Darko Rundek, Zoran Kostić Cane (Partibrejkers), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Koja (DisciplinAKičme), Zoran Predin (Lačni Franz), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Aleksandar Stojković ST (Goribor) Edo Maajka, Damir Avdić, Marko Šelić Marčelo, Sara Renar, Boris Vlastelica (Repetitor), Mile Kekin (Hladno pivo), Vasko Atanasoski (Bernays Propaganda), Nenad Marić (Kralj Čačka), Petar Janjatović (novinar i publicista), Ante Perković (novinar, publicista i muzičar), Boris Dežulović (novinar i pisac), Predrag Lucić (novinar i pisac)...
 
(zurnal.info)