ZBOG NEISPLAĆENE NAKNADE ZA NEZAPOSLENE:Krivična prijava protiv odgovornih u Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona

Istražujemo

ZBOG NEISPLAĆENE NAKNADE ZA NEZAPOSLENE: Krivična prijava protiv odgovornih u Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona

Prijava će biti podnesena protiv N.N. osoba, a istragu o slučaju otvorila je i Institucija ombudsmana u BiH

Krivična prijava protiv odgovornih u Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona
zavod

Neformalna grupa građana „Nepodobni nezaposleni“ podnijet će Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona krivičnu prijavu protiv odgovornih u Službi za zapošljavanje ovog kantona. Prijavu podnose nakon što značajan broj nezaposlenih osoba nije dobio planiranu jednokratnu novčanu pomoć. Iz udruženja za Žurnal navode da će prjava biti podnesena protiv N.N. osoba, te da je nadležnost tužilaštva da istraži ko je odgovoran za propuste.

Federalna vlada prošle godine donijela  je odluku o isplati jednokratne novčane pomoći od 100 KM za nezaposlene osobe u Federaciji BiH.  
Isplata naknade vršena je putem kantonalnih službi za zapošljavanje koje su podatke o broju nezaposlenih dostavile Federalnoj vladi. Pravo na isplatu naknade ostvarilo je 187.245 nezaposlenih osoba.

Više od 2.500 nezaposlenih u ZDK KO IM JE UZEO 100 KMViše od 2.500 nezaposlenih u ZDK "skinuto" sa liste za pomoć


U Zeničko-dobojskom kantonu broj onih koji su ostali bez 100 KM procjenjuje se na par hiljada. Medina Juhić i Jasmina Osmančević u okviru neformalne grupe građana pokušale su dobiti odgovore gdje je završio novac namijenjen građanima. Resorna ministarstva, Federalna vlada, Služba za zapošljavanja Ze-do kantona... sve su to institucije kojima su se obraćale ali nisu dobile konkretan odgovor:

- Bilo je tu različitih obrazloženja, ali nijedno konkretno i sa dokazom – prvo da je greška u transakcijskim računima kod banaka, zatim da je Federalno ministarstvo za boračka pitanja „skidalo“ neke korisnike sa liste jer su dobijali pomoć po drugom osnovu. U Federalnom zavodu za zapošljavanje su nam rekli da nisu revidirali liste. U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike odgovorili da nije nadležno za provođenje uredbe – rekle su za Žurnal.

Sa pres konferencije udruženja

Od Službe za zapošljavanje tada smo tražili obrazloženje, ali nisu poslali konkretne podatke o broju onih koji pomoć nisu ostvarili.
U Službi kažu da je do ove situacije došlo zbog tehničkih problema u jedinstvenom informacionom sistemu te da je spisak nezaposlenih osoba imao manjkavosti jer se određeni broj osoba koje su predale transakcijske račune nije nalazio na navedenom spisku a bile su nezaposlene osobe na dan 31.8.2022.godine:

- Kao još jedan razlog, posebno napominjemo da zbog kratkih rokova navedene probleme nismo bili u mogućnosti ispraviti u propisanim rokovima koji su zadani Uredbom. U cilju rješavanja navedenog problema imajući u vidu rokove koji su propisani Uredbom a vezano za realizaciju navedene pomoći, ova Služba je pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Uredbe kako bi se odgovarajućim izmjenama stvorila mogućnost za isplatu navedenih sredstava svim osobama za koje se utvrdi da imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu.

Od strane Vlade Federacije BiH na ime isplate jednokratne novčane naknade JU Služba za zapošljavanje ZDK proslijeđeno je ukupno 3.331.400 KM. Služba je od te sume Vladi vratila 22.300 KM.
 
Pravo na isplatu naknade ostvarilo je 187.245 nezaposlenih osoba. Najviše iz Tuzlanskog kantona (43.405), Kantona Sarajevo (38.432), Zeničko-dobojskog (33.314), Hercegovačko-neretvanskog (21.734), Srednjobosanskog kantona (18.430), Unsko-sanskog (16.800), a zatim Zapadno-hercegovačkom kantonu (6.696) Kantonu 10 (4.070), Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (2.190), te u Posavskom 2.176 osoba.
U međuvremenu, u slučaj se uključila i Institucija Ombudsmena BiH, koja je odlučila provesti istragu. Prijava je otipla i na adresu Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, od koje se traži da izvrši nadzor nad nekompletnim spiskovima u evidenciji Službe. 

(zurnal.info)