Istraga protiv Aleksandra Zolaka:Kako je firma Srebrena malina postala veleprometnik medicinskim sredstvima

Aktuelno

Istraga protiv Aleksandra Zolaka: Kako je firma Srebrena malina postala veleprometnik medicinskim sredstvima

Zolak je kao direktor Agencije za lijekove i medicinska sestra osumnjičen i u aferi "Respiratori" zbog sumnje da je donio rješenje o upisu FH "Srebrena malina" u registar veleprometnika medicinskim sredstvima. Tužilaštvo BiH navodno ispituje još neke odluke Agencije

Kako je firma Srebrena malina postala veleprometnik medicinskim sredstvima
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

 

Iako je suđenje u predmetu “Respiratori” u toku, istraga o ovoj aferi nije u potpunosti okončana i sprovodi se protiv još nekoliko osoba. Jedan od njih je i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, koji je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.  

Trenutno se po naredbi Tužilaštva BiH prikupljaju potrebni dokazi”, kažu u Tužilaštvu BiH.

Zolak je osumnjičen da je iskoristio i prekoračio svoja ovlaštenja, te donio rješenje o upisu FH “Srebrena malina” u registar veleprometnika medicinskim sredstvima. Podsjetimo da ova firma, u vlasništvu Fikreta Hodžića, nije imala neophodan kadar niti skladište za čuvanje nabavljenih respiratora.

Nesporno je da je Hodžić, iako svjestan da njegova firma ne ispunjava uslove, posredstvom federalnog premijera Fadila Novalića, preko čijeg Kabineta je išla komunikacija, insistirao na hitnoj dozvoli, te je i upisan u registar.

Iz dosadašnjeg toka suđenja saznali smo da je direktor Zolak spominjao da se savjetnik UIOBiH Miloš Stevanović raspituje šta je potrebno da neka firma za potrebe Vlade FBiH uveze respiratore, ali i da je bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović zvao Agenciju i raspitivao se šta je potrebno za uvoz medicinske opreme.

Nezvanično saznajemo da tužitelji ispituju i zakonitost još nekih odluka Agencije, te da je to ujedno i razlog zbog kojeg je istraga protiv Zolaka razdvojena u odnosu na Novalića, direktora FUCZ Fahrudina Solaka, Hodžića i ministricu finansija Jelku Milićević, kojima se trenutno sudi pred Sudom BiH. Podsjetimo i na aferu sa lijekom Rituximab ruske kompanije Biocad, a za čiji uvoz je mimo mišljenja nadležne Komisije za lijekove, dao upravo Zolak, o čemu je Žurnal pisao još u aprilu prošle godine. 

Ranije smo pisali  i da Tužilaštvo BiH vodi istragu i protiv nekoliko osoba zbog sumnje da su pomagali optuženima u aferi „Respiratori“. Nezvanično, radi se o određenim osobama bliskim premijeru Novaliću i direktoru FUCZ Solaku. 

(zurnal.info)