Poplave u BiH:GRAČANICA: Usljed poplava na jednoj od farmi uginulo tri hiljade pilića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

GRAČANICA: Usljed poplava na jednoj od farmi uginulo tri hiljade pilića

U Maglaju na jednoj od farmi nalaze se uginule ovce

GRAČANICA: Usljed poplava na jednoj od farmi uginulo tri hiljade pilića
FOTO: Arhiva/zurnal.info

Tuzlanski kanton: Voda se sa poplavljenog područja u Čeliću povukla u korito, a od ukupno 250 objekata zahvaćenih poplavama izvršena je evakuacija oko 110 osoba koji se nalaze kod rodbine i prijatelja.
Prema informaciji Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na području ove općine oštećeno je sedam mostova. Veliki broj lokalnih puteva je također oštećen.
Usljed plavljenja izvorišta pitke vode lokalni vodovodi ne vrše distribuciju pitke vode osim sa nedavno postavljenog filternog postrojenja.
Na području općine Srebrenik prijavljeno je 55 klizišta. Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 1,80 m. U potpunosti je prekinut saobraćaj za Seonu, kroz naselje Dedići, put za Crveno Brdo i Memiće u naselju Jasenica je u prekidu, most za Ljenobud je skoro neupotrebljiv, a istim se služe i stanovnici naselja Duboki Potok 3 i Bjelave.
Prekinuta je i putna komunikacija za Gornji Srebrenik i to na dva mjesta. U MZ Podpeć u naselju Karaula je takođe prekinuta putna komunikacija za Pušine i dio naselja Polja.

Magistralni put M-18 je na nekoliko mjesta oštećen, kao i regionalni putevi za Gračanicu (preko Sladne, Falešića-Orahovice) i skoro svi asfaltni i makadamski putevi su oštećeni i u prekidu.

Nivo rijeke Spreče je na području Gračanice u protekla 24 sata stagnirao 105 cm. Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati bio je 445 cm. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju.
Izvršena je evakuacija tri porodice sa 11 članova u MZ Rašljeva, iz Miričine 10 porodica sa oko 40 članova, iz MZ Orahovica tri porodice u izbjegličko naselje.
Trenutno je oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom.
Magistralni put M4 Tuzla-Doboj je prohodan.
U Živinicama se rijeka Spreča izlila iz korita kompletnom dužinom i pod vodom se nalazi oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Doboj: U poplavama je u Doboj Istoku oštećeno više od 50 mostova na lokalnim vodotocima, dva mosta u Doboj Istoku na magistralnom putu M4 su oštećena. Veći dio lokalne putne infrastrukture je pod vodom.
Pod vodom je i oko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nanovo zasijani usjevi su potpuno uništeni.
Magistralni put M4 Tuzla-Doboj u mjestu Stanić Rijeka je pušten u promet. U odbrani od poplava angažovana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo.

Kalesija: U općini Kalesija još uvijek je zatvoren lokalni put Kalesija-Gojčin ispod nadvožnjaka, zbog visine vodenog stuba 1 m. Saobraćaj je preusmjeren alternativnim pravcem.
Poplavama su u općini Lukavac uništena dva mosta u Gnojnici. Također je uništen put prema deponiji tako da je otežan odvoz smeća. Prijavljena su dva nova klizišta.
Vodostaj je na HA Modrac u 7 sati jutros iznosio 200,61 m.n.m. koji je u odnosu na jučerašnji dan viši za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 110,32 m3/s, stoji u izvještaju.

Banja Luka: Nakon što su kiše prestale i vodostaji većine rijeka u Republici Srpskoj (RS) su u opadanju - potvrdili su u Hidrometeorološkom zavodu RS-a.
Jedino rijeka Sava ima trend rasta, ali je ispod kote odbrane od poplava.
Meteorolozi za danas predviđaju suho i sunčano vrijeme, uz prolaznu kišu i pljuskove samo ponegdje na istoku. Za vikend se očekuje toplo vrijeme. Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka zajedno s pripadnicima specijalne policije nastavili su u jutarnim satima potragu za Goranom Simićem, čiji nestanak je prijavljen nakon bujica 5. augusta.
U policiji su potvrdili da će se u skladu sa dostupnim informacijama i mogućnostima terena, kao i vremenskim uvjetima, vršiti procjena na mjestima gdje se sumnja da bi se Simić mogao nalaziti.
Pretraživat će se teren, obale rijeke Vrbas, i, kako navode, potraga će se vršiti sve dok bude potrebno.
Nestanak Banjalučanina Gorana Simića (30), čiji je "mercedes 190“ pronađen u banjalučkoj ulici Koste Jarića, u naselju Starčevica, prijavljen je policiji u danu kada su to naselje zahvatile velike bujične vode i jako kišno nevrijeme.
Vozilo, koje nosila vodena bujica, pronađeno je s otvorenim vratima, ali ne i Simić. Potraga za njim bila je otežana zbog mutne vode i nepristupačnog terena.

Federalna uprava civilne zaštite: Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite sa službama i jedinicama radili su sinoć do kasno u noć na raščišćavanju putnih komunikacija, osposobljavanju prilaza pojedinim kućama i ispumpavanju vode iz objekata.
-Većina snaga je bila orjentisana prema putnoj komunikaciji M-17 koja je kod Topčić Polja bila blokirana od nanosa velike količine otpada, šute i pjeska - kazao je Agenciji Fena v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.
Ističe i da se radilo na rasčišćavanju puta prema građanima u MZ Željezno polje te da su na tom području mašine radile do ponoći.
Solak naglašava da je jutros rano angažiran još dodatni broj mašina.
-U svakom slučaju građani tih mjesnih zajednica su imali dva alternativna puta, preko brda koje smo osposobili u majskim poplavama. I nikad ti ljudi nisu došli u situaciju da budu odsječeni ili blokirani, da im se ne može dostaviti hrana i druge potrepštine. Oni su neometano mogli ići prema općinama Žepče, Živinice, a na drugu stranu prema Zenici - objašnjava Solak.
Drugi dio snaga Federalne uprave CZ je bio raspoređen u Tuzlanskom kantonu, odnosno u općinama Srebrenik, Lukavac i Gračanica.
-Situacija je i na tom dijelu tokom noći pod kontrolom i za sada nema padavina. Vode su se vratile u svoja korita. Radimo na otklanjanju svih šteta koje su napravljene - podvukao je on.
Dodao je da je tokom noći mobilna spalionica dostavljena u Gračanicu, gdje je na jednoj farmi, tokom poplava, uginulo oko 3.000 pilića.
Od jutros se, navodi, radi na adekvatnom zbrinjavanju tog životinjskog otpada.
-U Maglaju na jednoj farmi ima jedan broj uginulih ovaca, pa ćemo drugu spalionicu poslati radi adekvatnog zbrinjavanja tog životinjskog otpada - kazao je Solak.
On je na kraju istakao da nema životno ugroženog stanovništva.
(Fena)