BAKIR HADŽIOMEROVIĆ:Križni put Harisa Silajdžića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Bakir Hadžiomerović

Križni put Harisa Silajdžića

Križni put Harisa Silajdžića

Nakon formiranja federalne vlasti, očekivano i po matrici isprobanoj još prije deset godina, čelnici dva HDZ-a napravili su prvi korak ka državnom udaru i rušenju (jel se to tako kaže?) ustavno-pravnog poretka u Federaciji BiH. Božo Ljubić i Dragan Čović najavili su da će se najkasnije do 14. aprila ove godine (predlažem da se kao datum odredi, štatijaznam, evo 10. april) održati sjednica Hrvatskog narodnog sabora, neka vrsta svehrvatskog parlamenta, u čijem će radu sudjelovati stranke i izbrani hrvatski zastupnici sa svih razina zakonodavne vlasti, od državnog pa do kantonalnih. „Formiraćemo svehrvatski sabor, međužupanijsko vijeće i djelovat' ćemo po židovskom modelu kako bi se izborili za dostojanstvo hrvatskog naroda“, izvalio je ovih dana Božo Netanyahu sa Zapadne obale, ovaj Hercegovine. I dok se čelništva dva HDZ-a uz potporu minijaturnih stranaka od HSS-a Ljiljana Lovrić do HKDU-a pripremaju za svečanu sjednicu paraparlamenta, u sarajevskoj centrali Stranke za BiH prvi put se nakon oktobarskog izbornog debakla pojavio i osnivač Haris Silajdžić. Njegovo neočekivano ukazanje povezano je sa javnom ponudom lidera HDZ-a BiH da se vlast na državnom nivou formira bez „platformaša“. Za takav scenarij Čović već ima podršku Milorada Dodika i njegovih osam zastupnika u Predstavničkom domu BiH, a zbog sporazuma „O zajedničkom nastupu na nivou BiH“ koji su SDS i SNSD potpisali prije četiri mjeseca, Čović u novoj/staroj vladajućoj koaliciji očekuje i zastupnike stranke Mladena Bosića. Hrvatsko-srpsko jedinstvo na državnom nivou dakle ne bi trebalo doći u pitanje. Uostalom, SNSD i HDZ BiH su i tokom predizborne kampanje bili u stanovitoj koaliciji na osnovu koje je kandidatkinja Čovićeve stranke za Predsjedništvo BiH Borjana Krišto dobila glasove Dodikovih simpatizera u Federaciji.

PRISTANAK RADONČIĆA I SILAJDŽIĆA?

Ključni problem sa formiranjem državne vlasti bez SDP-a, SDA, NSRzB i HSP-a koji mostarski soko prioritetno mora riještiti krije se u Silajdžićevom i pristanku Fahrudina Radončića za podršku novoj vladajućoj koaliciji. Matematički posmatrano, koalicija SNSD-SDS-HDZ BiH-HDZ 1990-SBB-Stranka za BiH bi sa ukupno 22 zastupnika u Predstavničkom domu BiH mogla izabrati novo Vijeće ministara BiH kao i rukovodstvo državnog parlamenta. Istina, to se ne odnosi i na državni Dom naroda u čijem će bošnjačkom klubu SDA i SDP imati komotnu većinu koja će moći blokirati donošenje svakog zakona. No bez obzira na to, ukoliko Radončić i Silajdžić pristanu na Čović-Dodikov prijedlog, vlast će ipak biti moguće formirati a blokade u Domu naroda će generirati nove političke krize u BiH koje otvoreno priželjkuju lideri dva HDZ-a i SNSD-a.

STRANKA ZA BIH PRINICIPIJELNO I PO SVAKU CIJENU U VLASTI

Ali vratimo se mi Stranci za BiH čiji su istaknuti kadrovi poput Beriza Belkića i Safeta Halilovića već najavili mogućnost pristanka na Čović-Dodikovu (nemoralnu) ponudu. „SBiH je spremna da podrži, dakle u svom kapacitetu koji ima, svaku inicijativu koja ide za tim da se konstituiše vlast. Naravno, pod određenim uslovima. Ono što SBiH u svim tim podrškama, eventualnom konstituiranju vlasti, neovisno od toga da li će SBiH sama učestvovati ili biti konstruktivna opozicija, jeste ustvari to da nova vlast mora poštovati temeljne vrijednosti države BiH, dakle suverenitet, nadležnosti države, državnu imovinu itd., ono sve za šta se SBiH zanima”, rekao je Halilović najavljujući tako stvaranje izglednih pretpostavki da i u naredne četiri godine zadrži svoj prepoznatljivi statust vječitog ministra. Doznao sam da ovih dana osnivač Halilovićeve stranke vodi intenzivne kafanske razgovore tokom kojih objašnjava „koliko je zapravo važno da država ima vlast i da Stranka za BiH ne može protiv države“. Sadržaje tih neformalnih razgovora uz čaj i kafu Silajdžić je nedavno prezentirao i u stranačkim prostorijama pred svojim najodanijim saradnicima i na taj način im jasno stavio do znanja kako treba da se ubuduće ponašaju i javno istupaju. Navodno je za „iznalaženje zakonskog utemeljenja“ odluke da stranka koju su građani prije šest mjeseci kaznili za sve postignute promašaje, izgovorene ublehe i kriminal zadužen nekadašnji Silajdžićev savjetnik u Predsjedništvu BiH Damir Arnaut koji je samo za tu priliku privremeno napustio australijsku ambasadorsku rezidenciju i doputovao u Sarajevo. Stoga u narednim danima treba očekivati da Stranka za BiH i njen osnivač organiziraju vanrednu konferenciju za novinare na kojoj će „ biti iskazana duboka zabrinutost za sudbinu BiH“ nakon čega će Silajdžić javno pristati na Čović-Dodikovu ponudu. Moguće je da Silajdžić to uradi i prije nego se o novoj vladajućoj koaliciji konkretnije izjasni predsjednik SBB-a a sve kako bi sebi i svojim kadrovima iz Stranke za BiH osigurao što bolju pregovaračku poziciju i više državnih funkcija prilikom raspodjele vlasti. Da se razumijemo, lično nemam ništa protiv bilo koje koalicije koja je u stanju donijeti napredak Bosni i Hercegovini. Ono što me u ovom slučaju deprimira jesu nove četiri izgubljene godine tokom kojih će nas u Evropu, kao, ponovo voditi isti oni ljudi koji su nas i prikovali za evropsko dno. Ako je to demokratija, a jeste, onda ćemo barem demokratski propadati...

 

(zurnal.info)