Suđenje Novaliću i ostalima:Hasan Ganibegović se raspitivao šta je potrebno za uvoz medicinske opreme
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Suđenje Novaliću i ostalima: Hasan Ganibegović se raspitivao šta je potrebno za uvoz medicinske opreme

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prošle godine je upisala Srebrenu malinu u registar veleprometnika za uvoz medicinske opreme. Iz ove firme su u međuvremenu od Agencije tražili da ih ispišu iz registra, što je i učinjeno

Hasan Ganibegović se raspitivao šta je potrebno za uvoz medicinske opreme
Sud BiH

 

Edita Kalajdžić, sekretarka u Vladi FBiH, uputila je Sudu BiH pet podnesaka u kojima ih obavještava da se viber aplikacija njenog mobitela, iako je privremeno oduzet i deponovan u Tužilaštvu BiH, i dalje koristi.

Ona tvrdi da su sa njenog viber broja pozivani ljudi koje ona poznaje. Sud BiH je ove podneske dalje proslijedio Tužilaštvu BiH.

 

Sud BiH odbio zahtjev Tužilaštva

 

Ovo je na današnjem ročištu optuženima u aferi Respiratori saopćio tužilac Mirza Hukeljić. Objasnio je da mu je namjera da ovo čuje i odbrana iz razloga što je Kalajdžić predložena kao svjedok.

“Tužilaštvo BiH je 6. maja 2021. sudu dostavilo dopis i navelo da je mobitel oduzet i vještačen, te da je utvrđeno da je posljednji put korišten određenog datuma mnogo prije nego je telefon oduzet. I nakon tog 6. maja sud je dostavio dva nova podneska Edite Kalajdžić da se taj mobitel i dalje koristi”, naveo je tužilac.  

Dalje je napomenuo da je istraga u ovom slučaju završena, te da jedino sud može narediti novo vještačenje. Istovremeno je podsjetio na činjenicu da je Sud BiH odbio zahtjev Tužilaštva BiH da se privremeno oduzeti mobitel deponuje u Sudu BiH.

Iz tog razloga je mobitel i deponovan u Tužilaštvu BiH.

Ove tvrdnje tužioca, o tome da je Sud BiH odbio njihov zahtjev o deponovanju mobitela, idu u prilog činjenici da između ove dvije pravosudne institucije već odavno postoji određeni animozitet koji ide na štetu određenih predmeta.

Već odavno se taj animozitet osjeti i u predmetu Respiratori.  

Na tužiočevu opasku da je Sud o podnesku Edite Kalajdžić obavijestio samo Tužilaštvo BiH, ali ne i odbranu, reagovala je sutkinja Džemila Begović pojašnjavajući da je “svjedokinja prijavila zloupotrebu oduzetog telefona i da se sud obratio isključivo Tužilaštvu BiH jer se nameće pitanje kako je uopće došlo do toga, ukoliko su navodi svjedokinje tačni”.

S obzirom na to da je u nekoliko navrata sutkinja upotrijebila fraze “telefon se koristi u Tužilaštvu, zloupotrebljava se telefon i slično”, tužilac je reagovao pitajući sutkinju “odakle crpi takva saznanja”, te ukoliko ima neka saznanja da o tome obavijesti i njega.

Begović je na to naglasila da “sud ne tvrdi ništa već da samo predočava stvari koje je svjedokinja napisala u podnesku”, te da bi Tužilaštvo trebalo da ispita cijeli slučaj.

“Drugo je to što vi ne želite provjeriti da li se to dešava ili ne”, rekla je sutkinja, na šta je tužilac kazao da to nije tačno.

Na sve je reagovala i Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, kazavši da stvar i nije tako jednostavna kako je tužilac predstavlja: “Predmet koji je oduzet u posjedu je Tužilaštva BiH. I ranije smo upozoravali na nezakonitosti prilikom oduzimanja i držanja predmeta u Tužilaštvu”.

Dalje je naglasila da je viber komunikacija iz grupe Gensek, a koja je ranije u nekoliko navrata predočavana u sudnici, upravo iz mobitela Kalajdžić.

Podsjetimo, ranije su u sudnici čitane poruke iz ove grupe koju su činili optuženi premijer Fadil Novalić, bivši šef njegovog kabineta Hasan Ganibegović i Kalajdžić. U toj grupi su, prema prezentiranim porukama, raspravljali o nabavci respiratora, a spominjani su i ostali optuženi vlasnik Srebrene maline preko koje je uvezeno 100 kineskih respiratora, Fikret Hodžić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Tužilac Hukeljić je naglasio da je iz izjave advokatice jasno da je odbrana već bila upoznata s navodima Kalajdžić, te da je već sumnjao u to.

Rasprava je prekinuta, a odbrana se ponovo požalila na “tužiočev agresivni nastup” što ih, kako tvrde, uznemirava.

 

Zabrinuti Ganibegović

 

U nastavku suđenja ispitani su Harun Avdagić, član je Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te Indira Fazlagić, glavni farmaceutski inspektor u Agenciji.

Avdagić je potvrdio da ga je svojevremeno pozvao muškarac iz Ureda premijera Vlade FBiH koja je tražila informacije o tome šta je potrebno za uvoz medicinske opreme. Nije se mogao sjetiti ko ga je tačno nazvao, ali je ostavio mogućnost da je to mogao biti Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićevog kabineta.

On ga je dalje uputio na Indiru Fazlagić.

Tužilac je svjedoku predočio iskaz iz istrage u kojem kaže: “Poslije su me kontaktirali i rekli da su našli drugi kontakt preko kojeg će ići dozvola”, ali Avdagić danas nije znao reći ko je ta druga osoba.

Indira Fazlagić je potvrdila da ju je u aprilu prošle godine pozvao Ganibegović, koji se raspitivao o načinu postupka za uvoz respiratora u BiH, da li su potrebne dozvole i koje tačno.

“Rekla sam da je potrebna dozvola za interventni uvoz i da onaj koji uvozi mora imati dozvolu od Agencije”, kazala je svjedokinja. Prema njenim riječima, Ganibegović joj je zvučao zabrinuto u smislu “kao nailazimo na još jednu prepreku”.

“Pitao me da li mogu preporučiti firmu koja ima dozvolu za uvoz. Rekla sam da moram razmisliti i kasnije sam ga nazvala i preporučila sam firmu Tuzla farm”, kazala je Fazlagić.

Pojasnila je da je tu firmu preporučila jer su “često radili interventne uvoze”.  

Dalje je spomenula da joj je kolega Mladen Čančarević donio zahtjev kompanije Srebrena malina za upis u registar veleprometnika medicinskom opremom, a uz koji je bio priložen dopis da se radi o nabavci za potrebe zaštite zdravlja i pacijenata u BiH.

Ona je na taj zahtjev stavila oznaku hitno, pojašnjavajući da je to iz razloga jer se pojavila “zarazna bolest, koja je ostavljala nesagledive posljedice i da na stanju nismo imali nijedan respirator”.

Podsjetimo da je Srebrena malina zahtjev za upis u registar podnijela krajem aprila, u isto vrijeme kada i zahtjev za saglasnost za uvoz 100 respiratora, plaćenih 10,5 miliona KM iz budžetskog novca.  

Srebrena malina je tada upisana u registar veleprometnika. Međutim, u međuvremenu, na zahtjev Srebrene maline, oni više nisu u registru veleprometnika.

“Dobili smo zahtjev u kojem je opisana situacija u kojoj se nalazi kompanija da nemaju više novca da plaćaju odgovornu osobu i samim tim ne ispunjavaju više uslove”, pojasnila je svjedokinja.

Agencija za lijekove, odnosno njihovi inspektori također su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani su na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara.

Inspektori su također utvrdili da šator FUCZ "nema status carinskog skladišta". U tom šatoru prema izvještaju inspektora nije bila osigurana rasvjeta niti oprema za čuvanje osjetljive medicinske opreme.

Svjedokinja je naglasila da FUCZ nije imao dozvolu za prometovanje.  

 

Respiratori Petra Ćorluke

 

Odgovarajući na pitanja odbrane Fadila Novalića, svjedokinja je u jednom momentu spomenula i to da je “Petar Ćorluka raspitivao za dokumentaciju za uvoz respiratora”.

“Raspitivao se i uvezao je bez dokumentacije”, kazala je svjedokinja.  

Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violega iz Gruda, prema pisanju medija u prošloj godini je nabavio medicinske opreme u vrijednosti od 400.000 KM i to šest respiratora, 100.000 komada troslojnih zaštitnih maski,  5.000 kom KN95 maski za liječnike, 15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, te po 200.000 pari zaštitnih rukavica i zaštitnih navlaka za obuću i zaštitne naočale.

 

Zolak u istrazi ispitan kao osumnjičeni

 

Podsjetimo i na to da je direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak tokom istrage o predmetu Respiratori ispitan kao osumnjičeni, ali on nije obuhvaćen optužnicom. Po podizanju optužnice, iz Tužilaštva BiH su saopćili da je predmet protiv njega razdvojen.

Tužilaštvo BiH je tada Zolaka sumnjičilo da je prekoračio ovlaštenja direktora Agencije, te donio rješenje o upisu „FH Srebrena malina“ u registar veleprometnika medicinskim sredstvima.

(zurnal.info)