Direktor agencije za upravljanje oduzetom imovinom Fbih (1):Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjeda

Istražujemo

Direktor agencije za upravljanje oduzetom imovinom Fbih (1): Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjeda

Da li će nadležne institucije reagovati barem na zloupotrebu službenog vozila, teško je tvrditi unaprijed. Sigurno da nije moralno da direktor jedne ovdašnje agencije za provedbu zakona biva predmetom krivičnih prijava ili sudskih potraživanja u drugoj državi, pa makar u pozadini bio privatni spor. Kako god, Jakić će se ponovo pokušati predstaviti kao žrtva raznih urota i nepravednog pravosuđa.

Službenim vozilom na Čiovo, u ometanje tuđeg posjeda
Vinko Jakić

Gospodine Jakić, zašto se vaše i ime još nekoliko osoba iz Sarajeva navodi u policijskim zapisnicima o oštećenju tuđe stvari te uznemiravanju i nelegalnoj uzurpaciji? Zašto vas iz splitskog suda neuspješno potražuju radi neplaćenih sudskih troškova?

Mjesecima je Žurnal na dva jednostavna pitanja čekao zvanični odgovor Vinka Jakića, direktora Federalne agencije upravljanje oduzetom imovinom. U konačnici nas je uputio na svog odvjetnika, koji je obećao odgovor, ali ga nismo dobili u obećanom terminu.

 

Direktor federalne agencije krši zakon u Hrvatskoj

 

U prethodnom neformalnom razgovoru Jakić je pokušavao priču prebaciti na imovinsko-pravni spor kojeg su on i njegova majka vodili protiv porodice Ilić na otoku Čiovo kod Trogira u Republici Hrvatskoj. No, zanemarimo istorijat tog spora. Činjenica je da je isti pravosnažno okončan u korist Ilića i da je Jakićima zabranjeno ometanje njihovog posjeda uz obavezu da plate sudske troškove.

detalj iz presude

No sudske presude nisu zaustavile Vinka Jakića. Ilićima ometa posjed, uništava ogradu njihovog dvorišta gdje parkira svoja vozila, o čemu postoje policijski zapisnici. Dodatni problem za Jakića što je ovim prekršio sudsku zabranu ometanja posjeda, pa mu slijedi dodatna novčana kazna. No, sudovi u Hrvatsko ga uzalud potražuju zbog neplaćenih troškova suđenja i prateće ovrhe!

 

Službenim vozilom za privatne poslove u Hrvatskoj

 

Ne dolazi u te “akcije” Vinko Jakić sam. Kao ispomoć dovodi Haruna Gogića, direktora hotela Emran, koji je u nadležnosti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom čiji je direktor Jakić. U pratnji je bio i Ammar Adrović, osoba hapšena u BiH zbog reketarenja i drugih kriminalnih djela.

Harun Gogić i Ammar Adrović

“Njega je dovodio Harun, jer se bojao da ga Ilići ne napadnu”, reći će za Žurnal Jakić.

Uporedo, Jakić je za dolaske na Čiovo privatnim povodom, koristio službeno vozilo agencije kojom rukovodi, Peugeot registarskih oznaka 045-J-160.

Znakovito, na fotografijama koje Žurnal posjeduje je i vozilo BMW 3, koje je pripadalo firmi Unioninvest-izgradnja, čijom imovinom upravlja Agencija! To vozilo je u međuvremeno prodano, ali su fotografije vozila koje je koristio i Harun Gogić, snimljene na Čiovu prije prodaje.

Da li će nadležne institucije reagovati barem na zloupotrebu službenog vozila, teško je tvrditi unaprijed. Sigurno da nije moralno da direktor jedne ovdašnje agencije za provedbu zakona biva predmetom krivičnih prijava ili sudskih potraživanja u drugoj državi, pa makar u pozadini bio privatni spor. Kako god, Jakić će se ponovo pokušati predstaviti kao žrtva raznih urota i nepravednog pravosuđa, koje mu je ovdje iz raznih razloga pogodovalo.

 

Posao za suprugu i sina sudije

 

Još jedna “slučajnost”. Magazin Dani 2006. godine piše o Vinku Jakiću, tada članu Upravnog odbora Investicijske banke FBiH. Između ostalog, u jednom tekstu se navodi kako Jakić zapošljava u ovoj federalnoj instituciji.

„Jakić, zato, dovodi odane kadrove i kvita svoje račune: prije neki dan počela je raditi, kao tehnički sekretar, supruga Vladimira Špoljarića, sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, inače angažiranog u istrazi protiv Jakića, u slučaju SAB banke“, piše u tekstu.

U međuvremenu Vladimir Špoljarić napreduje do mjesta predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu. Otprilike 17 godina nakon što je Jakić, prema medijskim navodima, zaposlio Špoljarićevu suprugu, na red je stigao i njegov sin. Ukratko, Agencija je raspisala konkurs za mjesto stručnog saradnika za prikupljanje podataka i informaciono-dokumentacionih poslova. Na to mjesto konkurisao je i Vladimirov sin Neven Špoljarić. Nakon usmenog i pismenog ispita, Neven nije bio najbolje ocijenjeni kandidat, no Vinko Jakić koristi svoje, istina, zakonsko pravo, te bira upravo Nevena Špoljarića za to radno mjesto.

Žurnalovi izvori tvrde da se sve unaprijed znalo. U prilog tome ide i izjava koja je ovjerena dan prije ispita, 16. februara, a u kojoj jedna osoba tvrdi da će na to radno mjesto biti primljen upravo Neven Špoljarić.

iz ovjerene izjave

„...biti primljen Neven Špoljarić, sin od Vladimira Špoljarića (...) kojem je direktor Vinko Jakić obećao radno mjesto“, stoji u izjavi.

Saznajemo i da je Neven Špoljarić prethodno bio pripravnik u ovoj Agenciji, a e-mail prepiske koje su u posjedu Žurnala pokazuju da je Neven išao čak i na putovanja u inostranstvo u ime Agencije.

Novinari Žurnala kontaktirali su Nevena Špoljarića, no on nije bio raspoložen za razgovor. Umjesto njega, razgovarali smo s njegovim ocem Vladimirom. Za njega nema ništa sporno, a Neven je na konkursu odabran, tvrdi Vladimir, jer je Neven – Hrvat.

„Neven je tri i po godine na birou. Regularno se javio na konkurs, bio je drugi, ali s obzirom na to da u Agenciji nema nikoga od Hrvata, svi su Bošnjaci, zato je prevagnulo to da ga primi Vinko (...) On ima pravo da primi koga hoće s liste“, objasnio je Vladimir Špoljarić.

Žurnalovi izvori govore nam i da je Vinko Jakić krsni kum Nevena Špoljarića. Provjeravamo tu informaciju kod Vladimira i pitamo – ne mislite da je prevagnulo to što je Vinko kum Nevenu?

„Ne, kakve to ima veze?“, odgovorit će nam Vladimir Špoljarić, ne demantirajući ove navode, te govoreći da on i Vinko Jakić „nisu prijatelji“, ali se „znaju“.

Međutim, dan kasnije Vladimir Špoljarić opet kontaktira našeg novinara, ali sada strogo demantirajući kumovske veze: „Mi s njim nismo u nikakvom srodstvu, niti smo u kumstvu. To što on mog sina oslovljava sa „kume“, to je samo u žargonu.“

Novinari Žurnala kontaktirali su i Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, iz koje nam je  odgovoreno da je direktor Jakić pribavio i mišljenje Agencije za državnu službu Federacije BiH, da je obavljen i usmeni intervju, te da u Agenciji osim direktora nema zaposlenog niti jednog Hrvata. Razgovarali smo i s drugim kandidatima za ovo radno mjesto. Neki od njih također su se izjasnili kao Hrvati, ali oni nisu odabrani. Posebno su problematizirali intervju koji je održan nakon konkursne procedure, ističući neke od nelogičnosti:

„Za navedenu poziciju nije bio postavljen uvjet u vidu poznavanja stranog jezika niti tumačenja sudskih presuda. Na tom intervjuu direktor nam je dao da prevedemo tekst s engleskog jezika, te da analiziramo jednu sudsku presudu“, govore za Žurnal.

Podsjetimo, u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za 2020. godinu, revizori su zaključili da Agencija nije u skladu sa Zakonom upravljala imovinom u ukupnoj vrijednosti od oko 10,5 miliona KM. Vlada Fadila Novalića na ovo, kao i na neusvajanje Jakićevog izvještaja o radu Agencije od strane federalnog parlamenta nije reagovala. U međuvremenu, Jakić nastavlja “upravljati” oduzetom imovinom na svoj način.

Žurnal je pisao o nizu istraga i sudskih procesa protiv Jakića, od poslovanja njegove firme Vindex, preko afere SAB banka do njegovog upravljanja Investicijskom bankom FBiH i Fondacijom OdRaz. Oslobađajuće presude ili zastara djela bile su karakteristike svih procesa protiv ovog višestranačkog kadra.

(nastaviće se)

Zašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranakaKONTINUITET KRIMINALIZOVANE VLASTIZašto je Vinko Jakić idealan kadar svih stranaka

Još jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastareZABORAVNO SARAJEVSKO TUŽILAŠTVOJoš jedna prijava protiv Vinka Jakića odbačena zbog zastare

 (zurnal.info)