Novi detalji isplivali na površinu:Hodžić pregovarao s bankom prije nego je Vlada odobrila novac
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Novi detalji isplivali na površinu: Hodžić pregovarao s bankom prije nego je Vlada odobrila novac

Iz svjedočenja Adnana Garčevića dalo se naslutiti da je optuženi Fikret Hodžić znao da je dobio posao sa respiratorima i prije nego je Vlada FBiH odobrila sredstva za nabavku medicinske opreme

Hodžić pregovarao s bankom prije nego je Vlada odobrila novac

 

Iz današnjeg svjedočenja Adnana Garčevića, uposlenika Privredne banke Sarajevo dalo se zaključiti da je optuženi Fikret Hodžić, vlasnik FH “Srebrena malina”, znao da je dobio posao za nabavku respiratora i prije nego je Vlada Federacije BiH odobrila sredstva za nabavku medicinske opreme i sredstava.

 

Odluka sa hitne sjednice 2. aprila 

 

Sredstva su odobrena na sjednici održanoj 2. aprila, dok je ugovor o kupovini 100 respiratora između “Srebrene maline” i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM sklopljen 3. aprila 2020. godine. Taj dan je na račun Srebrene maline u Privrednoj banci Sarajevo i leglo 10,5 miliona KM.

Vlada FBiH je, podsjetimo, na hitnoj telefonskoj sjednici od 2. aprila, Federalnoj upravi civilne zaštite odobrila izdvajanje od 4.950.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2020. godinu. “Ovaj iznos je namijenjen za nabavku sredstava i opreme u uslovima pogoršane epidemioloske situacije izazvane koronavirusom (COVID 19) na području FBiH. Federalnom štabu civilne zaštite Vlada je danas dala saglasnost za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. u ukupnom iznosu do 7.000.000 KM”, stoji u saopćenju Vlade FBiH iz 2. aprila, a koje se može naći na njihovoj zvaničnoj web stranici.

Tužilaštvo BiH je ugovor između FUCZ i “Srebrene maline” još ranije priložilo u sudski spis, tokom prezentiranja materijalnih dokaza, a u njemu se, podsjetimo, spominju respiratori HCVE 003, koji, ipak, nisu kupljeni. U međuvremenu su kupljeni respiratori ACM 812 A, koji su predmet optuženja.

Svjedok Garčević je potvrdio da mu je Hodžić, čija firma “Srebrena malina” je imala račun u Privrednoj banci Sarajevo, 30. marta putem vibera poslao poruku da očekuje veći priliv novca na račun, te je tražio njegovu pomoć.

“S obzirom na to da sam tu sedmicu radio od kuće nisam mu odgovorio na poruku. Nakon tri ili četiri dana čuli smo se telefonski”, izjavio je svjedok.

Kada je stigao na posao vidio je da je Hodžić dostavio dokumentaciju kojom je pokrivena uplata (radilo se o dvije transakcije, odnosno ukupnoj uplati na račun ove firme od 10,5 miliona KM, op.a.).

Prema riječima ovog svjedoka, Hodžić je od njega tražio bankarske usluge, odnosno da mu pomogne da popuni obrazac za inostranu transakciju.

Tužilac je svjedoku predočio izjavu iz iskaza koji je dao tokom istrage 16. septembra prošle godine: “Ja sam ga pitao o kojem iznosu je riječ, a on je rekao da treba da nabavi respiratore državi, a država će mu uplatiti iznos”.

Svjedok je nakon toga kazao da je ova komunikacija bila “nakon uplate, odnosno priliva od FUCZ”. Međutim, tokom kasnijeg ispitivanja složio se s tim da je sa Hodžićem o nabavci opreme razgovarao, ipak, prije priliva novca. 

"Viber i telefonska komunikacija između svjedoka i Hodžića bili su prije priliva novca. To je i suština da je Hodžić razgovarao sa bankom prije nego je Vlada odobrila novac za nabavku medicinske opreme", naglasio je tužilac Mirza Hukeljić u sudnici. 

I ovaj svjedok je, kao i njegove kolege koje su jučer svjedočile, pričao o bankarskim garancijama, koje su pisane zbog firme BTL iz Crne Gore, koja je bila posrednik u kupovini respiratora. Ova bankarska garancija nikada nije aktivirana, a zbog čega, svjedok se nije mogao izjasniti.

 

Slanje fakture izvjesnom Edmundu u Kinu

 

Na današnjem ročištu saslušana su i dva člana porodice optuženog Hodžića, njegov brat Redžep i rodica Emina Mehmedović. Oboje su uposleni u firmi FH “Srebrena malina”.

Tužilac je Redžepa Hodžića ispitao na okolnosti slanja fakture izvjesnom Edmundu Čuu u Kinu, koju je, kako tvrdi, poslao jer je njegovom bratu u to vrijeme bio zabranjen pristup službenim prostorijama.

Za kupovinu respiratora je, tvrdi Redžep, saznao tek nekoliko dana prije njihove isporuke.

Emina Mehmedović je ispričala da je Agenciji za lijekove i medicinsku opremu poslala zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz medicinske opreme. To je učinila prema nalogu Hodžića, a zahtjev i brojeve telefona je sama skidala sa internet stranice ove Agencije.

U ovom predmetu optuženi su još premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, te ministrica Jelka Milićević.

(zurnal.info)