Borba protiv korupcije:KO JE NVO PREDSTAVNIK U PARLAMENTU: Magistar, džudista, kolumnista u borbi protiv korupcije!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

KO JE NVO PREDSTAVNIK U PARLAMENTU: Magistar, džudista, kolumnista u borbi protiv korupcije!

O novoizabranom predstavniku NVO sektora zna se relativno malo – magistrirao je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, istaknuti je džudista, suprug i otac, a od prošle godine i državljanin BiH

KO JE NVO PREDSTAVNIK U PARLAMENTU: Magistar, džudista, kolumnista u borbi protiv korupcije!
FOTO: spiritus-movens.me

Za predstavnika nevladinog sektora u Komisiji za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Parlamenta BiH, 24. novembra 2015. godine imenovan je Anes Ličina.

O novoizabranom predstavniku NVO sektora zna se relativno malo – magistrirao je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, istaknuti je džudista, suprug i otac, a od prošle godine i državljanin BiH.

Na intervjuu za mjesto člana Komisije je dobio najviše bodova. Intervju je, ujedno, bio i jedini način ocjenjivanja kandidata za ovo mjesto, a kandidate su bodovali članovi “Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje imenovanja jednog predstavnika akademkse zajednice i jednog predstavnika nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije”.

Prema izvještaju o utvrđivanju rang liste, “pitanja na intervjuu su se odnosila na provjeru podataka iz biografije, pojašnjenje u vezi sa ispunjavanjem uslova javnog konkursa, posebnim stručnim zvanjima, vještinama i ostvarenim rezultatima, priznanjima i iskustvima iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, te pitanja iz nadležnosti rada Komisije za izbor i praćenje rada APIK-a i Zakona o APIK-u”.

Žurnal je pokušao dobiti odgovor na pitanje koje su to vještine i ostvareni rezultati, priznanja i iskustva iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije koje su magistra Anesa Ličinu preporučile za mjesto predstavnika NVO sektora u Komisiji, ali – nije uspio. Sektor za druga parlametarna tijela PSBiH, u svom odgovoru na naš zahtjev za slobodan pristup informacijama, niti jednom riječju nije spomenuo koja su to iskustva magistra Ličine izbacila u sam vrh rang liste sa 50 bodova, ispred predstavnika Antikorupcijske mreže ACCOUNT, Centra za sigurnosne studije i Transparency Internationala u BiH.

Ipak, postoji jedna razlika između odgovora koji smo dobili od Sektora i Izvještaja koji je Privremena komisija uputila Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH.

- Težište je bilo na pitanjima iz područja prevencije i borbe protiv korupcije iz nadležnosti rada Povjerenstva za izbor i praćenje rada APIK-a i Zakona o APIK-u, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Sektora za druga parlamentarna tijela.

Pitanja koja se tiču “vještina i ostvarenih rezultata, priznanja i iskustava iz oblasti prevencije i borbe protiv korupcije” su – nestala...

Kandidati za mjesto predstavnika NVO sektora za člana Komisije su se prijavili na javni konkurs Privremene zajedničke komisije su uz prijavu trebali predati potvrdu ili uvjerenje o iskustvu u oblasti borbe protiv korupcije. Ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanje ko je izdao ovu potvrdu za Anesa Ličinu.

Ono što smo mogli pronaći o njegovom radnom iskustvu, mimo aktivnog bavljenja džudoom, jeste da je “ovaj uspješni Rožajac jedan od urednika časopisa „Damar“, zatim piše kolumne koje objavljuju različiti časopisi i portali. Posljednje tri godine je i predsjednik Kluba mladih koji okuplja preko 300 studenata i mladih porijeklom iz Sandžaka (Srbije i Crne Gore). Zamjenik je predsjednika podružnice Rožaje koja djeluje u sklopu Udruženja i najmlađi je član upravnog odbora Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka”, kako piše portal rozajetoday.me.

Magistar Ličina  izabran je na ovo mjesto u izuzetno osjetljivom momentu - kada će se birati novo rukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Parlamenta BiH. Prema izvorima "Žurnala" političke stranke u posljednje vrijeme pokazuju pojačan interes za ovu Agenciju. Nakon što je visokorangirani kadar HDZBiH Dragan Vrankić postavljen za glavnog revizora, da li je ugrožena neovisnost i posljednje državne institucije za borbu protiv korupcije?

(zurnal.ba)