SA PEČATOM ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KS:Korisnici svakodnevno potpisuju neistinite potvrde o preuzetim pelenama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SA PEČATOM ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KS: Korisnici svakodnevno potpisuju neistinite potvrde o preuzetim pelenama

ZZO KS već mjesecima toleriše praksu dobavljača da po višoj cijeni naplaćuju pelene za odrasle. Na potvrdi koju izdaje ZZO navodi se da korisnik može podići 90 pelena, u apoteci dobije 76. Ostatak, ako ga želi, mora platiti

Korisnici svakodnevno potpisuju neistinite potvrde o preuzetim pelenama
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Zavod zdravstvenog osiguranja KS već pet mjeseci ne rješava problem sa kojim su suočeni korisnici pelena za inkontinenciju za odrasle u Kantonu Sarajevo. Kako su dobavljači pelena tražili povećanje cijena, koje Zavod još uvijek nije odobrio, ni kompletirao novu tendersku proceduru, dobavljači su samoinicijativno podigli cijenu pelena. Zavod to, i pored obećanja od prije nekoliko mjeseci, još uvijek nije riješio. Iako je ovaj problem najavljen još prošle godine. 

Kako to izgleda u praksi? 

Narcisa Mehičević iz Sarajeva po pelene za bolesnu sestru svakog mjeseca sa Baščaršije odlazi u apoteku na Dolac Malti. Na potvrdi koju je uredno ovjerio Zavod zdravstvenog osiguranja KS stoji da će Narcisa, kao i brojni drugi korisnici, preuzeti 90 pelena:

-Izvolite vaših 76 pelena – reći će uposlenica. 


Kako ova situacija traje već mjesecima, Narcisa je već pripremila 11,80 KM, koliko će doplatiti za preostale pelene – do 90. Niko je, tačno je, ne obavezuje na to, ali ona iz iskustva zna da 76 pelena neće biti dovoljno za taj mjesec pa na licu mjesta dokupljuje ostatak. Tih 11,80 KM po osobi siva su zona zarade koju dobavljaču omogućava Zavod zdravstvenog osiguranja KS. I tako svakog mjeseca. 
Osim u apotekama, identične pelene koje se distribuiršu korisnicima, mogu se pronaći i na sarajevskim pijacama.


Narcisa je jedna od rijetkih koja na poleđini potvrde napiše napomenu da je preuzela samo 76 pelena. Ostali korisnici koji to ne učine, ostavljaju mogućnost dvostruke naplate pelena. "PROMPTNO" NA NAČIN ZZO-a

U Zavodu zdravstvenog osiguranja znaju za ovu praksu. Još prošle godine imali su najave dobavljača da će podići cijene pelena ali ništa nije preduzeto da bi se problem riješio. Možda su računali i na to da je veliki broj korisnika ovog pomagala uglavnom star, nemoćan, dobar dio njih i nepokretan ili ne govori, pa neće ni imati mnogo snage i prostora za pobunu. Tako već mjesecima dobar dio ove mahom socijalno ugrožene populacije plaća za nemar Zavoda. Mijenjaju se direktori, v.d. direktori, upravni odbori i stranke, ali jedno je konstanta: ispaštaju osiguranici. 

Još u maju su Žurnalu u Zavodu zdravstvenog osiguranja rekli da poduzimaju sve kako bi ovaj problem riješili. Najavili su da će mjere koje pripremaju “promptno biti realizirane”. Dobavljače su tada, na sastanku održanom 13.5.2019.  upozorili da broj pelena naveden na potvrdama Zavoda mora biti strogo poštovan, ali se to upozorenje, evidentno je, uopće ne poštuje na terenu.

Snabdijevanje osiguranika pelenama za odrasle se trenutno vrši na osnovu ugovora o snabdijevanju medicinskim sredstvima osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. 

Nakon što je Zavod je u toku 2018. godine počeo dobijati informacije da dobavljači traže povećanje cijena medicinskih sredstava, a osnovu novih uredbi, Zavod je u novembru 2018. pokrenuo tendersku proceduru, ali je poziv poništen zbog pristiglih žalbi. 
(zurnal.info)