Ježeva kućica u Sarajevu:Kuda ode divlja svinja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Teatar Žurnal

Kuda ode divlja svinja

Kuda ode divlja svinja

U redakciju Žurnala stigao je upit zbog čega je iz predstave Ježeva kućica, opere za djecu postavljene na scenu Narodnog pozorišta u Sarajevu, izbačen lik divlje svinje:

- Bila sam nemalo razočarana kada sam vidjela da je iz predstave nastale na osnovu knjige na kojoj sam odrasla ja i generacije mojih prijatelja izbačen simpatični lik blatnjave divlje svinje. Nisam znala kako svom djetetu koje zna napamet slikovnicu objasniti gdje se djenula divlja svinja? Da li je moguće da je riječ o zlonamjernom politički konotiranom postupku kojim se podjele među našom djecom još više produbljuju? - pita se uzrujana čitateljka.

Malenim i velikim čitaocima Ježeve kućice poznato je da u potragu za ježevom kućicom kreću vuk, lija, medvjed i divlja svinja, ali u predstavi koja se igra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo nema svinje ni dijela koji ona izgovara.

Za naše skeptične čitaoce utješan odgovor smo prvo potražili kod režisera predstave Ferida Karajice. Uz smijeh na početku je rekao: Ne brinite, nisu u pitanju nikakvi muslimanski razlozi, te dodao kako je operu režirao prema libretu koji je 1963. napisao Jovan Aleksić.

Naime, zbog “kompozicije glasova” tada je u predstavi umjesto lika divlje svinje na scenu postavljen lik jazavca. Utješno zvuči činjenica da izbacivanje svinje ipak nije politički konotirano, kako je pomislila naša čitateljica, ali zabrinjava činjenica da na takve ideje u BiH uopšte i dolazimo.

Inače, opera za djecu Ježeva kućica, nastala po istoimenoj basni Branka Ćopića, za koju je muziku komponirao Zlatan Vauda, istaknuti kompozitor, dirigent i pedagog, koji je preminuo krajem prošle godine u Beogradu, praizvedbu je imala u Sarajevu davne 1963. Ponovno postavljanje na scenu Narodnog pozorišta pravi je dar za male i velike ljubitelje pozorišne umjetnosti, ali i osvježenje u moru nekvalitetnih sadržaja za djecu. Kostim i scenografiju potpisuje Vanja Popović dok soliste sarajevske Opere prati Sarajevska filharmonija.

(Zurnal.info)