Nakon pet godina borbe za istinom:Ko je ometao istragu i skrivao dokaze o ubistvu Dženana Memića?

Istražujemo

Nakon pet godina borbe za istinom: Ko je ometao istragu i skrivao dokaze o ubistvu Dženana Memića?

U Sarajevu jutros uhapšeni Zijad Mutap i policajac Hasan Dupovac zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal u vezi sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza u slučaju Memić. Advokat porodice kaže da je ovo tek početak

Ko je ometao istragu i skrivao dokaze o ubistvu Dženana Memića?


Pet godina se porodica Memić bori da dokaže da njihov sin i brat Dženan Memić nije žrtva saobraćajne nesreće, kako se to tvrdilo u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, već da je ubijen.

Konačno, jutros se pojavio tračak nade, a nakon hapšenja dvije osobe koje se dovode u vezu sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza u slučaju Memić.


Policija izuzela dokaze


Iako nije zvanično potvrđeno, na kriminalističku obradu u prostorije SIPA privedeni su Zijad Mutap, otac Alise Mutap koja je kobne večeri 8. februara 2016. bila u društvu sa ubijenim Dženanom i nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasan Dupovac.

Nezvanično nam je potvrđeno da se dvojica uhapšenih dovode u vezu sa automobilom renault clio, zelene boje, koji su pokušali uvući u čitav ovaj slučaj. 

Podsjetimo, Dupovac je u vrijeme Dženanovog ubistva bio šef Odjela za istrage pri jedinici za saobraćaj MUP-a KS. On je, pisali su mediji ranije, neposredno nakon Dženanovog ubistva, Murizu Memiću govorio da je prisustvovao obdukciji i da je "Dženan udaren drvenim predmetom". O ovome je Memić govorio u nekoliko navrata.

"Na moje pitanje zašto se onda vodi istraga kao saobraćajna nesreća odgovorio mi je da auto ima veze sa slučajem i da postoji mogućnost da je povreda nastala udarcem tupim predmetom iz automobila u pokretu. Upoznao me je i sa činjenicom da je tokom istrage izuzet renault clio, zelene boje. To vozilo do tog momenta nikada nije pomenuto, a nije ni vraćeno vlasniku", govorio je Memić, a pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je 2018. ponovio da je Dupovac nudio svoj novac za otkup tog automobila. 

Međutim, Dupovac je pred članovima Ad hoc tijela (formirano u junu 2016., na osnovu zaključka Skupštine KS o pokretanju skupštinskog nadzora nad radom MUP-a KS i Uprave policije) demantovao da je Memiću ikad govorio o smrti sina. Dupovac je, također, saslušavao i Alisu Mutap (jedinog svjedoka kobne noći) i to u prisustvu roditelja, iako je ona punoljetna, te je kazao da ona nije pokazivala rastresenost, amneziju ili neke druge smetnje. 

Tokom pretresa kuća dvojice privedenih službenici SIPA izuzeli su određene predmete koji će poslužiti kao dokaz, potvrđeno nam je. Također, iz izvora bliskih istrazi kažu da se u narednom periodu može očekivati još privođenja. 


Tek početak

 

Hapšenje je obavljeno po nalogu Tužilaštva BiH koje je još 2018. formiralo predmet, a nakon što im je Muriz Memić podnio krivične prijave protiv skoro 50 uposlenika MUP-a KS, tužilaštva i vještaka optužujući ih za umiješanost u pokušaju zataškavanja ubistva njegovog sina.  

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget za Žurnal je potvrdio da je u stalnom kontaktu sa Murizom Memićem i da je jutros (nakon hapšenja) bilo jako emotivno. 

“Muriz se isplakao nakon pet godina. Rekao sam mu glavu gore, ništa još nismo završili, tek smo počeli”, kaže Feraget.

Dženan Memić je, podsjetimo, u noći 8. februara 2016. dok je bio u društvu Alise Mutap zadobio povrede usljed kojih je preminuo 15. februara na KCUS-u. U dva sudska postupka Ljubo i Bekrija Seferović, koji su bili optuženi za izazivanje saobraćajne nesreće, oslobođeni su optužbi.  

Porodica Memić i advokat Feraget od početka odbijaju ove tvrdnje, navodeći da je Dženan ubijen, da Alisa Mutap koja se sve ove godine brani amnezijom, zna pravu istinu, te da je ubica zbog jakih političkih veza uspio potkupiti ljude u policiji i tužilaštvu kako bi se sve zataškalo. 

Muriz Memić je, ranije, u nekoliko navrata tvrdio da dvije oslobađajuće presude sve govore, te da on neće odustati dok ubice njegovog sina ne budu uhapšene, kao i svi oni koji su pokušali zataškati ubistvo. 

Iz Tužilaštva KS od početka negiraju da je istraga u ovom predmetu vođena loše. 


Ko stoji iza optužnice

 

Memić je danas za pojedine medije najavio da će podnijeti zahtjev za smjenu aktuelne glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije, jer je tvrdila da ona "stoji iza optužnice". Osim toga, on zahtjeva i da se njena prethodnica Dalida Burzić, koja je trenutno sutkinja Suda BiH, suspenduje i da se otkrije njena uloga u sakrivanju smrti njegovog sina. I njeno ime je na spisku osoba koje je prije više od dvije godine podnio Tužilaštvu BiH. 

UDT je u decembru 2018. podnio disciplinsku tužbu protiv Burzić zbog pisma koje je uputila porodici Memić, te zbog njenih javnih istupa vezanih za taj predmet, ali je ona odbačena. Podsjetimo da je istraga u ovom slučaju u početku vođena kao ubistvo, a kasnije je prekvalifikovana u izazivanje saobraćajne nesreće. Burzić je porodici Memić 2016. poslala dopis u kojem je i stajalo "ubistvo, a ne saobraćajna nesreća". Iako se očekivala njena suspenzija ona je u februaru 2019. imenovana za sudiju Suda BiH, mada je u tom momentu protiv nje bila na snazi disciplinska tužba. Porodica Memić je zbog toga zatražila ostavku svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. 

U aprilu 2018., podsjetimo, Memić je podnosio prijavu i protiv tužitelja Seada Kreštalice, koji je u dva sudska procesa zastupao optužnicu protiv Seferovića. Kreštalica je u maju 2020. imenovan za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju što je za porodicu Memić još jedan u nizu dokaza da VSTV-u nije stalo do pravde. 

Porodica Memić nastavlja svoju borbu i kako su i sami rekli u nekoliko navrata, neće odustati dok svi oni koji su imali ikakvog udjela u zataškavanju Dženanovog ubistva ne budu izvedeni pred lice pravde.

(žurnal.info)