POSTIGNUT DOGOVOR VLADE I RUDARA:Isplata naredne sedmice, sudbina RMU Zenica biće odlučena za 15 dana

Istražujemo

POSTIGNUT DOGOVOR VLADE I RUDARA: Isplata naredne sedmice, sudbina RMU Zenica biće odlučena za 15 dana

Uvežite staž, isplatite otpremnine i riješite agoniju rudara, poručili su rudari i Sindikat sa današnjih protesta ispred Vlade FBiH

Isplata naredne sedmice, sudbina RMU Zenica biće odlučena za 15 dana
Foto:Adi Kebo/zurnal.info

Rudari i sindikat su dali zeleno svjetlo za restruktuiranje rudnika, radite na kraju i trajan prekid rada ali morate uvezati staž rudarima, morate isplatiti zakonske otpremnine. Za to treba novac, ali očito da novca nema. Uvežite staž, isplatite otpremnine i riješite agoniju rudara, poručili su rudari i Sindikat sa današnjih protesta ispred Vlade FBiH

Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okupilo se oko 300 rudara zbog neisplaćenih plata u 2024. godini rudarima RMU Zenica. Dogovor između resornog ministarstva i Sindikata rudara postignut je te se isplata plate očekuje u narednoj sedmice. Osim dogovora za isplatu januarske i februarske plate Sindikat je zahtijevao da se konačno donese odluka o sudbini Rudnika u Zenici.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić nakon sastanka kazao je da Vlada i sindikat imaju „apsolutnu sinergiju“ i svi razgovori koji su bili proteklih dana su završavali pozitivnim ishodima pa je tako i ovaj put.

Ono što smo utvrdili jeste da postoje određena finansijska sredstva u budžetu Federacije koja će se kroz određene procedure nastojati iskoristiti u narednom za isplate plata rudarima u Zenici, kazao je ministar Lakić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je da očekuju da se u toku naredne sedmice izvrši isplata plata.

Nema više dileme, od toga ne možemo bježati,  Elaborat o tehno-ekonomskim pokazateljima o stanju RMU Zenica je dostavljen resornom ministarstvu i Elektroprivredi. Mi zahtjevamo da se u narednih 15 dana u potpunosti utvrdi odluka po pitanju statusa RMU Zenica. U ovim okolnostima, u ovakvoj situaciji, spremni smo prihvatiti sve odluke koje će biti u skladu sa zakonom koja garantuje zbrinjavanje radnika, kazao je Husić.

Stav sindikata pa čak i o zatvaranju RMU Zenica je jasan. Uvezivanje staža, isplata otpremnina i neisplaćenih plata.

Nije više problem da li treba ili ne treba rudnik, ako im ne treba ova agonija se mora presjeći. Nije isplata plate, nastavak rada  i opet izlaženje na ulice rješenje za rudare, kazao je Zuhdija Tokić predsjednik sindikalne jedinice RMU Kreka.

I rudari dijele mišljenje Sindikata. Selver Memčić već 37 godina radi u RMU Zenica. Radio je u pogonu Stara Jama. Na proteste je došao, kako kaže, da traži svoju zarađenu platu - sirotinju.

Selver Memčić sa kolegama

Oko 4 hiljade je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu, a ja nisam 4 mjeseca dobio platu. Kako živim? Pa nikako, ono bijednički. Ne zaradim ni 1000 maraka i oni tri mjeseca da ne isplate ni to. Sirotinju ovu tražimo, bijeda, ako ću ja svako tri mjeseca dolaziti ovdje i tražiti pare nema od tih para ništa, ovo je propast živa, kaže Memčić.

Od pregovora sa Vladom ne očekuje ništa, kao i njegove kolege rudari. Ako Vladi ne treba - rudnik nek ga zatvore, složni su rudari okupljeni na današnjem protestu ispred zgrade Vlade

Elektroprivreda Bih je u gubitku 140 miliona, kako oni ne štrajkuju? Imaju redovne plate, mi smo njihovi robovi, kaže Memčić.

Njegov kolega iz RMU Kakanj Nedžad Delagić kaže da su on i njegove kolege došli na proteste dati podršku rudarima Zenice.

Žalosno je šta im se dešava. Ovdje u Vladi neki imaju po 5 hiljada platu, a onidva mjeseca nemaju za egistenciju, ne dobijaju platu. Žalosno, mi smo imali 2021. sličnu situaciju, mislili smo da to se to više nikada neće desiti, ali evo desilo se. To nas čeka sve, tako ide, društvo propada, čim energetski sistem pada, pada sve. Oni nisu svjesni naše uloge u društvu. Rudnik ako stane staje i Elektroprivreda, struja, staje sve, kaže Delagić.

Iz Sindikata su naveli da je u RMU Zenica ostalo 615 radnika i za njih se mora naći rješenje. Priznaju da za razliku od drugih rudnika, u RMU Zenica nije napravljen korak naprijed po mnogim pitanjima. 

(zurnal.info)