DOK JE U JABLANICI TRODNEVNA ŽALOST:Izborne pobjede slavili vatrometom, bakljama i pjesmom

Istražujemo

DOK JE U JABLANICI TRODNEVNA ŽALOST: Izborne pobjede slavili vatrometom, bakljama i pjesmom

U Zenici su pobjedu slavile pristalice Fuada Kasumovića, u Velikoj Kladuši Borisa Horvata, Čapljini Ive Raguža, Tomislavgradu Ivana Buntića, u Srebrenici Miloša Vučića, u Banjoj Luci Draška Stanivukovića, a u Bugojnu SDA kandidata Mirze Idrizovića koji je u toku noći ipak izgubio prednost od Trojkinog kandidata Edina Mašića

Izborne pobjede slavili vatrometom, bakljama i pjesmom
izbori

Dio kandidata i stranaka sinoć su, prilikom predstavljanja izbornih rezultata, odao je počast žrtvama stradalim u katastrofalnim poplavama. Ipak, bilo je onih koji se nisu mogli suzdržati pa su prve izborne pobjede slavili vatrometom i na ulicama, iako je u Jablanici proglašena trodnevna žalost.

SLAVLJE U BUGOJNU, ZENICI, BANJOJ LUCI….

U Zenici se vatrometom proslavila pobjeda novog/starog gradonačelnika Fuada Kasumovića, u Velikoj Kladuši zajedničkog kandidata više stranaka Borisa Horvata koji je ubjedljivo pobijedio protukandidata Amira Đogića i Laburističke stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića, u Čapljini prve gradonačelnice ove opštine Ive Raguž, Tomislavgradu još jedan mandat Ivana Buntića (HPN-a), u Srebrenici Miloša Vučića (SNSD), dok se na ulicama Banje Luke uz trubače slavila pobjeda Draška Stanivukovića.

U Bugojnu su sinoć slavili kandidati SDA Mirza Idrizović, ali i Trojke Edin Mašić. Obojica su proglasili pobjede.

Kandidat SDA je sa svojim simaptizerima na ulicama proslavio sa vatrometom i bakljama, da bi u međuvremenu izgubio prednost. Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, prednost ima kandidat Trojke (Mašić) sa 46.26 posto, dok Idrizović ima 42.04 posto.

U ostalim dijelovima BiH, izborna situacija je manje/više ostala ista. Mada, u Kantonu Sarajevo i dalje je neizvjesna situacija za izbor načelničke pozicije u Općini Novo Sarajevo.

NEIZVJESNO U NOVOM SARAJEVU

Iako je sinoć već pobjedu proglasila Benjamina Karić, prema posljednjim podacima CIK-a, ona je u prednosti u odnosu na kandidata SBiH Muamera Bandića samo za nešto više od 25 glasova. Od obrađenih 81,19 posto biračkih mjesta, Karić je osvojila 41,63 posto, a Bandić 41,51 posto glasova.

Ibro Berilo iz pritvora pobijedio, u nekim dijelovima BiH se slavilo uz vatromet....POBJEDE, PORAZI I APSURDIIbro Berilo iz pritvora pobijedio, u nekim dijelovima BiH se slavilo uz vatromet....

Što se tiče političke karte u ostalim općinama u KS ona je skoro nepromijenjena, sa izuzetkom Ilijaša. Trojka (SDP, NiP i Naša stranka) zadržali su načelničke pozicije u Općinama Centar, Stari Grad i Ilidža, a SDA u Hadžićima, Vogošći i Trnovu.

Za razliku od prethodnih godina SDA je izgubila u Ilijašu i načelnik u ovoj Općini je Trojkin kandidat Amar Dovadžija.

U Općini Stari Grad je ostao i dalje Semir Efendić (SBiH).

SLUČAJ MOSTAR

Prema podacima Gradske izborne komisije u Mostaru je glasalo 43.630 građana što čini 43,86 posto glasača. Prema prvim rezultatima CIK-a, Koalicija za Mostar (SDA BPS i BH Zeleni) imaju 51,71 posto, zatim koalicija Grade moj (DF, NES, SBiH, PMP) 17,04 posto, te slijede HDZ sa 14,12 i Trojka sa 8,38 posto glasova.

Inače, izbor zakonodavne i izvršne vlasti u Mostaru je nešto drugačiji nego u ostalim dijelovima BiH. U Mostaru se izbori održavaju po mješovitom proporcionalnom sistemu predstavljanja, gdje se biraju ukupno 22 vijećnika ili vijećnice iz šest različitih gradskih područja i 13 s jedinstvene gradske liste. Nakon konstituiranja Gradskog vijeća, na gradonačelničko mjesto mogu biti izabrani samo gradski vijećnici ili vijećnice.

Građani i građanke Mostara tek su 2020., nakon 12 godina pauze, dobili mogućnost da biraju na lokalnim izborima.

PRVI PODACI ZA BRČKO, GORAŽDE….

U Brčko distriktu BiH biraju se predstavnici u Skupštini, a oni naknadno biraju gradonačelnika Brčkog. Prema nepotpunim rezultatima, SDA je u Brčkom ostvarila najviše glasova među probosanskim strankama, dok je NiP treći.

Zabilježene 104 kritične situacije, kupovina glasova, fotografisanje listićaIZBORI 2024Zabilježene 104 kritične situacije, kupovina glasova, fotografisanje listića

U Goraždu, prema prvim preliminarnim podacima CIK-a prednost ima kandidat SDP-a Ernest Imamović, u Novom Travniku ostaje načelnik

Stjepan Dujo, u Vitezu Boris Marjanović, a u Travniku Kenan Dautović (SDA), a u Jajcu vodi kandidat SDA Edin Hoza.

Nakon prebrojanih više od 50 posto glasova u Bihaću, u utrci za gradonačelnika Elvedin Sedić ubjedljivo vodi ispred Rusmira Muse (SDA), dok u Cazinu ubjedljivo vodi Nermin Ogrešević (NES-ZAJEDNO), u Livnu je novi/stari gradonačelnik Darko Čondrić (HDZ), Čitluku je treći mandat osvojio Marin Radišić (HDZ), u Grudama Ljubo Grizelj (HDZ BiH), Prozor-Rama Jozo Ivančević, Posušje Ante Begić (HDZBiH), Ljubuški Vedran Markotić (HDZ BiH), Stolac Stjepan Bošković (HDZ), Neum Dragan Jurković (HDZ)…

SDS IZGUBIO UGLJEVIK

U Bijeljini gradonačelnik ostaje kandidat SDS-a Ljubiša Petrović, dok je nakon 23 godine vladavine u Ugljeviku SDS izgubila načelničku poziciju. Prema prvim podacima, novi načelnik je SNSD-ov Dragan Gajić.

Prema preliminarnim podacima, u Trebinju je pobIjedio Mirko Ćurić (SNSD), Bileća Miodrag Parežanin (SNSD), Foča Milan Vukadinović (SNSD), Nevesinje Milenko Avdalović (SNSD), u Gacku Vukota Govedarica (SDS), Berkovići Bojan Samardžić (SDS), Istočna Ilidža Marinko Božović (SDS), Trnovo (RS) Miroslav Bjelica (SDS), Pale Dejan Kojić (DEMOS).

Prema posljednjim podacima, CIK je do sada obradio 59,88 posto glasačkih listića, a na ovim izborima je u odnosu na ranije godine bila najslabija izlaznost. U Bosni i Hercegovini danas su održani lokalni izbori na kojima je pravo glasa imalo 3.400.204 građana. Zbog katastrofalnih poplava izbori su odgođeni u Jablanici, Konjicu, Fojnici, Kiseljaku i Kreševu.

(zurnal.info)