VINKO JAKIĆ NE ODUSTAJE:Bivši direktor tuži Vladu FBIH, za svjedoke zove ministre Isaka, Konakovića i premijera Nikšića

Istražujemo

VINKO JAKIĆ NE ODUSTAJE: Bivši direktor tuži Vladu FBIH, za svjedoke zove ministre Isaka, Konakovića i premijera Nikšića

Bez prejudiciranja sudske odluke, čini se da Jakić nije zadovoljan u kojem smjeru idu ovi sudski postupci. Tome u prilog idu informacije do kojih je došao Žurnal – Jakić je jedno od održanih ročišta napustio samoinicijativno, bez odobrenja suda, te je tražio čak i promjenu sudije.

Bivši direktor tuži Vladu FBIH, za svjedoke zove ministre Isaka, Konakovića i premijera Nikšića
Vinko Jakić

Prošlo je skoro godinu otkako je Vlada Federacije BiH, predvođena premijerom Nerminom Nikšićem, smijenila Vinka Jakića s mjesta direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH.

Vlada FBiH smijenila Vinka Jakića, direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinomNAKON BROJNIH ŽURNALOVIH NATPISAVlada FBiH smijenila Vinka Jakića, direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom

Na njegovom mjestu je od tada, u funkciji vršioca dužnosti, Emir Bašić. Agencija bi uskoro trebala dobiti novog šefa, jer je u toku konkursna procedura za izbor novog direktora, a jedna od opcija je da to bude upravo Bašić.

Ipak, priča o Vinku Jakiću i Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom FBiH nije završena. Formalno, Jakić je i dalje zaposlenik Agencije. Ranije je za Žurnal v.d. direktora Emir Bašić pojasnio kako je Jakić samim postavljanjem na mjesto direktora postao i rukovodeći državni službenik, te da bez obzira na smjenu on ostaje u Agenciji.

No, Jakić i dalje nije raspoređen na neko od rukovodećih radnih mjesta. Jedan od razloga je i taj što je već skoro godinu na bolovanju. Za to vrijeme prima platu koja sljeduje osobe koje rade na rukovodećim radnim mjestima.

Dok je na bolovanju, pokušava osporiti svoju smjenu, i to sudskim putem. Tužio je Vinko Jakić Vladu FBiH, pokušavajući dokazati navodne nezakonitosti prilikom smjene s mjesta direktora, a tražio je i mjere osiguranja, primarno u smislu da ga se vrati na to mjesto.

Želja je, isticali su Jakićevi pravni zastupnici, dokazati da Vlada FBiH nema ingerencije da poduzima aktivnosti razrješenja rukovodećeg državnog službenika na način kako je to poduzela, te da pozicije u državnoj službi nisu i ne mogu biti “politički plijen”. Osim toga, pojavljivale su se i tvrdnje o navodnom mobingu i diskriminaciji prema nacionalnoj osnovi i političkoj diskriminaciji.

Bez prejudiciranja sudske odluke, čini se da Jakić nije zadovoljan u kojem smjeru idu ovi sudski postupci. Tome u prilog idu informacije do kojih je došao Žurnal – Jakić je jedno od održanih ročišta napustio samoinicijativno, bez odobrenja suda, te je tražio čak i promjenu sudije.

 

PUNO POSLA ZA TUŽILAŠTVA I SUDOVE

 

Još je zanimljivih detalja koji prate ove sudske postupke. Spomenimo samo to da je traženo da se kao svjedoci saslušaju brojni politički dužnosnici – od federalnog premijera Nermina Nikšića, preko ministara Rame Isaka, Adnana Delića, Nediljka Rimca, pa sve do državnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

Iako bi ovo nekima moglo zvučati nerealno, neozbiljno, pa čak i smiješno, vrijeme iza nas pokazuje da Vinko Jakić ima iskustva u ovakvim slučajevima. Podsjetimo, Jakić je i prije desetak godina tužio Vladu FBiH, kojom je i tada rukovodio premijer Nikšić, osporavajući smjenu s pozicije direktora sada već ugašene Fondacije za održivi razvoj OdRaz. Najvažnije, presuda je donesena u Jakićevu korist.

Zašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranakaKONTINUITET KRIMINALIZOVANE VLASTIZašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranaka

I nije samo Jakić pokušavao kroz mjere osiguranja isposlovati vraćanje na direktorska mjesta. Jakićevi saradnici Harun Gogić, Jozo Anđić i Aner Salčinović, koji su u vrijeme Jakića rukovodili firmama koje su povjerene na upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, također su smijenjeni, a njihovi zahtjevi da se vrate na direktorske pozicije, kroz mjere osiguranja, sudskim putem su odbijeni.

U slučaju otkaza, direktor hotela Emiran dobija čak 24 mjesečne plate!KAKVE JE UGOVORE ZAKLJUČIVAO VINKO JAKIĆU slučaju otkaza, direktor hotela Emiran dobija čak 24 mjesečne plate!

Istovremeno, u Agenciji rade na reviziji poslovanja tih firmi. Žurnal nezvanično saznaje kako je već revidirano poslovanje firme “Umax Group”, benzinske pumpe, te su uočene određene nepravilnosti, o čemu će tek biti riječi.

Vjerovatno će biti puno zanimljivije pogledati reviziju poslovanja Hotela Walter (bivši Emiran) i firme Unioninvest – izgradnja objekata.

Smještaj ukrajinskih izbjeglica u Hotelu Walter, za šta su prema informacijama Žurnala istražni organi i dalje zainteresovani, sumnjive kupovine nekretnina i vozila firme Unioninvest, sumnjive nabavke, pozajmice, nelogičnosti kada je riječ o isplati plaća… samo su neka od pitanja na koja se čekaju odgovori.

Sumnjivo poslovanje hotela u vlasništvu Federacije BiHPOD POKROVITELJSTVOM VINKA JAKIĆASumnjivo poslovanje hotela u vlasništvu Federacije BiH

Niko ne zna zašto je Unioninvest kupio kuću u Sarajevu za 780.000 KM?Kako je Harun Gogić upravljao oduzetom imovinomNiko ne zna zašto je Unioninvest kupio kuću u Sarajevu za 780.000 KM?

Svi ovi i brojni drugi navodi, uz negativno mišljenje federalnih revizora kada je riječ o radu Agencije dok je njom rukovodio Vinko Jakić, trebali bi i morali bi biti dovoljan razlog za nadležna tužilaštva da provedu sveobuhvatnu istragu i protiv Jakića, ali i protiv njegovih saradnika.

Jakićevi ugovori s odabranim sudijama i tužiocima sporni i revizorimaTRAGOM PISANJA ŽURNALAJakićevi ugovori s odabranim sudijama i tužiocima sporni i revizorima

Tužilaštvo ima dovoljno razloga za istragu protiv Vinka JakićaNAKON PISANJA ŽURNALA I NALAZA REVIZORATužilaštvo ima dovoljno razloga za istragu protiv Vinka Jakića

Kada je riječ o samom Jakiću, na nedavni upit Tužilaštvu KS da li imaju otvorenih istraga ili formiranih predmeta protiv Vinka Jakića, odgovoreno je:

“Više je predmeta u radu u kojima postupajući tužioci poduzimaju radnje u cilju donošenja konačnih tužilačkih odluka.”

Na kraju podsjetimo i na druge Žurnalove tekstove o Vinku Jakiću – od njegovih nasilničkih pohoda, preko privođenja, do zloupotrebe službenih vozila.

Vinko Jakić u novom nasilničkom pohodu (video)Direktor agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiHVinko Jakić u novom nasilničkom pohodu (video)

Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu TrogirDok u Federaciji plaća honorare tužiocimaVinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir

Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjedaDirektor agencije za upravljanje oduzetom imovinom Fbih (1)Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjeda

Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastareZABORAVNO SARAJEVSKO TUŽILAŠTVOJoš jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

(zurnal.info)