NAKON ŠTO JE BIO POD ISTRAGOM:Glavna tužiteljica na promociji knjige funkcionera SDA

Istražujemo

NAKON ŠTO JE BIO POD ISTRAGOM: Glavna tužiteljica na promociji knjige funkcionera SDA

Tužilaštvo ZDK podiglo je optužnicu protiv bivše ministrice i sekretara ministarstva zdravstva ovog kantona. U konkursu za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja izostavili uslov da kandidat nije na stranačkoj funkciji. Tužilaštvu nisu zanimljivi višemilionski gubici ZZO prethodnih godina i nezakoniti troškovi. Glavna tužiteljica za to vrijeme prisustvuje promociji knjige predsjednika SDA Zenica, protiv kojega je nedavno obustavila istragu

Glavna tužiteljica na promociji knjige funkcionera SDA
FOTO: direktno.ba

 

Bivša ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Senka Balorda postala je redovan “klijent” Tužilaštva ovog kantona. Treći put za posljednjih posljednjih pet  godina Balorda je predmetom optužnice. Prvom je prekršila proceduru imenovanja članova UO Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK te osuđena uslovno na 6 mjeseci, Za drugu je oslobođena jer tužilaštvo nije dokazalo da je nezakonito odobrila naknadu članovima UO Kantonalnog zavoda za bolesti ovisnosti.

Tužilaštvo ZDK je odlučilo da Balordu nedavno optuži i treći put, zajedno sa bivšim sekretarom ministarstva zdravstva Hajrudinom Hedžićem. Razlog je konkurs za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK i izbor Senaida Begića, aktuelnog predsjednika SDP-a ZDK.

Balordu i Hedžića tužilaštvo smatra odgovornim jer 2002. godine konkursom nisu tražili zakonom propisanu izjavu da kandidat ne bude stranački funkcioner. Senaid Begić je u to vrijeme bio poslanik SDP-a u Skupštini ZDK, što znači da je direktorovao Zavodom čiji izvještaj kao funkcioner zakonodavne vlasti i usvaja!? Istovremeno, umjesto statutom predviđenog rukovodnog, traženo je samo petogodišnje iskustvo kandidata. 

 

“NESTALI” IZ ISTRAGE?

 

Ne prejudicirajući krivicu ili nevinost optuženih, nameće se logično pitanje šta je sa ostalima iz istrage o dešavanjima koja su prethodila i uslijedila nakon imenovanja Senaida Begića za direktora ZZO ZDK. Prema izvorima Žurnala iz Federalne uprave policije koja je Tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, na listi je dvadesetak imena. Prijavljeni su i članovi tadašnjeg Upravnog odbora ZZO-a te komisije koji su verifikovali Begićevu kandidaturu. Prijavljen je i Begić, i to prema izvještaju FUP-a zbog niza radnji koja imaju obilježja krivičnog djela, od kupovine džipa, suvenira i poklona, medijske promocije, sve suprotno planu javnih nabavki, potom plaćanja liječenja u inostranstvu licima koja na to nisu imala pravo, preko nezakonitog zapošljavanja do lažiranja putnih troškova i dnevnica za službena putovanja.

Iz opširnog izvještaja FUP-a, sve je svedeno na optužnicu protiv Balorde i Hedžića, kao da su krivci “izvučeni iz šešira”. Ona je takođe kadar SDP-a i moguće “žrtveno janje” kako bi bio amnestiran stranački kantonalni predsjednik. Sve ukazuje da bi slučaj mogao završiti dobro poznatim saopštenjem tužilaštva da je istraga obustavljena zbog "nedostatka dokaza". 

Mirzeta Subašić, aktuelna direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (SDA-SBB)  je 2002. godine smijenjena zbog negativnog revizorskog izvještaja, odnosno gotovo 10 miliona KM gubitka Zavoda nastalog tokom njenog mandata od 2008. do 2012. godine. Njen povratak na direktorsku funkciju označio je i kraj istrage. Konkursna procedura je očito interesantnija od finansijskih malverzacija.

 

NIJE VAŽNA STRANKA, NEGO POZICIJA

 

Za Tužilaštvo ZDK nije toliko važna stranačka pripadnost, nego funkcija i njegovanje “posebnih odnosa” sa onima koji sebe nazivaju “uglednim čaršijskim ljudima”, štogod to značilo.

Jedno je sigurno, nakon saznanja da se vodi istraga protiv pojedinih fukncionera, za nekoliko dana ih možete vidjeti u hodnicima tužilaštva, na neformalnim susretima sa čeklnicima tužilaštva. Tako je bilo i sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, tako je bilo i sa Senaidom Begićem, tako je bilo i sa predsjednikom zeničke SDA i zamjenikom ministra pravde BiH Nezirom Pivićem. Ovaj posljednji nedavno je promovisao svoju knjigu nakon što je i zvanično okončana istraga protiv njega u predmetu iz 2009. godine i spornim odlukama jednog školskog odbora. Među gostima na promociji upečatljivo je bilo prisustvo i glavne tužiteljice Tužilaštva ZDK Vesne Kaknjo. Nije propustila da joj dojučerašnji predmet istrage potpiše knjigu znakovitog naslova “Pravni položaj tužioca u krivičnom postupku”.

 

OPTUŽNICA PROTIV PRIJAVITELJA KORUPCIJE

 

Žurnal je svojevremeno pisao o moguće instruisanoj optužnici protiv Sulje Čolakovića, osobe koja je prijavila nezakonito zapošljavanje u Zavodu za zapošljavanje ZDK. Tužilaštvo ZDK ga je potom optužilo da je od nekoliko osoba on tražio novac za zapošljavanje. Tokom sudskog procesa defilovali su „zaboravni“ svjedoci tužilaštva, koji se nisu mogli sjetiti ni da li su lično pisali prijavu niti da li su davali izjave u policiji. Pri tome su iskazali kajanje što su prema nečijim instrukcijama prijavili Čolakovića. Da je Žurnal s pravom ukazao na besmislenost optužnice potvrđuje i Općinski sud Zenica, koji je početkom oktobra Čolakovića prvostepenom presudom oslobodio krivnje.

U konačnici, za sve što (ne)radi, Tužilaštvo ZDK nema razloga da brine za eventualne sankcije. Zaštita političara i njihovih stranaka, u potpunosti je na tragu djelovanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Za sve sporno u njihovom radu, tu je uvijek zaštitnički im nastrojena potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić.  

 

(zurnal.info)