TRAGOM PISANJA ŽURNALA:Jakićevi ugovori s odabranim sudijama i tužiocima sporni i revizorima

Istražujemo

TRAGOM PISANJA ŽURNALA: Jakićevi ugovori s odabranim sudijama i tužiocima sporni i revizorima

Ne tako davno Žurnal je pisao o spornim ugovorima koje je zaključivao direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH Vinko Jakić s odabranim sudijama i tužiocima. Te iste ugovore problematizirali su i iz Jedinice za internu reviziju Federalnog ministarstva finansija, naglašavajući da je potrebno osigurati transparentan načina izbora edukatora, te jasno definisati kriterije koji utječu na visinu naknade, odnosno honorara.

Jakićevi ugovori s odabranim sudijama i tužiocima sporni i revizorima
Vinko Jakić

Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Federacije BiH Vinko Jakić i njegovi saradnici u posljednje vrijeme nemaju puno razloga za zadovoljstvo. Pored Jakićevih privatnih problema u Republici Hrvatskoj, o čemu smo u nekoliko navrata pisali, a na šta ćemo kasnije podsjetiti, i u Agenciji je stanje daleko od idealnog.

Razlog više za zabrinutost jesu posjete revizora koji, nezvanično saznajemo, imaju niz zamjerki na rad i poslovanje Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH.

„U posljednje vrijeme u Agenciji su boravili predstavnici Ureda za reviziju institucija u FBiH, ali i predstavnici Jedinice za internu reviziju Federalnog ministarstva finansija“, uvjeravaju nas naši izvori.

Žurnal je imao uvid u preliminarni izvještaj interne revizije Federalnog ministarstva finansija, a u kojem je primarno problematiziran način izbora edukatora, te plaćanje njihovog angažmana.

O ovome je Žurnal već pisao. Kratko podsjetimo, Agencija ima obavezu organiziranja edukacija za, na primjer, državne i policijske službenike i nosioce pravosudnih funkcija, u postupku oduzimanja nezakonito stečene imovine.

S tim u vezi, početkom 2022. godine direktor Vinko Jakić donosi Pravilnik o kategorijama, izboru, pravima i obavezama edukatora, kojim sebe kao direktora Agencije ovlašćuje da propisuje listu edukatora, da ima potpuno diskreciono pravo da skine nekoga s liste edukatora, da u svakom pojedinačnom slučaju odlučuje o visini naknade za edukatore, prijevozu, smještaju, ishrani…

Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu TrogirDok u Federaciji plaća honorare tužiocimaVinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir

Žurnal je u posjedu kopija ugovora koji su zaključivani, između ostalog, s glavnim federalnim tužiocem Munibom Halilovićem, potom kantonalnim tužiocima Samirom Selimovićem, Feđom Fejzagićem i Lejlom Kurtanović, sutkinjom Kantonalnog suda u Sarajevu Sanelom Rondić, a pojavljivala su i imena poput profesora Veljka Trivuna, Zdravka Lučića…

Naknade po jednom ugovoru iznose od 400 KM, pa sve do 1.480 KM, a ko će biti izabran za edukatora, te koliki će biti njihov honorar, određivao je, ponovimo, sam Vinko Jakić.

„Poduzeti aktivnosti na obezbjeđenju transparentnog načina izbora edukatora Agencije“, glasi prva preporuka revizora, dajući do znanja da dosadašnji izbor nije bio transparentan.

Problematiziran je i način na koji se određuje visina naknade, odnosno honorara, za edukatore.

„Poduzeti aktivnosti na doradi Pravilnika (…) u dijelu koji se odnosi na definisanje kriterija koji utiču na visinu naknade (naknada za izradu prezentacije, naknada za jedan sat rada, naknada po osnovu složenosti teme ili akademskog zvanja) i jasno definisanje načina utvrđivanja visine naknade međunarodnim edukatorima i u skladu s tim zaključivati ugovore o djelu“, glasi druga revizorska preporuka.

U svom odgovoru na preporuke, iz Agencije su ustvrdili kako su prilikom izbora edukatora „prvenstveno u obzir uzimali sudije i tužioce koji na rade na predmetima povezanim sa finansijskim istragama“.

Međutim, navodi se dalje, tužioce „nisu mogli odabrati javnim oglasom iz razloga što se isti ne bi prijavili“, dok objavljivanje javnog poziva za sudije „nema naročit smisao kad postoji mali broj sudija koje imaju iskustva u ovoj oblasti“?!

Iz Agencije odbacuju i zamjerke na način određivanja visine naknade edukatorima, navodeći da postoji tabela sa ostvarivanjem prava na naknadu, a visina honorara zavisi od toga da li je edukator imao prezentaciju, koliko je dana učestvovao itd.

Imali su revizori i druge zamjerke i preporuke. Evo još samo nekoliko njih:

- Za edukacije za koje su finansijska sredstva obezbijeđena iz više izvora sačiniti sporazum kojim bi se definisao način finansiranja troškova edukacije

- Troškove službenog putovanja zaposlenika Agencije knjigovodstveno evidentirati na konto putnih troškova 

- U cilju jačanja sistema internih kontrola kod zaključivanja ugovora o djelu, internim aktom propisati proces zaključivanja ugovora o djelu: planiranje sredstava, definiranje osnova za zaključivanje ugovora o djelu, reference za izvršioce posla, kriteriji za vrednovanje poslova, način utvrđivanje naknade

- Poduzeti aktivnosti na jačanju internih kontrola u dijelu koji se odnosi na likvidaturu finansijsko-računovodstvene dokumentacije…

Na kraju podsjetimo da smo o Vinku Jakiću, sumnjivom poslovanju Agencije za upravljanje oduzetom imovinom i firmi kojima upravlja Agencija, zloupotrebama službenih vozila, Jakićevim nasilničkim izletima na otok Čiovo u Republici Hrvatskoj, gdje su sudovi pravosnažno odredili Jakićima zabranu pristupa prelaženja i ometanja posjeda porodice Ilić, što je Vinko Jakić kršio, potom njegovog privođenja u Policijsku stanicu Trogir zbog fizičkog napada, prijetnje i oštećenja tuđe stvari, kao i o mnogo čemu drugom što se kroz godine vezalo za ime Vinka Jakića, pisali u više navrata:

Vinko Jakić u novom nasilničkom pohodu (video)Direktor agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiHVinko Jakić u novom nasilničkom pohodu (video)

Sumnjivo poslovanje hotela u vlasništvu Federacije BiHPOD POKROVITELJSTVOM VINKA JAKIĆASumnjivo poslovanje hotela u vlasništvu Federacije BiH

Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu TrogirDok u Federaciji plaća honorare tužiocimaVinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir

Zašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranakaKONTINUITET KRIMINALIZOVANE VLASTIZašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranaka

I dok Tužilaštvo KS i dalje poduzima radnje u cilju provjere navoda iz više prijava protiv Vinka Jakića, recimo još jednom kako su, do sada, oslobađajuće presude ili zastara djela bile karakteristike svih procesa protiv ovog višestranačkog kadra.

Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastareZABORAVNO SARAJEVSKO TUŽILAŠTVOJoš jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

(zurnal.info)

Tekstovi i fotografije potpisani kao autorski rad novinara i fotografa Žurnala dostupni su za prenošenje 24 sata nakon objavljivanja, uz obavezno navođenje izvora.