U SARAJEVU ODRŽANA ČETVRTA POVORKA PONOSA:LGBT osobe još uvijek nisu zakonski ravnopravne!

Reportaža

U SARAJEVU ODRŽANA ČETVRTA POVORKA PONOSA: LGBT osobe još uvijek nisu zakonski ravnopravne!

Bez ikakvih incidenata održana je četvrta Bh. povorka ponosa. Organizatori su ponovo ukazali na brojne probleme s kojima se suočavaju pripadnici LGBTIQ+ populacije, ističući da još uvijek nisu zakonski ravnopravni, da je nasilje nad ovom populacijom prisutno u svim sferama, te su ponovili da je Povorka ponosa i dalje jedini protest u državi gdje se organizatoru stavljaju na teret dodatne mjere osiguranja. Gradonačelnica Karić, koja se nedavno hvalila da je gradonačelnica svih građana, i ovaj put je apsolutno izignorisala povorku…

LGBT osobe još uvijek nisu zakonski ravnopravne!
Foto: zurnal.info

Po četvrti put, bez incidenata, Sarajevom je prošla Povorka ponosa. Učestvovao je veliki broj ljudi koji su protestnom šetnjom, pod sloganom „Ponosno zajedno“, željeli ukazati na brojne probleme s kojima se i dalje suočavaju pripadnici LGBTIQ+ populacije.

Ove godine ruta kojom se marširalo bila je nešto drugačija – okupljanje je bilo organizovano kod Historijskog muzeja, odakle su okupljeni prošetali do Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.

„Bili smo i prošle godine i super je. Manje je policije nego prošle godine i nadam se da će tako biti i ubuduće, sa sve više učesnika. Poruka je da ovaj grad, ova zemlja pripada svima bez obzira na političko, rasno, vjersko, seksualno… opredjeljenje. Širimo ljubav!“, kazao je Marko iz Beograda.

Povorci su prisustvovali i mnogobrojni aktivisti, političari, osobe iz javnog života, kao i brojni drugi građani koji su na taj način pružili podršku LGBTIQ+ populaciji, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler, ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić, državni paramentarac Saša Magazinović i mnogi drugi. 

„Niko nije slobodan, dok svi/e nismo slobodni/e“, „mržnja nije porodična vrijednost“, „ljubav je naš ponos“, „radnička klasa je duginih boja“, „antifašizam je naš izbor“ – ovo su samo neke od poruka koje su učesnici Povorke ponosa istakli.

Mirza Haličević, član Organizacionog odbora, za Žurnal kaže kako su pokušali aktuelizirati društveno pitanje savezništva:

„Tu podrazumijevamo od primarne, porodične podrške, preko obrazovnih institucija, pa sve do radnog kolektiva kojeg također pozivamo na svakodnevno suprotstavljanje homofobiji. Isto tako, pozivamo javne institucije, na svim nivoima, da proaktivno reaguju na bilo kakav oblik diskriminacije nad LGBTIQ+ osobama“, kaže Halilčević, ističući njihove najvažnije zahtjeve:

„Ključno nam je unapređenje Zakona o javnom okupljanju. Povorka ponosa je i dalje jedini protest u državi gdje se organizatoru stavljaju na teret dodatne mjere osiguranja. Iako je cifra koju smo izdvojili nešto manja nego prethodnih godina, i dalje postoji. Također, želimo aktuelizirati rješavanje pitanja istospolnih zajednica u što skorijoj budućnosti.“

„Ponosno zajedno označava veliku snagu i zajedništvo. Biti ujedinjeno zajedno znači graditi društvo u kom različitosti označavaju bogatstvo i doprinose boljem i zdravijem društvu, u kom zajednice bivaju preplavljene solidarnošću, podrškom i prihvatanjem. A ne odbijanjem, mržnjom i isključivanjem“, istakli su iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Da i dalje postoje veliki problemi s kojima se suočavaju istakla je jedna od organizatorica Lejla Huremović:

„Postoje neke stvari koje se još uvijek nisu promijenile još od prve povorke. To je da se, prije svega, zakonski izjednače sve osobe u BiH, pa samim tim i LGBT osobe. Mi još uvijek nismo ravnopravni zakonski. S druge strane, jako je važno da se smanji nasilje nad LGBT osobama. Ono je prisutno u svim sferama.“

S njenom konstatacijom da je Sarajevo u nekoliko prethodnih godina postalo otvorenije složila se i Vanja Šunjić, članica Organizacionog odbora, podsjetivši na nedavni napad na LGBTIQ+ aktiviste i novinare u Banjoj Luci.

„Sarajevo je u velikoj mjeri liberalnije“, ustvrdila je ona.

I ove godine izostala je podrška gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Benjaminom Karić (SDP). Iako je nedavno, nakon što je dodijelila nagrade članovima AntiDayton pokreta, izjavila da je gradonačelnica svih građana, ni ove godine se nije pridružila Povorci ponosa, niti je javno podržala okupljanje.

Štaviše, apsolutno je izignorisala ovu protestnu šetnju koja se održala u gradu na čijem je čelu. Osim toga, odbijen je zahtjev za osvjetljivanjem Vijećnice u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ+ osobama u bh. društvu.

Sada već tradicionalno, protiv održavanja Povorke ponosa bili su mahom političari iz SDA, a ovogodišnji protestni skup izazvao je određene nesuglasice čak i u socijal-liberalnoj Našoj stranci. Iako svake godine članovi ove stranke daju veliku podršku održavanju povorki, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan stao je u odbranu Benjamine Karić, a što je izazvalo reakcije drugih članova Naše stranke.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (Naša stranka) prisustvovao je povorci, a za Žurnal je rekao kako mu je drago što je Sarajevo još jednom položilo ispit i da se godinama organizuje povorka. Komentirajući poteze Gradskog vijeća i gradonačelnice Karić, rekao je kako donosioci odluka vjerovatno nekad ocijene da je možda popularnije ići linijom manjeg otpora i neke stvari ne dozvoliti.

„Ja da sam na njihovom mjestu, ja bih dozvolio osvjetljivanje Vijećnice. Ali to su sve stvari političke prirode. Ipak, sa žaljenjem mogu da konstatujem da smo jedino slobodno ostrvo gdje vlada vladavina prava u BiH. Ljudska prava nisu švedski sto i ukoliko zaista želimo da budemo ono na šta se ponosimo, moramo poštivati i današnji skup“, kazao je Uk.

Na Trgu Susan Sontag upriličen je i program. U svojim govorima aktivisti su ponovili svoje zahtjeve, nakon čega je uslijedio i muzički program.

Spomenimo i to da je Povorci ponosa prethodio kontraskup pod nazivom „Skup podrške normalnim vrijednostima“. Kao i ranije, nije bilo incidenata, a dominirala je anti-LGBTIQ+ retorika. Na tom skupu okupilo se tek 50-ak ljudi.

(zurnal.info)