Haški tribubal:Jovica Stanišić i Franko Simatović na slobodi

Novosti

Jovica Stanišić i Franko Simatović na slobodi

Stanišić i Simatović teretili su se za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, Bošnjake, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine

Jovica Stanišić i Franko Simatović na slobodi


Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki, prvostepenom presudom oslobođeni su odgovornosti za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1991. do 1995. godine.

Ovakvu presudu donijelo je vijeće Haškog tribunala kojim je predsjedavao sudija Alphons Orie.

Stanišić i Simatović teretili su se za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, Bošnjake, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je 1. maja 2003. godine, a srpske vlasti su ih uhapsile i izručile tribunalu 13. marta 2003. godine. Tužilaštvo je tvrdilo da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U tom poduhvatu učestvovali su, prema optužnici, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, te vojne i političke vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić, Milan Babić, Vojislav Šešelj i Željko Ražnatović Arkan. Zločinački cilj, po optužnici, ostvarivali su ubistvima, deportacijama, prisilnim premještanjima i progonima nesrpskih civila, uz učešće jedinica pod kontrolom srpske tajne službe – "Crvenih beretki", "Arkanovaca", "Škorpiona", "Martićeve milicije", ''Knindža'' i drugih.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice tokom prvih stupanja pred sud koja su održana 2. juna 2003, odnosno 13. juna 2003.

(zurnal.info)