Dok u Federaciji plaća honorare tužiocima:Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Dok u Federaciji plaća honorare tužiocima: Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir

Osim što im zaposli ponekog člana porodice, Vinko Jakić ima i druge metode održavanja dobrih relacija sa nosiocima pravosudnih funkcija. Žurnal je u posjedu više ugovora zaključenih između Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, odnosno direktora Jakića, te određenih tužilaca i sudija.

Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir
Vinko Jakić (foto fazuoi)

Direktor Federalne agencije upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić nastavlja sramotiti i instituciju i funkciju koja obavlja. Prije dvije sedmice priveden je u policijsku stanicu Trogir zbog fizičkog napada, prijetnje i oštećenja tuđe stvari. Državno odvjedništvo Split izrekle mu je mjere zabrane. Ukoliko ih prekrši slijedi mu istražni zatvor.

dijelovi rješenja ODO u Splitu

Žurnal je pisao o imovinsko-pravnom sporu kojeg Vinko Jakić i njegova majka vode protiv porodice Ilić na otoku Čiovo kod Trogira u Republici Hrvatskoj. No, i pored sudske zabrane i novčanih kazni Jakić je nastavio sa ometanjem posjeda, da bi nedavno i fizički napao najstarijeg člana porodice.

Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjedaDirektor agencije za upravljanje oduzetom imovinom Fbih (1)Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjeda

Kako se Jakić ponaša u Hrvatskoj, možda je i manji zakonski problem u odnosu na način koji Jakić rukovodi Federalnom agencijom za upravljanje oduzetom imovinom. Žurnal je već dokazao kako za privatne pohode u svoj apartman na Čiovu koristi službeno vozilo. Razloge njegove nervoze u posljednje vrijeme mogu se tražiti u mogućim novim istragama protiv njega.

„Tužilaštvo KS zaprimilo je više prijava protiv navedene osobe. Poduzimaju se radnje u cilju provjere navoda“, naveli su za Žurnal iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Jakić je poznat kao osoba protiv koje su se vodile brojni sudski procesi, iz kojih je uvijek izlazio bez dokaza o krivnji, zahvaljujući prije svega, slučajno ili ne, nemarnosti tužilaca ili sudija. Osim što im zaposli ponekog člana porodice, Jakić ima i druge metode održavanja dobrih relacija sa nosiocima pravosudnih funkcija.   

Žurnal je u posjedu više ugovora zaključenih između Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, odnosno Vinka Jakića, te određenih tužilaca i sudija. Predmet ugovora bili su, u suštini, održavanje predavanja i edukacija u organizaciji Agencije.

Ugovori su zaključivani, između ostalog, s glavnim federalnim tužiocem Munibom Halilovićem, potom kantonalnim tužiocima Samirom Selimovićem, Feđom Fejzagićem i Lejlom Kurtanović, sutkinjom Kantonalnog suda u Sarajevu Sanelom Rondić, a pojavljivala su i imena poput profesora Veljka Trivuna, Zdravka Lučića…

faksimil dijela jednog od ugovora

Naknade po jednom ugovoru iznose od 400 KM, pa sve do 1.480 KM, a koliko će ko dobiti određuje sam – Vinko Jakić. Evo i kako.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom ima obavezu organiziranja edukacija za, na primjer, državne i policijske službenike i nosioce pravosudnih funkcija, u postupku oduzimanja nezakonito stečene imovine.

U vezi s tim, početkom 2022. godine direktor Vinko Jakić donosi Pravilnik o kategorijama, izboru, pravima i obavezama edukatora, kojim sebe kao direktora Agencije ovlašćuje da propisuje listu edukatora, da ima potpuno diskreciono pravo da skine nekoga s liste edukatora, da u svakom pojedinačnom slučaju odlučuje o visini naknade za edukatore, prijevozu, smještaju, ishrani…

izvod iz pravilnika Agencije

Podsjetimo još jednom, iz Tužilaštva KS saopćeno nam je da se poduzimaju radnje u cilju provjere navoda iz više prijava protiv Vinka Jakića. S obzirom na to da Jakić direktno odlučuje o tome koje tužioce i sudije će angažirati kao edukatore, te koliki će biti njihov honorar, opravdano se nameće pitanje (ne)pristrasnosti odabranih tužilaca i sudija.

Žurnal je pisao o nizu istraga i sudskih procesa protiv Vinka Jakića, od poslovanja njegove firme Vindex, preko afere SAB banka do njegovog upravljanja Investicijskom bankom FBiH i Fondacijom OdRaz. Oslobađajuće presude ili zastara djela bile su karakteristike svih procesa protiv ovog višestranačkog kadra. (nastaviće se)

Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastareZABORAVNO SARAJEVSKO TUŽILAŠTVOJoš jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

Zašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranakaKONTINUITET KRIMINALIZOVANE VLASTIZašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranaka

(zurnal.info)