Emdžad Galijašević, načelnik Bihaća:Građanima obećavam lakši i jednostavniji život

Interview

Građanima obećavam lakši i jednostavniji život

Načelnik Bihaća Emdžad Galijašević u intervjuu za Žurnal kaže kako želi do kraja svog mandata učiniti život u ovom gradu lakšim i jednostavnijim. Tokom predizborne kampanje obećao je da će smanjiti gubita novca iz budžeta i kaže da je već uspio uštedjeti dva miliona maraka

Građanima obećavam lakši i jednostavniji život

Novinari Žurnala razgovarali su s novim načelnicima općina u Bosni i Hercegovini o tome kako planiraju opravdati povjerenje glasača i ispuniti predizborna obećanja.

Pitanja su zasnovana na istraživanjima nevladinog sektora i magazina Žurnal o tome šta građani smatraju ključnim pitanjima za kvalitetniji život u lokalnoj sredini.

Načelnik Bihaća Emdžad Galijašević u intervjuu za Žurnal kaže kako želi do kraja svog mandata učiniti život u ovom gradu lakšim i jednostavnijim. Tokom predizborne kampanje obećao je da će smanjiti gubita novca iz budžeta i kaže da je već uspio uštedjeti dva miliona maraka.

 

ŽURNAL: Vaš prethodni mandat ministra Centri civilnih inicijativa su ocijenili sa jako dobrim ocjenama. Možete li svojim građanima obećati da će ocjene biti jednako dobre na kraju načelničkog mandata?

GALIJAŠEVIĆ: Kao načelnik Općine Bihać želim da se još jednom zahvalim CCI-ju koji je pomno pratio moj rad na prethodnom radnom mjestu i koji mi je dodijelio priznanje “Najbolji ministar u Vladi USK”.
Vjerujem i želim da vjerujem da ću isto tako biti uspješan i na poziciji načelnika.
Činim i činit ću sve da građanima Bihaća omogućim lakši, jednostavniji i prosperitetniji život u mom mandatnom periodu.

ŽURNAL: Tokom kampanje ste naveli da je 2004. godine općinski budžet bio u plusu od dva miliona maraka a da je Bihać danas zadužen preko 30 miliona maraka. Možete li obećati da će na kraju Vašeg mandata Bihać ponovo imati dovoljno novca bez zaduženja i kako planirate zaustaviti rasipništvo budžeta, kako ste ga nazvali?

GALIJAŠEVIĆ: Nakon završene revizije Analize prihoda i rashoda Budžeta Općine Bihać za 2012. godinu, ističem da su dugoročne i kratkoročne obaveze Općine 22,5 miliona KM. Radi se o veoma složenoj finansijskoj situaciji i moj prvi zadatak dolaskom u Općinu bio je stabilizacija budžeta. Restriktivnim i reformskim promjenama koje su obuhvatale smanjenje plata uposlenicima Općine u skladu sa Federalnim zakonom o platama, smanjenje toplog obroka i regresa, uštedama u korištenju služnbenih mobitela i vozila, isplatama naknada koji nemaju karakter plate, uspjeli smo na godišnjem nivou uštedjeti dva miliona KM. U narednom vremenskom periodu fokus mog interesovanja bit će usmjeren ka povećanju prihoda gdje planiram sa svojim timom čitav niz aktivnosti. Ubijeđen sam da će Općina Bihać u mom mandatnom periodu uspjeti u potpunosti stabilizirati budžet i postati najperspektivnija općina na prostoru kantona i šire.

ŽURNAL: Tokom svoje kampanje ste obilazili čak i najudaljenija mjesta u bihaćkoj općini. Da li ćete nastaviti sa tim kao načelnik i mogu li građani očekivati jednaku podršku bez obzira koliko su daleko od centra grada?

GALIJAŠEVIĆ: Ja jesam i želim da budem načelnik svim građanima općine Bihać. Na prostoru Općine Bihać djeluje 35 mjesnih zajednica čiji stanovnici jesu i moraju biti ravnopravni građani Općine. Svakako da ću kroz svoj mandatni period redovno obilaziti sve mjesne zajednice, razgovarati sa stanovnicima istih bez obzira na njihovu udaljenost od centra grada. Blagodate budžetskog novca moraju osjetiti svi građani Općine i ja želim i hoću da ravnomjerno razvijam krajeve iste.

ŽURNAL: Obećali ste da ćete skratiti vrijeme za izdavanje građevinskih i urbanističkih dozvola. Koliko će sada trajati izdavanje takvih dozvola i kada investitori mogu očekivati ovu promjenu?

GALIJAŠEVIĆ: U cilju razvoja poduzetništva i obrta želim ponuditi svim investitorima čitav niz konkretnih mjera. Jedna od bitnih mjera jeste formiranje info-centra za poduzetnike kog ćemo otvoriti u Općini do 10.01.2013. godine i putem kog želimo poduzetnicima ponuditi pravovremene i potpune informacije te smanjiti administrativne i birokratske barijere. Svakako, sa svojim timom fokusirat ću se i na problematiku izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola. Do mog dolaska prosječno vrijeme izdavanja navedenih dozvola bilo je 90 dana. Moja namjera je da taj proces, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, smanjim na maksimalno 30 godina.

ŽURNAL: Koji problem u Bihaću planirate riješiti prvi i koji su ostali problemi koje želite riješiti do kraja Vašeg mandata?

GALIJAŠEVIĆ: Bihać je univerzitetski, kulturni, trgovački i ekonomski centar Unsko-sanskog kantona. Nažalost, Bihać je danas grad sa jako mnogo problema. Moja namjera je da Bihać učinim otvorenim gradom, gradom privlačnim za ulaganja i investitore, gradom u kom će se otvarati proizvodna radna mjesta, ulagati u sport, kulturu i turizam, osigurati bezbjednost i sigurnost svih građana Bihaća.

Želim da zajedno i uz podršku zakonodavne vlasti Općine ulažemo u infrastrukturne projekte u gradu i mjesnim zajednicama, konačno riješimo problem pasa lutalica, značajnije ulažemo u poljoprivredu, završimo projekt javnog gradskog prevoza, pružimo stimulativnu podršku privrednicima, sufinansiramo prevoz učenika, obezbijedimo redovne stipendije, maksimalno pomognemo socijalno ugroženim porodicama...

Na kraju svim Vašim čitaocima želim zaželjeti mnogo lične i porodične sreće, zdravlja i poslovnih uspjeha.

(zurnal.info)