AUTOCESTE BEZ AUTOPUTA:Izborna kampanja uskraćena za otvaranje nove dionice Koridora Vc
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

AUTOCESTE BEZ AUTOPUTA: Izborna kampanja uskraćena za otvaranje nove dionice Koridora Vc

Razbacivali su se milijardama, kreditima, akcizama, prihodima od cestarine, najavljivali otvaranje pojedinih dionica, početke radova, da bi se sve završilo pomjeranjema rokova uz pravdanje „neplaniranim geološkim uslovima.“ Sada samo planiraju kako iz revizorskog izvještaja ukloniti tragove nenamjenske potrošnje

Izborna kampanja uskraćena za otvaranje nove dionice Koridora Vc

 

„Planom izgradnje predviđeno je da tokom 2017. godine imamo šest velikih gradilišta na koridoru Vc, a ukupna investicija premašit će dvije milijarde KM i to bi trebao biti najambiciozniji investicioni poduhvat dosad“, izjavio je direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić polovinom marta 2017. godine.

„Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug, kao i tunela Prenj trebala bi početi u proljeće 2018. godine“, reći će Terzić nekoliko mjeseci kasnije,

„JP Autoceste Federacije BiH u 2018. godini planiraju započeti izgradnju 49 kilometara autoputa što će podrazumijevati oko 450 miliona eura aktiviranih sredstava,“ najavio je Terzić krajem decembra 2017.

 

OPTIMIZAM BEZ POKRIĆA


Obećanjima se ovom kadru SBB-a pridružio i HDZ-ov, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, najavljujući i okončanje i početke radova na brojnim dionicama autoputa..

„U 2018. godinu planiran je završetak poddionice Drivuša – Klopče i Klopče - Donja Gračanica, početak izgradnje na poddionicama: Počitelj – Zvirovići , kao i izgradnja autoceste tunel Vraca – tunel Pečuj s petljom Zenica sjever, zatim Počitelj – Buna, Ponirak - Vraca, Vranduk – Ponirak,  Nemila – Vranduk, Tunel  Kvanj – Buna te Tarčin – Ivan“, nezaustavljivo je nabrajao ministar.

Sada je jasno da pomenuti dvojac, kao ni njihov glavni saradnik u Autocestama FBiH, kadrovska uzdanica SDA Jasmin Bučo neće biti zvijezde izborne kampanje. Uspjeli su u nemogućoj misiji, da u ovom izbornom ciklusu ne završe niti jedan kilometar autoputa, od gotovo 200 obećanih.

Od navedenih rokova početka kao i okončanja radova nema ni naznake. Morala je to priznati i sama uprava, koja na svojoj web stranici navodi da pojedine dionice koje su trebale biti otvorene ove godine, nisu ni upola završene.

Nabrojane neutemeljene najave velikih projekata cestogradnje širom Federacije, pokazaće se, nisu bile jedine. Kada već ništa nije izgrađeno na autoputu, nije bilo druge nego prionuti na pompezne najave izgradnje brzih cesta kroz Lašvansku dolinu, do Goražda, Tuzle, pa sve do Jajca i Bihaća.  


KREDIT ZA NEPOTREBNU DIONICU


Moguće da će na majušni konto uspješnosti uprava federalnih Autocesta ubrojati 10 kilometara dugu poddionice Svilaj – Odžak, „svečano“ otvorene krajem prošle godine. No ta dionica nema nikakvu praktičnu vrijednost do završetka izgradnje mosta preko Save kod Svilaja, koji bi trebao biti završen polovinom 2019. godine.

Ako su već tvrdili da je prethodna vlada ostavila dugovanja zbog prekoračenja troškova na izgradnji prethodnih dionica, tada pogotovo nije jasno zašto je investirano u dionicu od koje dvije naredne godine neće biti koristi.

Prva faza je bila završena prije 4 godine i preostalo je opremanje, asfaltiranje i spajanje sa priključcima. Odjednom već nelikvidne Autoceste 2017. troše novac za završetak poddionice koja od nigdje vodi - do nigdje.

„Mi smo to isfinansirali iz sopstvenih sredstava i očekujemo da ćemo, kad prođu akcize, od EBRD-a dobiti taj kredit“, rekao je prilikom otvaranja ove dionice Adnan Terzić.

Izvori Žurnala iz Autocesta tvrde da je cijena ove druge faze poddionice ugovorena neposrednom pogodbom, po cijenama koje odstupaju od prethodno ugovorenih. Trenutni problem za aktuelnu upravu jeste što je te nepravilnosti utvrdila i Interna revizija.

Ukoliko se ti navodi dokažu, Nadzorni odbor Autocesta bi morao reagovati, pa eventualno podnijeti i krivičnu prijavu. Žurnal je već pisao kako se Nadzorni odbor već dugo ne sastaje, nema uvida u poslovanje Autocesta, čak nije ni usvojen izvještaj o radu za prošlu godinu.

Uporedo u pozadini traju borbe da se izvještaj Interne revizije “koriguje” u onom po upravu kompromitujućem dijelu. U nedostatku svečarskog raspoloženja obećanim okončanjem radova na pojedinim dionicama, to je sve što im je preostalo u ovo predizborno vrijeme.


 (zurnal.info)