Nepotizam u pravosuđu RS:INTIMNI ODNOSI ADVOKATA I SUDIJA: Porodične veze u pravosuđu Republike Srpske

Istražujemo

INTIMNI ODNOSI ADVOKATA I SUDIJA: Porodične veze u pravosuđu Republike Srpske

Pravosudne institucije trebalo bi da budu simbol nezavisnosti i nepristrasnosti. U stvarnosti radi se o porodičnim manufakturama

INTIMNI ODNOSI ADVOKATA I SUDIJA: Porodične veze u pravosuđu Republike Srpske
Okružni sud Banja Luka

U Republici Srpskoj postoji nekoliko klanova, u kojima su na zavičajnoj osnovi okupljeni uticajni političari i njima bliski tajkuni. Tako se govori o postojanju “Laktaškog klana”, na čijem čelu je Milorad Dodik, i koji slovi kao najuticajniji klan.
Moćna političko-tajkunska organizacija je i ona okupljena u tzv. “Mrkonjićkom klanu”, čiji su pripadnici ministar finansija RS Zoran Tegeltija, te biznismeni Mladen Milovanović Kaja i Nedeljko Kesić.

Ništa manje uticajan nije ni tzv. “Srbački klan”, koji je specifičan po tome što su njegovi pripadnici nosioci najviših pravosudnih funkcija u BiH i Republici Srpskoj.

PRAVDA IZ SRPCA

Na njegovom čelu  je Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH. Ovaj klan iznjedrio je i Milana Tegeltiju, predsjednika banjalučkog Osnovnog suda, kao i šefa Specijalnog tužilaštva RS Miodrag Bajić. Iz Srpca je i glavni banjalučki tužilac Želimir Lepir.

Svi oni su, na ovaj ili onaj način, odgovorni što brojne kriminalne afere u Republici Srpskoj, čiji su glavni akteri nosioci najviših javnih funkcija, nisu procesuirane ili su te afere okončane sa oslobađajućim ili sramnim presudama.

Osim što je “Srbački klan” okupirao pravosuđe u RS, ono je i leglo nepotizma, pa su pravosudne institucije u ovom entitetu premrežene porodično - rođačkim vezama.

Obren Bužanin je sudija Vrhovnog suda RS, predsjednik je Krivičnog odjeljenja ovog suda, a uz to je i član VSTS. Pride, novčanu naknadu ostvaruje i kao član Komisije za polaganje pravosudnog ispita. Pravosuđe je, očito, oblast u kojoj su se našle i Bužaninove kćerke, koje su, među nekoliko desetina kandidata, izabrane da budu pripravnice u banjalučkom Osnovnom i Okružnom sudu.

Biljana Tomić, takođe sudija Vrhovnog suda RS, još ranije je svoje dvoje djece udomila u pravosudnim institucijama. Kćerka je dobila posao u banjalučkom Okružnom privrednom sudu, a sin u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Vitomir Popović, dekan banjalučkog Pravnog fakulteta, pobrinuo se da njegov sin ima advokaturu. Popović je u kumovskim vezama sa advokatom Nebojšom Pantićem, čija je supruga Olga sudija u Osnovnom sudu u Banjaluci. Pantićeva kći je stručni saradnik na Krivičnom referatu u istom tom sudu.

Članovi porodice Mikeš također zauzimaju značajne pozicije u pravosudnim institucijama RS. Miroslav Mikeš je funkcioner vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ali i poznati banjalučki advokat. Njegova supruga Gordana je sudija, dok je jedan od njihovih sinova postao advokat.

ADVOKATI I SUDIJE POD ISTIM KROVOM

Dobitnu, advokatsko-sudijsku kombinaciju ostvarili su i bračni par Vladimir i Mirjana Raosavljević. Vladimir je advokat, a Mirjana sudija Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Porodica uspješnih pravnika su i Kosići. Branislav i njegov sin Sanjin su advokati, dok je Sanjinova supruga Lejla predsjednica banjalučkog Okružnog privrednog suda. Ranije je bilo optužbi da Lejla Kosić “koči” određene predmete, samo zato što je tuženu stranu zastupao njen svekar Branislav.

U advokatsko-sudijskoj vezi je i bračni par Bošković. Mileta Bošković je banjalučki advokat, a njegova supruga Nataša je sudija Okružnog privrednog suda.

Pravosudne institucije trebalo bi da budu simbol nezavisnosti i nepristrasnosti. Međutim, ove vrijednosti dovedene su u pitanje samom činjenicom da odlučujući kriterij za zapošljavanje u pravosuđu ili, pak, za sticanje određenih funkcija u toj oblasti nisu stručnost i profesionalnost, već pripadnost rodbinskim i interesnim klanovima.

(zurnal.info)