Premijera opere “Safikada”:Oživljena legenda o nesretnoj djevojci s tvrđave Kastel
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Teatar Žurnal

Oživljena legenda o nesretnoj djevojci s tvrđave Kastel

Oživljena legenda o nesretnoj djevojci s tvrđave Kastel

Prva banjalučka opera “Safikada”, premijerno je izvedena u gradu na Vrbasu. Legenda o Safikadi, prema reakcijama publike, koja je u dvije večeri prikazivanja napunila salu Narodnog pozorišta Republike Srpske, uspješno je oživjela na pozorišnim daskama.

Safikadu, priču o zabranjenoj ljubavi zasnovanoj na poznatoj banjalučkoj legendi, tumačila je prvakinja frankfurtske opere Dunja Simić. Autor teksta i libreta je publicista Slavko Podgorelac a kompozitor je Muharem Insanić.

U operi igra osamdeset umjetnika. Važnije uloge povjerene su Jasminu Bašiću, tenoru Opere Narodnog pozorišta iz Sarajeva, Leonardu Šariću, solisti iz Sarajeva, primadoni beogradske Opere Jeleni Vlahović… U istorijskom projektu su učestvovali i brojni glumci i izvođači Akademije umjetnosti Banja Luka, Opernog hora i orkestra Arion i KUD Veselin Masleša.

REGIONALNI PROJEKT

Opera Safikada pripremana je šest godina kao regionalni projekat i koštala je stotinu hiljada maraka. U junu ove godine potpis na sufinansiranje projekta stavile su i gradske vlasti Banjaluke. Grad je “Safikadu” pomogao sa 25 000 maraka.

Publika određuje opstanak ili nestanak jednog djela. Ja se nadam da će Safikada zajedno sa ovim divnim ansamblom imati svoje mjesto. Ja sam, inače, realan čovjek, izuzetno sam skroman. Na početku nisam vjerovao u ovaj projekat. Stalno sam istraživao i otkrio sam da ovdje ima jako mnogo talentovanih mladih ljudi koji se na neki način regrutuju u Akademiji umjetnosti u Banja Luci, rekao je nakon premijere kompozitor Muharem Insanić.

Velika gužva pred ulazom u Narodno pozorište Republike Srpske napravljena je pola sata prije zakazane istorijske premijere prve banjalučke opere. Na šalterima karata nije bilo; sve su rasprodate iako cijena nije bila mala - trideset i četrdeset maraka. Posjetioci su dupke napunili salu da pogledaju “Safikadu”, oživljenu u operi. Došli su i neki bivši i sadašnji ministri Vlade Republike Srpske. .

LEGENDA O NESRETNOJ LJUBAVI

Banjalučka Safikada, prema legendi koja ima nekoliko verzija, nesrećno se zaljubila u okupatorskog austrougarskog vojnika koji je službovao u Banjaluci. I pored vjerskih, kulturnih i civilizacijskih prepreka između dvoje mladih rodila se obostrana ljubav.

Međutim, nedugo nakon toga mladi vojnik odlazi u rat daleko od Banjaluke. Safikadi stiže glas o njegovoj pogibiji i nesrećna djevojka gubi nadu da će njih dvoje ikada biti zajedno. Njeni roditelji su joj nedugo nakon toga, mimo njene volje odredili supruga, ali Safikada nije željela da prihvati takvu sudbinu. Prema legendi, zagrlila je top koji je sa tvrđave Kastel pucnjem označavao podne (prema istorijskim predanjima, top sa Kastela ni za vrijeme turske ni za vrijeme austrijske vladavine nikada nije označavao vrijeme) i poginula.

Banjalučani su je sahranili na mjestu gdje je pala, nedaleko od tvrđave Kastel. Na tom mjestu i danas gotovo neprestano gore svijeće. Grob je zapušten, a banjalučke vlasti su još poodavno obećale uređenje grobnog mjesta.

Čast mi je što mi se ukazala prilika da tumačim ulogu Safikade, legendu koja u našem gradu traje već stotinu godina. Prijem publike je topao. Meni bi bilo drago da ova predstava zaživi, da ostane u repertoaru. Koliko će joj pozorište i druge okolnosti biti naklonjene, moramo prepustiti vremenu, rekla je Dunja Simić, prvakinja frankfurtske opere.

(zurnal.info)