ZAVRŠENA DŽENAZA I UKOP ŽRTAVA U SREBRENICI:Među žrtvama i dječaci od 16 i 17 godina

Pod okupacijom

ZAVRŠENA DŽENAZA I UKOP ŽRTAVA U SREBRENICI: Među žrtvama i dječaci od 16 i 17 godina

Među žrtvama koje su ukopane ove godine su i četiri dječaka koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni

Među žrtvama i dječaci od 16 i 17 godina
FOTO: N1

Na zajedničkoj dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima danas su ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida u Srebrenici. Među žrtvama koje su ukopane ove godine su i četiri dječaka koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.
Komemorativnoj sjednici i ukopu prisustvovao je veliki broj domaćih i međunarodnih zvaničnika. Žrtvama su, osim bh. zvaničnika, počast odali i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunar Vigemark, ambasadorica SAD-a Maureen Cormack, visoki predstavnik Valentin Inzko,  srbijanski političar Čedomir Jovanović,  ministar pravde Turske Abdulhamid Gul,  komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović, i mnogi drugi.
Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida Nermin Alivuković na komemoraciji je poručio kako se nikada neće prestati tragati za ubijenima ni prestati insistirati na zadovoljavanju ovozemaljske pravde.

Dunja Mijatović: Nema riječi koje mogu ispuniti prazninu
U obraćanju prisutnima na komemoraciji Dunja Mijatović kazala je da se danas sa tugom i bolom sjećamo više od 8.000 ljudskih bića - uglavnom muškaraca i djece, ubijenih za manje od sedmicu:
- Odajem počast hrabrosti i snazi njihovih majki, supruga i sestara, koje su uporne u svojoj borbi za istinu i pravdu. Nema riječi koje bi ikada mogle zaista ispuniti prazninu koju odsustvo njihovih najmilijih stvara, ali mogu i moraju se boriti protiv tišine i ne dozvoliti joj da prekrije zvjerstva koja su se ovdje desila - rekla je Mijatović.

Olufemi Elias: Važno je utvrditi činjenice

Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove Olufemi Elias kazao je su aktivnosti na izvršenju genocida prije 23 godine u Srebrenici bile planirane i organizovane, a da je Sud u Haagu presudio ko su osobe koji su učestvovale u organizaciji izvršenja genocida:
- Važno je imati na umu da je sama pravda često ograničena u svom dosegu. Ubijene ne možete ponovo vratiti u život, ne može izbrisati što se desilo, ne možete osigurati dom za porodice kakav su imale, ali da biste mogli gledati u budućnosti važno je utvrditi činjenice za genocid, bez ikakve sumnje. Aktivnosti planirane i organizirane i svi koji su učestvovali u njima trebaju biti kažnjeni, kako bi se zapisalo ko su ljudi koji su počinili genocid ovdje prije 23 godine. Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju su rekle su ko su te osobe.

Valentin Inzko: Srebrenica se ne smije zaboraviti

-Zbog budućih generacija nikada ne smijemo zaboraviti ono što se desilo ovdje u Srebrenici. Žrtvama koje supreživjele genocid: nikada neće biti niti smije biti zaboravljeno ono što vam se dogodilo. Mogu vam obećati da ćemo nastaviti kako bi se dostigli mir, istina i pravednost. Neka je vječni rahmet žrtvama i neka zauvijek budu u raju, u džennetu
- poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Bakir Izetbegović: UN nisu zaštitile Srebrenicu

- Samo zlikovci mogu znati zašto se to desilo. Te dubine zla jedino zlikovci mogu razumjeti. O razmjerama zla govori to da je svake minute tada ubijen po jedan muškarac, ali ne samo muškarci, nego i žene i djeca. Srebrenica će uvijek ostati tamna mrlja na savjesti onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid - kazao je Izetbegović.
Podsjetio je da su se UN obavezale svojom rezolucijom da će zaštititi Srebrenicu, ali nisu.

Maureen Cormack: Pogođena sam patnjom žrtava
Američka ambasadorica oglasila se videoporukom na Facebooku, te na taj način odala počast žrtvama:
- SAD i Američka ambasada i dalje su istinski posvećene nastojanju da pomognu građanima Srebrenice, žrtvama, njihovim porodicama i preživjelim da pronađu svoj put i nakon ove tragedije. Ovdje u Potočarima duboko sam pogođena razmjerom ove tragedije i patnjom porodica žrtava - kazala je Kormak.

Mike Pompeo: Amerika je uz građane BiH

Na godišnjicu genocida oglasio se i američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je rekao kako strašan genocid u Srebrenici podsjeća na obavezu ustrajnosti da bi se osigurala prosperitetna budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost:
- Sjedinjene Američke Države su uz narod Bosne i Hercegovine. Nećemo zaboraviti one kojih više nema. Odajemo počast žrtvama genocida - naveo je Pompeo u saopćenju u povodu 23. godišnjice genocida u Srebrenici.


Theodor Meron: Juli ‘95 mora biti lekcija koja se neće zaboraviti

Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, naglasio je u izjavi za AA da lekcije iz jula 1995. godine nikada ne smiju biti zaboravljene:

-U mnogim kulturama, sjećamo se voljenih koje smo izgubili i odajemo im počast paljenjem svijeće, pri čemu je plamen svijeće simbol čudesne varnice života, ali istovremeno i njegove krhkosti. Ali plamen svijeće takođe je izvor i simbol prosvjetljenja; kako figurativno tako i doslovno, on donosi svjetlo sjenama i predstavlja istinu i znanje u sučeljavanju s mrakom.

Čedomir Jovanović:  Još ima onih koji negiraju genocid


- Ovdje dolazim godinama zbog Bosne, Bošnjaka, mog naroda, djece i ljudi. Kakva poruka odavde moze otići? Čini mi se da su Bošnjaci ovdje stradali prije 23 godine, a da moj narod i svi koji negiraju genocid stradaju svakog dana. Oni čuvaju mir više nego naša pamet, sliku tog ludila koje nam diše za vratom.

Nakon današnje dženaze, u Potočarima je ukopano ukupno 6.610 žrtava.

700 godina zatvora za Srebrenicu

Za genocid u Srebrenici do sada je pred različitim sudovima, prema podacima BIRN-a, osuđeno 45 osoba na oko 700 godina zatvora. Donesene su tri pravosnažne doživotne presude: načelnici sigurnosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS-a Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su u januaru 2015, a nekoliko mjeseci kasnije i načelnik sektora za obavještajno-sigurnosne poslove Zdravko Tolimir. Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir preminuli su u zatvoru tokom izdržavanja kazne/upućivanja na izdržavanje.
Prvostepeno je na 40 godina zatvora osuđen i prvi predsjednik RS-a Radovan Karadžić. Na dugotrajne kazne zatvora osuđeni su i Drago Nikolić - obavještajni časnik Zvorničke brigade, za pomaganje u genocidu, 35 godina; Radivoje Miletić - bivši načelnik uprave za operativno - nastavne poslove Glavnog štaba VRS – 18, Član glavnog štaba Milan Gvero - 5 godina (preminuo), Dragan Obrenović - zamjenik komandanta, 17 godina, Momir Nikolić, bivši oficir VRS - 20 godina; Dražen Erdemović - vojnik 10. diverzantskog odreda - 5 godina.

Na Sudu BiH za zločine protiv čovjelnosti uSrebrenici osuđene su24 osobe:
Franc Kos - 35 godina; Stanko Kojić 32; Zoran Goronja 30; Vlastimir Golijanin 15; Marko Boškić 10.
Milorad Trbić osuđen je za genocid na 30 godine, te je kazna smanjena na 20 godina zatvora.
Pet osoba za genocid je osuđeno u Srbiji, i to: Branko Gojković, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda - 10 godina, te četvorica nekadašnjih pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" - ukupno 53 godine zatvora (Slobodan Medić, Branislav Medić, Pero Petrašević i Aleksandar Medić)

U Hrvatskoj su na po 16 godina zatvora osuđeni bivši pripadnici Škorpiona Milorad Momić i Slobodan Davidović.
(zurnal.info)