Kako je Harun Gogić upravljao oduzetom imovinom:Niko ne zna zašto je Unioninvest kupio kuću u Sarajevu za 780.000 KM?

Istražujemo

Kako je Harun Gogić upravljao oduzetom imovinom: Niko ne zna zašto je Unioninvest kupio kuću u Sarajevu za 780.000 KM?

Unioninvest, koji je privremeno povjeren na upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, kupio nekretninu u Sarajevu za 780.000 KM. Kupovana su i vozila. Sve urađeno dok je direktor bio Harun Gogić, jedan od najbližih saradnika bivšeg direktora Agencije Vinka Jakića. V.d. direktora Agencije Emir Bašić ne vidi racionalnost te kupovine, jer bi takve firme trebale samo očuvati poslovanje i imovinu, bez velikih rizika i velikih investicija.

Niko ne zna zašto je Unioninvest kupio kuću u Sarajevu za 780.000 KM?
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Nadležnosti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom jasno su određene zakonskim propisima. Najvažnija nadležnost je, naravno, upravljanje (privremeno) oduzetom imovinom, u smislu da skladišti, čuva, prodaje i vrši najam oduzete imovine.

U proteklim godinama Agenciji je na upravljanje, na osnovu sudskih odluka, povjereno više privrednih društava, privremeno ili trajno. Među njima su i Unioninvest – izgradnja objekata, Hotel Walter (bivši Emiran), KS Investment, Profin-Invest. Zajedničko za sve ove četiri firme je – Harun Gogić.

Gogić, jedan od najbližih saradnika bivšeg direktora Vinka Jakića, bio je direktor sve četiri firme. Iako je Vinko Jakić smijenjen još u augustu prošle godine, te iako su u kratkom roku trebali biti smijenjeni i direktori privrednih društava, Gogić je kao direktor četiri firme preživio još nekoliko mjeseci.

Vlada FBiH smijenila Vinka Jakića, direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinomNAKON BROJNIH ŽURNALOVIH NATPISAVlada FBiH smijenila Vinka Jakića, direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom

Tokom marta 2024. smijenjen je s mjesta direktora firmi Unioninvest i Emiran, dok je još uvijek na čelu preostala dva privredna društva.

No, vratimo se nadležnostima Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, te posljedično načinom na koji se upravlja privrednim društvima koja su joj povjerena na upravljanje.

Zadatak direktora tih privrednih društava je da domaćinski posluju, održavaju vrijednost imovine ili nastave rad kao u slučaju hotela. Dakle, očuvanje privrednih društava i imovine, bez preuzimanja velikih rizika, velikih investicija, jer primarni cilj nije profit.

Harun Gogić, kao direktor Unioninvesta koji je privremeno povjeren na upravljanje Agenciji, to je shvatio malo drugačije. Sredinom 2022. godine, a nakon zelenog svjetla kojeg mu je dala Skupština, čemu je prethodila diskusija u vezi s tim “da li je cijena realna i ispravna”, Gogić odlučuje kupiti nekretninu u Sarajevu za 780.000 KM!

Čak i ako uzmemo kao relevantan podatak da je nekretnina tržišno procijenjena na čak 1,33 miliona maraka, što neki dovode u pitanje, sporna je sama kupovina nekretnine.

“Unioninvest nije imao registrovanu tu djelatnost. Kako, prema čijem nalogu, zašto je izvršena ta kupovina, da li je to ta cijena kuće, ne znam… Kad će se vratiti uložena sredstva? Ja ne vidim racionalnost te kupovine, jer zakon kaže da direktori privrednih društava treba da osiguraju normalno poslovanje, ništa više. Nama je cilj da prodajemo firme, imovinu, da uplaćujemo u budžet”, rekao je ranije za Žurnal Emir Bašić, v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Nekretnina koja je kupljena nalazi se u neposrednoj blizini hotela Walter, odnosno Emiran. Prema informacijama kojima raspolaže Žurnal, u kuću su nakon kupovine uložena značajna sredstva, a opremljena je u vidu apartmana.

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Osim toga, nezvanično saznajemo i da Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom nikada nije dostavljen izvještaj o utrošenim sredstvima, iako je Gogić to morao uraditi. Prema našim izvorima, jedan od razloga raskida ugovora s Gogićem kao direktorom je upravo nedostavljanje izvještaja o poslovanju.

Pored nekretnine, Gogić je kupovao i vozila. U prilog tome ide odluka o kupovini motornih vozila, donesena na sličan način kao i odluka o kupovini nekretnine. Zanimljivo, uopće se ne navodi koliko vozila će se kupiti, koliko novca je izdvojeno…

Vozila su bila potrebna za rent-a-car usluge. Tako je, ako je suditi prema odlukama, firma u čijem nazivu piše “Unioninvest – izgradnja objekata”, a koja se trebala održati u životu do eventualne prodaje ili donošenja druge odluke, kupila nekretninu, bavila se izdavanjem apartmana i rent-a-car uslugama, gdje je upitno da li je firma uopće bila registrirana za te djelatnosti.

Sve to Harunu Gogiću je trebalo biti omogućeno, a jednu od glavnih uloga tu je imao bivši direktor Vinko Jakić. Podsjetimo kako je Jakić, prije smjene, pokušao osigurati Gogića spornim ugovorom koji će kasnije rukovodstvo Agencije ocijeniti štetnim i poništiti ga.

U slučaju otkaza, direktor hotela Emiran dobija čak 24 mjesečne plate!KAKVE JE UGOVORE ZAKLJUČIVAO VINKO JAKIĆU slučaju otkaza, direktor hotela Emiran dobija čak 24 mjesečne plate!

O samom Vinku Jakiću – od spornih radnji iz prošlosti, preko sumnjivog poslovanja Agencije i zloupotrebe službenih vozila, pa sve do nasilničkih izleta na otok Čiovo u Republici Hrvatskoj – Žurnal je iscrpno pisao. Nakon brojnih tekstova, revizorskih izvještaja, krivičnih prijava… na redu bi trebala biti tužilaštva, u prvom redu Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

Tužilaštvo ima dovoljno razloga za istragu protiv Vinka JakićaNAKON PISANJA ŽURNALA I NALAZA REVIZORATužilaštvo ima dovoljno razloga za istragu protiv Vinka Jakića

S tim u vezi, saznajemo kako se Tužilaštvo KS zainteresiralo za slučaj zapošljavanja Nevena Špoljarića, sina predsjednika Kantonalnog suda Sarajevo Vladimira Špoljarića.

Kratko podsjetimo da se na konkurs za stručnog saradnika Agencije prijavio i Neven Špoljarić. Nakon usmenog i pismenog ispita, Neven nije bio najbolje ocijenjeni kandidat, no Vinko Jakić je iskoristio svoje, istina, zakonsko pravo, te izabrao upravo Nevena Špoljarića za to radno mjesto.

Žurnalovi izvori su tada tvrdili da se sve unaprijed znalo, a u prilog tome je išla i izjava koja je ovjerena dan prije ispita, 16. februara 2023, a u kojoj jedna osoba tvrdi da će na to radno mjesto biti primljen upravo Neven Špoljarić.

Za Tužilaštvo KS bi mogli biti zanimljivi i navodi iz drugih Žurnalovih tekstova. Međutim, treba reći i to kako su, do sada, oslobađajuće presude ili zastara djela bile karakteristike procesa protiv ovog višestranačkog kadra.

Jakićevi ugovori s odabranim sudijama i tužiocima sporni i revizorimaTRAGOM PISANJA ŽURNALAJakićevi ugovori s odabranim sudijama i tužiocima sporni i revizorima

Vinko Jakić u novom nasilničkom pohodu (video)Direktor agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiHVinko Jakić u novom nasilničkom pohodu (video)

Sumnjivo poslovanje hotela u vlasništvu Federacije BiHPOD POKROVITELJSTVOM VINKA JAKIĆASumnjivo poslovanje hotela u vlasništvu Federacije BiH

Vinko Jakić priveden u policijsku stanicu TrogirDok u Federaciji plaća honorare tužiocimaVinko Jakić priveden u policijsku stanicu Trogir

Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjedaDirektor agencije za upravljanje oduzetom imovinom Fbih (1)Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjeda

Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastareZABORAVNO SARAJEVSKO TUŽILAŠTVOJoš jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

Zašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranakaKONTINUITET KRIMINALIZOVANE VLASTIZašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranaka

(zurnal.info)