Revizija učinka ulaganja u turizam:IAKO JE U TURIZAM ULOŽENO 30 MILIONA MARAKA: Turisti u BiH borave dva dana i odmah bježe kući!

Istražujemo

IAKO JE U TURIZAM ULOŽENO 30 MILIONA MARAKA: Turisti u BiH borave dva dana i odmah bježe kući!

Nakon provedene revizije zaključeno je da aktivnosti i mjere koje su se u proteklom periodu poduzimale nisu doprinijele poboljšanju uslova za razvoj turizma FBiH

IAKO JE U TURIZAM ULOŽENO 30 MILIONA MARAKA: Turisti u BiH borave dva dana i odmah bježe kući!
FOTO: Adi Kebo

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka na temu: „Podrška razvoju turizma FBiH“. Cilj revizije bio je da se procijeni da li su aktivnosti i dosadašnja implementacija mjera podrške doprinijele poboljšanju uslova za razvoj turizma u FBiH, kao i da li se finansijsko poticanje razvoja turizma, kao segment ukupne podrške, provodi efikasno.

U izvještaju je analiziran rad Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od kojeg smo zatražili komentar nalaza kako ulaganja u turizam nisu dovela ni do kakvog poboljšanja. Odgovor do zaključenja teksta nije stigao.

Sa nalazima revizije nisu upoznati ni u Turističkoj zajednici Federacije BiH. Tako je na pitanje za komentar izvještaja odgovorila glasnogovornica Asja Hadžiefendić-Mešić, rekavši kako nisu upoznati sa nalazima, ali su jako zainteresovani za izvještaj. Zbog toga će, kažu, od revizora “i službeno tražiti dostavljanje izvještaja”, iako se isti nalazi na internet stranici Ureda za reviziju.

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, smatra kako se o lošem stanju u bh. turizmu ne može govoriti bez osvrtanja na generalno katastrofalno stanje u društvu. Ulaganja u turizam su premalena, nema ozbiljnijih planova, nema strategije, pa se dobri rezultati ne mogu ni očekivati, smatra:

- Sve nam je tako. Turizam je očaj, ali očaj je sve. Ulaganja su mizerna, a turizam je samo dio besmisla u ovoj državi, u kojoj nema nikakvog plana za razvoj. Izgubili smo 360 miliona nepovratnih sredstava za razvoj, novac propada, postali smo smiješna destinacija. I ovo malo jada koji nam se bio najavio otkazao je zbog demonstracija – kaže za Žurnal Bibanović.

30 miliona KM za tri godine

Dio odgovornosti ipak leži na institucijama, bez obzira na niska ulaganja u turizam, smatraju revizori. U izvještaju navode kako je izostala provedba opštih mjera iz programskih dokumenata Ministarstva, koje bi bile usmjerene na stvaranje boljih uslova za razvoj turizma:

- Godišnji planovi dodjele finansijskih poticaja korisnicima nisu zasnovani na sveobuhvatnim analizama stanja i potreba turizma u FBiH. Takođe, ne ostvaruje se konstruktivna saradnja sa drugim akterima relevantnim za razvoj turizma poput turističkih zajednica, kantonalnih ministarstava, akademske zajednice, privrednih komora i sl. Planovi  poticaja sadrže opšte ciljeve poticanja čije se ostvarenje teško ili nikako ne može mjeriti.

Pri izboru korisnika poticaja za razvoj turizma, pojašnjavaju, veći značaj imaju kriteriji koji se odnose na  statusno-pravne karakteristike aplikanta nego kvalitet ponuđenog projekta. Kriteriji nemaju utvrđen prioritet u poticanju razvoja turizma.
Nadzor je fokusiran na kontrolu namjenskog trošenja poticaja bez praćenja realizacije pojedinačnih projekata za koji su dati poticaji:

- Nakon provedene revizije zaključeno je da aktivnosti i mjere koje su se u proteklom periodu poduzimale nisu doprinijele poboljšanju uslova za razvoj turizma FBiH. Nisu provedene opšte mjere iz programskih dokumenata koje bi značajno poboljšale uslove za razvoj sektora turističke djelatnosti FBiH. Planiranje finansijskog poticanja razvoja turizma ne osigurava učinkovitu realizaciju poticaja.

Ne postoji jasno utvrđena metodologija planiranja poticaja koja određuje na koji način, a realizacija dodjele poticaja korisnicima prema postojećim kriterijima ne potiče razvoj
turizma. Nema ni adekvatnog nadzora utroška novca i uticaja na turizam.

U periodu od 2006. do 2012. godine za razvoj turizma iz Budžeta FBiH izdvojeno je oko 30 miliona poticajnih-grant sredstava. Turisti u BiH još uvijek borave u prosjeku dva dana, dok je u Evropi taj prosjek 9,7 dana. Iskorištenost smještajnih kapaciteta je 15%. U izvještajima Svjetskog ekonomskog foruma BiH se navodi kao negativan primjer napredovanja razvoja turizma i kao jedna od tri najmanje privlačne destinacije u Evropi!

(zurnal.info)