Nastavlja uživati u slobodi:Hrvatska ne želi preuzeti krivično gonjenje Ante Jelavića

Istražujemo

Nastavlja uživati u slobodi: Hrvatska ne želi preuzeti krivično gonjenje Ante Jelavića

Iako prema Sporazumu između BiH i Republike Hrvatske u pravnoj pomoći u krivičnim djelima postoji mogućnost, Hrvatska ne reaguje na zahtjeve pravosuđa BiH da krivično procesuira bivšeg predsjednika HDZ BiH Antu Jelavića. Za sada bi iz ove zemlje radije upravljali radom ovdašnjeg pravosuđa kada dođe do procesuiranja nekih osoba hrvatske nacionalnosti.

Hrvatska ne želi preuzeti krivično gonjenje Ante Jelavića

Više od tri mjeseca nema reakcije iz Hrvatske na molbu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju optužnice protiv Ante Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ BiH i člana Predsjedništva BiH.  Prema saznanju Žurnala, Tužilaštvo i Sud BiH su početkom septembra ove godine, putem Ministarstva pravde BiH uputili nadležnom tužilaštvu u Hrvatskoj zahtjev za preuzimanje krivičnog gonjenja Ante Jelavića. Jelavića ovdašnje pravosuđe tereti za krivična djela podrivanja vojne i odbrambene moći te zloupotrebu položaja i ovlasti.

Optužnica iz 2004.godine

Antu Jelavića je  6. oktobra 2005. godine Sud BiH osudio na deset godina zatvora za svojevremenu nezakonitu kupovinu dionica Hercegovačke banke i Hercegovina osiguranja novcem Ministarstva obrane FBiH te nenamjensku potrošnju tog novca. Iako je tog dana krenuo prema Sarajevu, izricanju presude Jelavić nije prisustvovao. Nakon očigledne dojave o visini presude, na pola puta mijenja smjer putovanja prema Vrgorcu, gdje je prebjegao u Hrvatsku. Apelacioni sud godinu kasnije ukida presudu i predmet vraća na ponovno suđenje. Za Jelavićem je raspisana potjernica, no sve ove godine on živi u Zagrebu, u Miramarskoj ulici.

Uporedo sa ovim procesom, protiv Jelavića i još nekoliko osoba ( vidi galeriju ) podignuta je optužnica za formiranje tzv „Hrvatske samouprave“ odnosno nezakonitog raspuštanja onoga što se nazivalo hrvatska sastavnica Vojske FBiH, što prema optužnici predstavlja namjeru umanjenja obrambene moći BiH te FBiH. Dio optužnice odnosi se na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Navedene odluke su prouzročile štetu pripadnicima HVO-a i Ministarstvu obrane FBiH, koji su pretrpjeli gubitak prihoda i sredstava te predstavljaju tešku povredu prava vlade i građana FBiH i BiH, zbog kojih je osnovan HVO i osigurano njegovo finansiranje i zapovijedanje,“ navodi se u optužnici iz 2004 godine..

Nakon 11 godina

U međuvremenu je optužnica revidirana. Od sedam optuženih, ostalo je samo ime Ante Jelavića.  Posljednje ročište pred Sudom BiH u ovom predmetu održano je još 2014. godine. Tom prilikom je konstatovano da je optuženi u bjekstvu. Advokat Josip Muselimović je u sudnici prenio Jelavićeve riječi kako on nema namjeru da se pojavi pred Sudom BiH.

Nakon toga Sud BiH odlučio je da pokrene proceduru ustupanja ovog predmeta pravosuđu Republike Hrvatske, koje će ocijeniti da li zahtjev prihvaća ili ne. Prema dosadašnjoj šutnji iz ove zemlje, očito je da Jelavić može mirno nastaviti provoditi penzionerske dane u Zagrebu.

(zurnal.info)