Putevi, auto-putevi, krivine i bezbjednost:Ko su novi/stari Dodikovi kadrovi sumnjive prošlosti

Istražujemo

Putevi, auto-putevi, krivine i bezbjednost: Ko su novi/stari Dodikovi kadrovi sumnjive prošlosti

Najpogodniji kadrovi vlasti zapravo su osobe za sumnjivim diplomama, manipulatori dokazano skloni nezakonitim poslovima, ali koje, zbog njihove partijske pripadnosti, tužilaštva i sudovi aboliraju za sva počinjena nedjela.

Ko su novi/stari Dodikovi kadrovi sumnjive prošlosti
Dakić, Čorić, Nešić

Vlada Republike Srpske je za novog vršioca dužnosti direktora "Puteva Republike Srpske" imenovala Milana Dakića, funkcionera DEMOS-a iz Bijeljine. Za vršioca dužnosti direktora „Autoputeva RS“ imenovan je SNSD-ov Nedeljko Ćorić, koji je u prethodnom sazivu Vlade RS obavljao funkciju ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. Mediji su danima navodili Nenada Nešića, predsjednika DNS-a,  kao najozbiljnijeg kandidata za ministra bezbjednosti BiH.

Dakićeve krivine

Milan Dakić iz Srednje Čađavice kod Bijeljine, u tri poslednja mandata osvajao je poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS, a nakon opštih izbora 2018. godine, postao je član tada formiranog DEMOS-a, nastalog podjelama u DNS-u. Dakić je i na ovogodišnjim oktobarskim izboprima osvojo poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS, ali je prihvatio da ga zamijeni mnogo unosnijom pozicijom v.d. direktora „Puteva RS“. Prije nego što je postao poslanik u entitetskom parlamentu, Dakić je godinama bio odbornik u gradskoj skupštini Bijeljina, a njegova firma “DMS COMPANY”, registrovana za proizvodnju, trgovinu i usluge sve vrijeme njegovog odborničkog mandata radila je za potrebe gradske skupštine i lokalnih firmi. Formalni vlasnik firme bila njegova sestra Mladenka Dakić, a, kako je Žurnal ranije pisao, godine odborničkog mandata Milana Dakića, omogućile su toj kompaniji poslove vrijedne oko 3,5 miliona maraka.

DOSJETLJIVI TAJKUN DAKIĆ: Zahvaljujući sukobu interesa zaradio 3,5 miliona marakaDoba tajkunaDOSJETLJIVI TAJKUN DAKIĆ: Zahvaljujući sukobu interesa zaradio 3,5 miliona maraka

Kada je 2014. postao poslanik Narodne skupštine RS, porasli su i Dakićevi apetiti, pa je nedugo nakon konstituisanja dobio ugovor sa Rudnikom i termoelektranomn Ugljevik za izgradnju prelivnog kanala u zoni industrijskog kruga RJ Rudnik. Ugovor je bio „težak“ više od pola miliona maraka, mada je, prema procjenama stručnjaka realna vrijednost radova bila oko 100 hiljada KM. Da bi formalno pokrio sukob interesa, Dakić je firmu “DMS COMPANY” tada registrovao na drugog bliskog srodnika. Dakićeva firma je bila među onima koje su bez ikakvih problema dobijale kredite, što od IRB RS, što od Banke Srpske, kojom je vlast tako dobro upravljala da je propala brzo nakon njenog osnivanja.

Sa novim poslaničkim mandatom, Dakić je nastavio da preko svojih firmi izvlači javni novac i preusmjerava ga na račune vlastitih firmi, kao i za potrebe svoje stranke. Nakon izbora 2018. godine on je, zajedno sa Milanom Kikićem, tadašnjim direktorom JU “Vode Srpske”, iz te javne ustanove „izvukao“ 200.000 KM i preusmjerio ih partiji. To je bio uslov da Dakić u to vrijeme bude nosilac liste DNS-a u bijeljinskoj regiji. Kikić, tadašnji direktor „Voda Srpske“, potpisao je sa Dakićevom firmom „GM PROM“ ugovor za ublažavanje tzv  „Konkavne Krivine“. Vrijednost ugovora je bila viša od 977 hiljada KM, a Kikić i Dakić prethodno su iz igre eliminisali sve ostale, povoljnije, ponuđače. Zanimljivo je da je Dakićev “GM-prom” bio rangiran tek na petom mjestu, a od građevinskih mašina firma je imala tek par traktora. Na kraju Dakićeva firma uopšte nije uradila posao definisan ugovorom, ali joj je iz Fonda solidarnosti isplaćeno 750.000 KM, dok je ostatak namiren iz „Voda Srpske“. Taj namireni ostatak završio je kod tadašnjeg vrha DNS-a za potrebe kampanje.

„Konkavna Krivina“ nikad nije „ispravljena“, a ispostavilo se da je cijeli posao bio samo paravan i za novu optimačinu. Zapravo, radilo se na eksploataciji i prodaju šljunka, na kojoj su Dakić i kampanjoni oštetili budžete RS i BiH za oko 3,7 miliona maraka. Za sve ove nezakonitosti Dakić nikada nije odgovarao, a sada je nagrađen pozicijom v.d. direktora „Puteva RS“!

Prijave od tužilaštva do tužilaštva

Nedeljko Ćorić, bivši ministar saobraćaja i veza RS, zasjeo je u fotelju direktora „Autoputeva RS“. U više navrata, još u vrijeme kada je bio direktor „Elektrobijeljine“, mediji su se bavili Ćorićevom diplomom, stečenom na Fakultet za poslovne i finansijske studije u Banjaluci. Ćorićevu političku karijeru obilježili su i navodi da je u vrijeme ministarskog mandata navodno ucjenjivao predstavnike kineske kompanije "Shadong Hi Speed International" u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Povodom ovog slučaja Tužilaštvu BiH je podnesena anonimna krivična prijava protiv Ćorića, koje je prijavu, kako je saopšteno iz te pravosudne institucije, proslijedilo Okružnom tužilaštvu Bijeljina. Iz bijeljinskog tužilaštva su do prije dva mjeseca tvrdili da prijava do njih nije stigla.

Ćorić je jedno vrijeme, nakon lokalnih izbora 2020. godine, bio u nemilosti stranačkog šefa Milorada Dodika, koji ga je sumnjičio da je milion maraka, namijenjenih za kampanju tadašnjeg kandidata SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine (sada pokojnog) Miće Mićića, preusmjerio u vlastiti i džep svojih pokrovitelja.

KO RUŠI SNSD: Pobunjeni gradonačelnici, lokalni kneževi, stranački prebjeziRepublika SrpskaKO RUŠI SNSD: Pobunjeni gradonačelnici, lokalni kneževi, stranački prebjezi

Dodik je tada Ćorića smijenjio sa mjesta predsjednika bijeljinskog SNSD-a. Ćorić je „desna ruka“ Veljka Vukelića, Dodikovog kuma i tajkuna nastanjenog u Inđiji, koji ima razgranate poslove i u Republici Srpskoj.

Do ministra preko SKY aplikacije?

Veljku Vukeliću veoma je blizak i Nenad Nešić, koji se poslednjih dana pominje kao najozbiljniji kandidat za ministra bezbjednosti BiH. Nešić je predsjednik DNS-a, stranke koja je kratak period navodno djelovala opoziciono. Navodno, jer su svojim „opozicionim“ djelovanjem zapravo pogodovali Dodiku i vladajućim strukturama, istovremeno nanoseći štetu ionako slaboj opoziciji u RS. Nešić, koji je tokom kampanje promovisao DNS kao nosioca tzv. trećeg puta, vratio se na staru stazu, u tabor Milorada Dodika.

DNS i SNSD su koalicioni partneri. Mi učestvujemo u formiranju kako skupštinske većine u NSRS, tako smo dogovorili da imamo učešće na nivou vlasti Republike Srpske i nivou BiH. Da li će pripasti pozicija ministra bezbjednosti DNS-u, to prije svega se pita i odlučuje gospodin Dodik", izjavio je Nešić prije par dana.

Sabrana nedjela sadašnjeg opozicionara, bivšeg Dodikovog direktoraBanjalučki tužioci ne vide očiti kriminal Nenada Nešića Sabrana nedjela sadašnjeg opozicionara, bivšeg Dodikovog direktora

(zurnal.info)