ZABORAVNO SARAJEVSKO TUŽILAŠTVO:Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

Pod okupacijom

ZABORAVNO SARAJEVSKO TUŽILAŠTVO: Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

Novoimenovani direktor federalne Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić još jednom je dokazao da je unatoč žestokoj konkurenciji šampion kada je u pitanju zastara krivičnih djela za koje je prijavljen

Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

 „Kako nije bilo postupanja ovog tužilaštva od zaprimanja krivične prijave, a izvod iz kaznene evidencije za prijavljenog bilježi počinjeno krivično djelo nasilja u porodici za koje je pravosnažno osuđen presudom od 30.9.2010. koja je pravosnažna 19.3.2012. dakle prije izvršenja krivičnog djela davanje lažnog iskaza za koje je prijavljen ovom prijavom to je protekom roka od 5 godina, tačnije dana 29.1.2018. nastupila zastara krivičnog djela za navedeno krivično djelo. Zbog navedenog tužilaštvo nalazi da se istraga neće provesti jer je nastupila relativna zastara krivičnog gonjenja u skladu sa članom 231 stav 3 KZ FBiH“.

Trebaće ovo obrazloženje Kantonalnog tužilaštva Sarajevo o odbacivanju prijave protiv Vinka Jakića pročitati nekoliko puta. Pogubno je gotovo koliko i samo priznanje tužilaštva da nije postupalo po prijavi.

Prethodno treba znati da je Vinko Jakić 12. decembra 2013. prijavljen zbog davanja lažnog iskaza u jednom parničnom postupku. Navođenje krivičnog djela nasilja u porodici na koje se Tužilaštvo poziva, kao razlog zastare, baš nikakve veze nema sa predmetom prijave protiv Vinka Jakića!

 

 

Koliko je obrazloženje o nastupanju zastare nemarno napisano kazuje i pozivanje na član 231 stav 3 KZ FBiH, koji se odnosi na „Nedozvoljeno presađivanje ljudskog tijela“!?

 

 

Žurnal je nedavno predstavio kratki pravosudni životopis Vinka Jakića koji je uz niz istraga ili presuda čije je izvršenje odlazilo u zastaru uspijevao da jednakim intezitetom „osvaja“ važne funkcije bez obzira koja politička opcija bila na vlasti.

No, kako su trenutne apologete bosanskohercegovačkog pravosuđa Milan Tegeltija i Ružica Jukić, ovakvih tužilačkih i sudijskih „bisera“, ne samo kada je Vinko Jakić u pitanju, biće gotovo svakodnevno.

(zurnal.info)